Aranygaluska - Zlaté halušky (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

Jeden z klasických dezertov madarskej kuchyne...pokiaľ je dobre pripravený je to neodolateľná dobrota. Rozhodne nie pre tých na striktnej diéte. Recept pochádza z jednej starej kuchárskej knihy, takže si myslím bude možno najbližšie k tomu originálnemu.

Suroviny

Postup

  1. Droždie necháme napučať vo vlažnom mlieku. Všetky suroviny spolu zamiešame a dobre vymiesime. V polovici miesenia postupne pridávame masť. Dobre vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste dobre nakysnúť
  2. Vykysnuté cesto vyklopíme na drevenú dosku, prehneme a necháme 5- 10 min. odpočinúť. Cesto vytiahneme na hrúbku 1 cm potrieme roztopenou masťou alebo maslom a vykrajujeme kolieska o priemere 2-3 cm.
  3. Okrúhlu tortovú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou a povykrajované cesto ukladáme tesne vedľa seba do formy. Ked sme vyložili celé dno formy, celé dobre posypeme orechovou posýpkou a takto postupne naplníme formu do 3/4. Prikryté necháme znovu nakysnúť asi 45 min. Pečieme na 190-200 stupňov 35-40 min pekne do červena.
  4. Kým sa nám koláčik pečie, si pripravíme kávový krém a to tak, že vajcia zamiešame s cukrom, múkou zohriatým mliekom do ktorého sme pridali vanilkový cukor alebo pravú vanilku a nad parou metličkou miešane do zhustnutia. Nie na veľmi husté, to nie je puding...
  5. vybratý z formy
  6. P.S. Ked dielo bolo hotové, tak som prichytil pritom, že tým môžem nakrmiť malú armádu...:) ak sa odhodláte k pečeniu, tak doporučujem urobiť len pol dávky, aj tá postačí pre 6 osôb....taktiež môžete uvariť vanilkový krém...ja som postupoval podľa receptu. Servujeme vychladnuté a to tak, že jednotlivé diely pooddeľujeme , nekrájame, a polejeme ešte teplým krémom. Dobrú chuť.