Arabská šošovicová polievka

pusta - fotkapusta, 21. mája 2014
Arabská šošovicová polievka
Foto: pusta

Táto veľmi jednoduchá, rýchla, zdravá veľmi chutná a sýta polievka sa varí v Sýrii, Libanone a Palestíne, ak máte chuť vyskúšajte :-) Podávala som Zobraziť celý popisTáto veľmi jednoduchá, rýchla, zdravá veľmi chutná a sýta polievka sa varí v Sýrii, Libanone a Palestíne, ak máte chuť vyskúšajte :-) Podávala som s Pita chlebom.

4-6
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 80-90 °C

Suroviny

500 g
3 ks
3 ks
2 ks
2 - 3 PL
podľa chuti
podľa počtu stravníkov (chlieb domáci)




Postup

  1. 1

    Večer som namočila šošovicu do studenej vody. Cibuľu som pokrájala na jemno, mrkvu na kolieska a zemiaky na kocky. Zeleninu som orestovala na olivovom oleji. Pridala som scedenú šošovicu, zaliala som čerstvou studenou vodou, osolila a varila do zmäknutia šošovice. Nechala som chvíľu odstáť a rozmixovala som hotovú polievku do hladka. Podávala som s domácim čerstvo upečeným Pita chlebom. Recept na Pita chlieb mám tu na vareche.

Diskusia k receptu

methi
Ked som precitala arabska a potom som si precitala recept, chyba mi tam nieco vonave, nejake korenie. Paci sa mi, taketo polievky su jednoduche a vdacne. Urcite si do nej nieco prihodim ;)
pusta
@methi , kľudne si prihod niečo voňavé, nie všetky arabské jedlá obsahujú aj koreniny, napr. táto, jednoduchá polievka je práve že "in natur" a výborná tak, ako je.
myslím, že to len vylepšíš, zase je to len o preferencii vlastných chutí :-)
áno, takéto polievky sú eľmi jednoduché a veľmi vdačné, súhlasím.
dakujem za pochvalu.
safran
Určite je výborná, áno @methi , chýba tam štipka rímskej rasce na olej ku zelenine pri restovaní - potom je to naozaj :-) @Pusta - uvarím rada, s pitou kompletné jedlo, viac netreba...
redenc
polievka sa varí v Sýrii, Libanone a Palestíne ... - aj tam ju mixujú?
až 3 polievkové lyžice oleja?
naozaj sa restujú aj zemiaky?
prečo sa na Vareche neustále spomínajú rôzne vegety, keď máme vynikajúci slovenský výrobok Solčanka (jej súčasťou je morská soľ)
p.s.
Polievku podľa tohto receptu (až na ten olej) zajtra navarím.
pusta
@redenc , musíš sa ich spýtať :-)))
nie sú 100 rokov za opicami, majú doma lepšie vybavenie, než by sa tebe a mne snívalo...
okrem toho libanonská kuchyňa sa považuje za jednu z najlepších na svete, dokonca sa považuje niekedy za lepšiu ako samotná francúzska.
skús ju navariť a uvidíš sám, že je fakt dobrá.
dakujem za otázku a milý komentíík.
pusta
@safran , pozerala som tvoj link, Hasan tam nemá zemiaky, inak dosť podobná. mne teda vegeta nikdy nechýba, nemám ju rada.
dala som rp, ako ho mám veľa rokov odložený, už ani neviem, kde som ho našla...
rímska rasca iste nič nepokazí, s pitou kompletné jedlo pravdu máš :-!
tu je link na môj Pita chlieb:
 varecha.pravda.sk/recepty/pita-chlieb-podla-ester-fuszere...
pusta
@redenc , áno, zemiaky sa orestujú tiež s ostatnou zeleninou okrem šošovice.
denyany
Vyskúšam, šošovicu máme radi. A pridám aj rímsku rascu. Nedávno som ju ,,objavila" a páči sa mi jej vôňa aj chuť.
pusta
@denyamy , aj my máme šošovicu radi, nám táto polievka veľmi chutí, kľudne pridaj tú rímsku rascu, najbližšie ju pridám aj ja - bude ešte lepšia a chutnejšia táto polievka :-)
som rada, že sa ti táto polievka páči.
dakujem za pochvalu.
agora
polievka sa mi páči, určite vyskúšam...
pusta
@agora , teší ma, že sa ti táto polievka páči a som rada, že aj ty vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@safran , pravdu máš :-)
nepotrebujem, nepoužívam, nevrrím ani vegete, ani solčanke a ani ničomu podobnému.
dakujem.
julica
Nemixujú, používajú lúpanú šošovicu, ktorá sa rýchlo rozvarí, nepoužívajú "tú našu". A vždy používajú aj koreniny, rímsku rascu, škoricu, priaznivo ovplyvnia jej strávenie…
jozka2
tato arabska polievocka je urcite dobra,lebo je robena so zemiakmi na slovensky sposob,ktore arabi do sosov.polievok nepridavaju,ale zase v kazdej z ich polievok nesmie chybat ich korenie.
svedka
No a just som sa pytala,pretoze 70% mojich ,,spoluziakov,, na univerzite je arabskeho a podobneho povodu...a kludne aj rozmixuju a kludne aj zemiak hodia a sem tam koreniny -co dom da...ved to je fuk,hlavne,ze je chutna :) Riesite to viac ako oni,aj ked neviem,ako ste si poniektore take iste,co tam ma ist,z ,,guuuglu,,?
svedka
No a Tebe Pusta-Habibti-pekny recept:) Shukran
jozka2
svedka neviem ci mieris na mna ked som to napisala viem o com hovorim a na vyske sa aj klince pomelu spolu,ked nebolo co pod zub tak sa okrajal aj plesnivy chlieb az mi teraz zimomriavky nabiehaju.
svedka
@jozka2 nie len na Teba,ale nerozumiem,Ty ked si bola na vyske ste klince mleli?ci co to?No plesnivy chlieb sa konzumuje bezne aj na Slovensku,ani o tom ludia ,co nakupuju v hyperakoch nevedia ;)
jozka2
prosim ta svedka nechytaj ma za slovo,bezne sa hovori jaj taky som hladny aj klince by som zjedol,pomleli klince som napisala obrazne ,co sa tyka plesniveho chleba-jeme ho vsetci z obchodu,aby pekari usetrili na niecom tak znizili dobu pecenia,neviem ako je to tam kde zijes,ale ja na nasich vyrobkoch vidim podla farby peciva nedodrzanu dobu pecenia,chleba,vyrobkov atd.niekedy to ani nie je vidiet ak sa skrati o 5 min.nic sa nedeje ale vyrobku to skodi,zabalia to do sacka a hned je na tom biela pliesen ktoru mi ani nevidime
pusta
@jozka2 , omyl, arabi zemiaky poznajú :-)
a aj ich pripravujú i ked pomenej, dokonca aj do polievok, dostaneš takto aj v arabských reštauráciách.
samozrejme, že tam patria aj ich koreniny. ja som dala recept tak, ako som ho mala už veľa rokov.
oni tiež idú s dobou a to aj v domácnostiach.
okrem toho pozri link od @safran , to je šéfkuchár z arabskej reštaurácie a možno ťa prekvapí u neho aj vegeta.
pusta
@svedka , žiaľ, musím s tebou len smutne súhlasiť, z hypermarketov a obchodov sa často konzumuje plesnivý chlieb, pričom pleseň vôbec nemusí byť vidieť, je to pravda :-(
preto ja už celé roky pečiem chlieb doma a vždy nám upečiem čerstvý.
pusta
Milá@svedka , neviem, kde berú, že Arabi to alebo ono nepoznajú alebo tak nerobia, zrejme s nimi nikdy v priamom osobnom kontakte ako ty a ja, nikdy neboli, preto nevedia, len od niekoho kedysi niečo počuli, ich autentickú kuchyňu nikdy neochutnali, na vlastné oči ich nikdy variť nevideli a podobne.
ja som to šťastie v živote mala, bola nich, dokonca aj hosťom priamo u nich doma a nie raz.
máš pravdu, že riešia niečo, čoho priamymi účastníkmi nikdy neboli a aj v tom, že si niečo pečítali niekde, najskôr info z Google.
dakujem.
pusta
Milá@svedka , a väčšina z nich arabské koreniny vôbec nepozná a doma vo vlastnom varení nikdy nepoužili a ani ich chuť neskúsili. :-)
pusta
Milá@svedka , úprimne ma teší tvoja pochvala :-)
Shukran.
Salam Aleikum :-)
safran
môj komentár sa tu neobjavuje, takže predpokladám, že sa napokon vyroja všetky verzie :-)))
altyn
Ani som nevedel že som taký svetový!!! Ja ju varím "takmer" (zdôrazňujem takmer) rovnako od svojich 13 rokov a vlastne aj moja mama aj starká boli svetové, lebo od nich som sa ju naučil variť. Akurát že ja používam aj koreniny! @pusta kde kupuješ už ochutenú šošovicu? Alebo sú už ochutené tie zemiaky? Pretože ja si neviem predstaviť tú chuť iba so soľou. Vlastne keď som si to prečítal znovu, nie som až tak svetový. :-((( Ja používam naše kravské maslo a nie oliv oil, pridám aj petržlen- slovenský, kúsok zeleru a podávam s našim chlebom. Niekedy s domácim, niekedy s kupovaným. A samozrejme ja primitív pridávam také hlúposti ako: čierne mleté korenie, rascu (kmín) trošku niečoho čípoš a podobne... Takže mi z toho vyšlo, že sa asi vykašlem na varenie, lebo na teba nik nemá!!! Iba ty vieš čo a ako varia uvariť Maďari, Francúzi, Židia, Ukrajinci, Bulhari a najnovšie aj Arabi. Ospravedlňujem sa ak som na niečo-niekoho zabudol. :-(((
altyn
Oprava: nie "varia uvariť" ale "vedia uvariť". :-(
pusta
Milá@svedka , neušlo mi to podstatné :-)
srdečne blahoželám!
dávaj na seba a na vás pozor :-))) opatrujte sa s láskou <3
altyn
@pusta , žiadne výhrady k môjmu komentáru? Vari si stratila reč? Ukáž svoju pravú tvár a znos ma pod čiernu zem.:-))) Napíš že som nič nereprezentoval, že sa mám ukázať a bla... bla.. bla... Ale ty vieš že som tu mal dosť receptov a kvôli tebe som radšej odišiel. Kým tu bola @sandratamer a zatrhla ti bezhlavé nadávanie všetkým a za všetko, bolo to v poriadku. Ale ty si ako divoký pes. @sandratamer odišla ako by ti odopli reťaz a teraz štekáš a kúšeš všetko čo sa ti aspoň trošku nepodlizuje... :-(((
altyn
@hanak ja neviem... a vlastne viem, NIE, NEZASLÚŽILA! Akú úctu? Komu ju ona kedy preukázala? Veď ak by tu dala recept Matka Tereza na jedlo pre deti z rozvojových krajín a dovolila by si ho nevhodne nazvať, aj ju by zvozila pod čiernu zem!
hanak
@altyn , samozrejme, máš pravdu. @pusta je stvora, ktorá ma na perách med, ale v srdci jed. Už to tu raz bolo napísane.
1x hanak
altyn
Mám dojem že @pusta bude mať ráno veľké bolenie hlavičky... Nevie čo mi vytknúť a ako na mňa zaútočiť. Možno ti drahá stará dáma @spusta do rána niečo napadne. Skúsim ti pomôcť. Som mladý, hlúpy, nevzdelaný, neskúsený, ešte som ani varešku v ruke nemal, nevyznám sa, čo ja môžem vedieť, ale hlavne jem málo halušiek s vajcom na všetky spôsoby lebo ti obsahujú "kyselinu arašidovú, linolov, linolenovú, sfyngomyelin a lecithin ktoré bránia predčasnej senilite... HA-HA-HA
1x hanak
altyn
Oprava: lebo tie, nie "lebo ti". Ešte by mi mohlo byť vytknuté, že neviem poriadne po slovensky...
hanak
@altyn , nevieš si predstaviť, ako sa mi bude dnes sladko zaspávať. Mám z teba radosť.:)))
1x hanak
altyn
@hanak nie to bolo mojim cieľom, ale rado sa stalo. Ja sa teším na ---duchaplnú(!), kultivovanú(!) a inteligentnú(!) konverzáciu s @pustou zajtra ráno. Možno...
1x hanak
leomax
Vidim, ze nie som sam, kto miluje tuto staru @spustu. Mam ludi rad, ale k tejto starej pani pre jej spravanie citim neprekonatelny odpor, az sa sam pred sebou hanbim. Asi si zajtra dam mimoriadny nedelny obed, za poriadnu misu halusiek s vajcami, nech si trochu upravim psychiku.
1x hanak
altyn
@leomax nalož si poriadnu porciu, inak budeš senilní a hlúpi!!!! A hlavne nebudeš vedieť urobiť podľa tých 17, až, ja neviem koľkých fotografií sprostú pomazánku. Pardón, prostú...
A teraz tak nad tým rozmýšľam........ aj ja mám rád ľudí, mám rád humor, nerobí mi problém prispôsobiť sa tým "iným" (nechcem napísať menej chápavým) viem zniesť kritiku,(ak je podaná inteligentne) viem si priznať chybu, ale jedno neviem aj keď sa ako snažím. Neviem pochopiť @pustu. O čo jej ide?
A čo keby sme jej založili fanklub? :-)))
No, už ma napadajú hova..... tak idem radšej spať. Zajtra si musím tiež urobiť halušky...
1x hanak
drahyjon
altyn:

altyn, myslím, že by sa sa mal dať na politiku, tam by si bol užitočný.
pusta
@drahyjon :-) možno ani tam by neuspel... :-)
ktovie, ako milý Peter, prosperuje ako podnikateľ vo svojom e-shope v Nitrianskom Právne? a iných kšeftoch ?:-)
dakujem.
amilka2
Aka divoka debata sa spustila okolo polievky..zaujimave..ja si ju uvarim, a bez rečí...
rain333
článok od safran som prečítala a píše sa tam o podravke nie solčanke, tá je spomenutá iba v súvislosti s tým že neobsahuje žiaden skrytý glutaman....podravka - aj ked je na jej obale že neobsahuje zvýrazňovače chuti- ich naopak obsahuje len pod iným názvom ...takže nechápem......solčanka je slovenský výrobok a podľa mňa skvelý pre ľudí čo čítajú etikety a vyhýbajú sa vrecúškovým, rýchlokvaseným, instantným skorojedlám ;)
pusta
@amilka2 , máš pravdu - samé zbytočné reči istých supermanov :-)))
to vieš, reči sa hovoria a chlieb sa je :-)
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš.
dakujem.
pusta
@rain333 , áno, aj solčanka obsahuje, preto ju nepoužívam.
ja etiketám žiadnych dochucovadiel neverím, nie je uvedené všetko na nich po pravde.
napokon táto polievka sama o sebe žiadne dochucovadlo vôbec nepotrebuje.
2010
rain333, myslim ze solcanka je super lahodka zlozena:
jódovaná jedlá soľ (70%, krajina pôvodu: Nemecká republika), sušená zelenina v rôznom pomere (19%): mrkva, paštrnák, petržlen, zeler, cibuľa, zemiaky, kukuričný škrob, sacharóza (8%), sušené byliny v rôznom pomere (2%): pamajorán, ligurček, saturejka, bazalka, materina dúška, medovka, tymián, petržlenová a zelerová vňať, farbivo: riboflavín :-)))
rain333
2010 - pozri čo obsahujú koreniny a všetci ich používajú...netvrdím že je to lahôdka ale ak mám občas použiť vegetu tak solčanku. Ak nechceš nepoužívaj, nikto ťa predsa nenúti .... nechajte ludí žiť, nemusíte mať zákonite pravdu..alebo žeby áno? ;)