Arabská cesnaková majonéza zo Sýrie - pasta z cesnaku a oleja s citrónovou šťavou fotorecept

pusta - fotkapusta, 26. júna 2013
Arabská cesnaková majonéza zo Sýrie - pasta z cesnaku a oleja s citrónovou šťavou (fotorecept)
Foto: pusta

Vybrala som další recept od mamičky môjho arabského priateľa. Táto cesnaková majonéza vlastne nie je majonézou v pravom slova zmysle,má síce vzľad majonézy, ale Zobraziť celý popisVybrala som další recept od mamičky môjho arabského priateľa. Táto cesnaková majonéza vlastne nie je majonézou v pravom slova zmysle,má síce vzľad majonézy, ale je to pasta z cesnaku a olivového oleja, ochutená citronovou šťavou, je vynikajúca a robí sa aj v Libanone a iných arabských i iných krajinách. Podáva sa v malých miskách v reštauráciách i domácnostiach ako príloha ku grilovaným mäsám, k rybám, ku grilovanej zelenine, k shauwerme i kebabom. Nastáva čas grilovačiek, pridávam recept.

10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 - 3 hlavičky podľa veľkosti
150 ml cca
1 - 2 PL podľa chuti
podľa chuti nemusí byť




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny.

    Arabská cesnaková majonéza zo Sýrie - pasta z cesnaku a oleja s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postupne som očistila všetok cesnak.

    Arabská cesnaková majonéza zo Sýrie - pasta z cesnaku a oleja s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prelisovala som ho do vyššej úzkej nádoby. Kto nechce, nemusí cesnak prelisovať, ale ja som chcela mať majonézu jemnejšiu.

    Arabská cesnaková majonéza zo Sýrie - pasta z cesnaku a oleja s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne tenkým pramienkom som prilievala olivový olej a mixovala, kým nevznikla konzistencia majonézy, hotovú cesnakovú majonézu som ochutila citrónovou šťavou a soľou.

    Arabská cesnaková majonéza zo Sýrie - pasta z cesnaku a oleja s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotovú cesnakovú majonézu som nabrala do malej misky a dala na podnos. Príprava tejto vynikajúcej cesnakovej pasty, ktorá ma vzhľad majonézy, je veľmi jednoduchá, rýchla , je len z mála surovín a neobsahuje žiadne konzervannty, žiadnu chémiu a iné umeliny.

    Arabská cesnaková majonéza zo Sýrie - pasta z cesnaku a oleja s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Má úžasnú výraznú chuť cesnaku zjemnenú citrónovou šťavou, výborne sa hodí k pečenému alebo grilovanému jahňaciemu, hovädziemu, kozľaciemu, kuraciemu mäsu, k pečeným a grilovaným rybám, ku kebabom, k shauwerme, ku grilovanej a pečenej zelenine. Je veľmi rozšírená a mimoriadne obľúbená v Sýrii, Libanone, vo všetkých arabských krajinách, dokonca v Grécku, Turecku, ale aj inde. Stretnete sa s ňou v reštauráciách i v domácnostiach. Nastáva čas grilovačiek, odporúčam vám pripraviť si u doma a vyskúšať.

    Arabská cesnaková majonéza zo Sýrie - pasta z cesnaku a oleja s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

violeta
Toto je zaujímavý recept, ešte som o takejto paste nepočula, je to asi niečo na spôsob bylinkového masla, určite vyskúšam.
marianne
...a to vznikne aj taka tuha konzistencia @pusta ? zaujimave,aj mna to laka vyskusat,to by bolo aj do salatu vyborne...no ja to zajtra vyproobujem,som zvedava,ci sa mi to padari...
pusta
@violeta , nie je to na spôsob bylinkového masla, skôr má konzistenciu majonézy a je vyniikajúca.l
budem rada, ak vyskúšaš, ešte radšej, ak aj dáš vedieť, ako chutilo.
ak ti smiem poradiť, používaj len ako prílohu v malom množstve k jedlám - tak ako som v recepte uviedla :-)
dakujem ti veľmi pekne.
pekný večer ti prajem :-)
pusta
@marianne , konzistencia asi ako majonéza Hellmans, k tomu by som najskôr prirovnala hustotu.
áno je to veľmi zaujímavé a vynikajúce. je super ku grilovačke.
u nás prakticky málo známe.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš. s tým šalátom to je super nápad.
mám na programe aj pekný šalátik z Cypru :-)
inak spotreba oleja sa môže troška líšiť, záleží od množstva cesnaku a koľko oleja dokáže prijať cesnak.
neboj, podarí sa ti určite. ešte malá rada: nemusíš cesnak lisovať, môžeš ho rozmixovať najprv na jemno.
mne sa s tým chcelo hrajkať, tak som ho na jemnučko lisovala, aby majonéza bola ešte jemnejšia.
dakujem ti
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Veľmi zaujímavé. Určite vyskúšam.
hjarta
@pusta- zaujimavy recept. Presne sa to pohybuje v arabskych statoch. Videla som to aj tu vo Svedsku. Recept si ulozim. Mam velmi rada cesnak. Dakujem.
pusta
@goe , áno je to veľmi zaujímavý recept a vynikajúci, to mi môžeš veriť.
jednoduchý rýchly a veľmi chutný, má širokú škálu použitia a preto je mimoriadne obľúbený najmä v arabských krajinách, ale aj v iných štátoch dosť známy a rozšírený.
poteší ma, ak vyskúšaš, potom daj vedieť, ako sa vydaril a chutil.
dakujem.
jerica
zaujímavé, nikdy by som si to nemyslela, to vyskúšam, kde sa dá, cesnak často používam, ale takto, nemá chybu :-)
pusta
@hjarta , no vidíš, tak nielen v arabských krajinách a štátoch s horúcim podnebím....
dokonca už aj v chladnom Švédsku :-) to som nevedela.
a vieš ty čo? ani sa nedivím, lebo je taký vynikajúci :P a má veľké spektrum použitia.
dakujem za tvoj krásny komentík.
pusta
@jerica , tiež som si to dlho nemyslela, kým som ho po prvýkrát neochutnala.
práve dnes varím niečo veľmi fajnové a bude k tomu :-)
veru, ako vravíš - nemá chybu :-)
poteší ma, ak vyskúšaš.
veľmi pekne ti dakujem a prajem ti pekný a úspešný deň
gabriele
zaujimavy recept, urcite ho vyskusam...len prosim Ta, napis presne ci su to cele hlavicky cesnaku alebo struciky...lebo mas prichystane hlavky a potom pises, ze postupne si ocistilla vsetok cesnak a su tam tri struciky :)
pusta
@gabrielle , prosím ťa pekne, neviem, čomu nerozumieš? v surovinách máš jasne napísané: 2 - 3 hlavičky cesnaku podľa veľkosti.
v bode 1. v postupe máš odfotené 2 hlavičky cesnaku /boli veľké/.
v bode 2. máš napísané: Postupne som očistila všetok cesnak.
v bode 3. - vidííš prelissovaný cesnak. zdá sa ti to množstvo len 3 strúčiky?
v bode 4. máš vymixovanú majonézu. však to by nešlo z troch strúčikov s toľkým množstvom vôbec vymixovať.
prepáč mi, že som ešte zvlášť neodfotila všetky olúpané strúčiky cesnaku. Tie strúčiky cesnaku som čistila postupne, len som ich neodfotila všetky spolu.
nenapadlo ma, že by to nemuselo byť jasné.
dúfam, že teraz je to už ok, okrem toho ty si dobrá a skúsená kuchárka :-)
budem sa tešiť ak vyskúšaš, ešte viac, ak dáš vedieť, ako sa ti arrabská cesnaková majonéza vydarila a či chutila.
dakujem ti :-)
pusta
*oprava k bodu 4.:
...s toľkým množstvom oleja...
concord
@pusta
Toto vyskúšam, len sa obávam či to bude mať tú pravú chuť z toho prašivého lacného čínskeho cesnaku čo nám sem vláčia manageri z hypermarketov.To okolo cesnaku len utekalo. Cesnak mám rád ale už tretí rok po sebe nám nevyšiel v záhrade. A tento rok to bude detto.
pusta
@concord ,
ak ti smiem poradiť, ja kupujem v tescu ten cesnak v malej sieťke s visačkou., kde sú ballené len 3 kusy. strúčiky sú veľké, zdravé a majú ostrú prenikavú chuť. ak smiem poradiť, tak skús kúpiť ten, je vynikajúci. myslím, že je dokonca náš slovenský.
budem veľmi rada, ak to vyskúšaš práve ty :-)
ešte ti poradím, ako je to dobré spraviť. je toho dosť veľa v konečnom výsledku, preto je dávam citrónovú šťavu len do toho množstva, ktoré práve použije, ostatné skladujem uzavreté v malej nádobke bez citrónovej šťavy.
prajem ti pekný deň.
iva63
recept sa mi páči, rada ho vyskúšam... ďakujem už v kk-:)
pusta
@ivka , to ma veľmi teší, ešte viac, že vyskúšaš.
dakujem za uloženie do kk.
pusta
@mamatata2 , som rada že sa ti páči tento recept.
dakujem za uloženie do kk.
pekný večer ti prajem.
lola
hmmmmmm,toto poznam,tu v Spanielsku sa to vola alioli(cesnak a olej),len sa tam tusim nepridava citronova stava.mne to velmi chuti(az prilis(-:),len tak,s cerstvym kuskom chleba,alebo si ponorím prst do nadobky vzdy,ked otvorim chladnicku,a manzel ani deti ma pri tom nevidia((((((((-:no nemozem odolat(-:pekny vecer
pusta
@lola , toto nie je Aioli, sem sa nedávajú žĺtky. to je pasta len z cesnaku a oleja + citrónová šťava.

Aioli je pravá majonéza so žĺtkami.
toto je Aioli - tam idú aj žĺtky, je tam aj citrónová šťava. pozri tu:

 www.davidlebovitz.com/2009/07/aioli-garlic-mayonnaise-recipe/...


a tu na videu:





verím, že úžasne chutí :-)
prajem ti pekný a príjemný deň, nech sa sa ti darí
dakujem.
mariamka
tiez som o tomto nikdy nepocula, cesnak lubime ku vsetkemu, som zvedava na tu chut :)
pusta
@mariamka , nečudujem sa, že si o nej ešte nepočula, u nás prakticky nie je vôbec známa.
je vynikajúca, prišiel čas grilovačiek a dá sa použiť aj ináč. preto som ju vložila.
je veľmi jednoduchá, lacná a chutná s dostupnými surovinami.
netreba mať strach z vajec :D,ani v horúčavách:-)
skús si ju urobiť, a môžeš aj ochutnať...potom mi povedz,, ako ti chutila :-), ked cesnak ľúbite, nie je žiaden problém.
dakujem.
lola
@pusta ,mne ta Vasa cesnakova pasta svojou konzistenciou a materiou,z ktorej je vyrobena, naozaj pripomina alioli.Ono je to ako pri kazdom jedle:existuje velmi vela variant,zalezi od regionu,takze aj v tomto pripade existuje alioli so zltkom aj bez neho,s citronovou stavou alebo s octom,dokonca existuje mliecno-cesnakovo-olejovo-solny....(moj sused,Spaniel,to robi takto).Kolko ludi,tolko chuti a sposobov.(-:Ten vas recept je nepochybne vynikajuci a je super,ze sa mozme vsetci takto vzajomne obohatit,(samozrejme vzdy s respektom a uctou k tomu druhemu);to je to krasne tuna na Vareche a komentoch pod kazdym receptom.(-:Pekny vecer.
pusta
@lola , mne konzistenciou určite tiež pripomína veľmi majonézu a vzhľadom úplne. napísala som to preto, aby nedošlo k pomýleniu majonézy s cesnakovou pastou, tiež som v predposledných komentoch zdokumentovala Aioli, aby bol zrejmý rozdiel medzi arabskou a Aioli.
verím, že v Španielsku sa tomu môže tak hovoriť, avšak ja viem tak, že pravá majonéza musí zásadne obsahovať žĺtky, kým nepravá majonéza môže byť bez žĺtkov,
obe môžu mať mnoho variant, z ktorých sa odvíjajú dalšie špeciálne majonézy a rôzne omáčky.
isteže, koľko ľudí, toľko chutí.
je super, že sa môžeme receptami, skúsenosťami a poznatkami vzájomne obohatiť,máš pravdu s rešpektom a s úctou k tomu druhému a k receptu aj slušne diskutovať a komentovať ho.
som rada, že som sa od teba dozvedela o Aioli oveľa viac, o základných i regionálnych variantoch. ak je jedlo obľúbené, vždy je viac variant.
dakujem za tvoj pekný komentár.
zdezda
jeeeej, toto vyskusam, paci sa mi tvoj receptik, to musi mat "grrraaaady" :-) aj na druhy den sa budeme citit cesnakovo, zdravo
pusta
@zdezda , áno má to graaaaady, vynikajúcu chuť a je to zdravé :-)
dakujem.
pusta
@lucia2409 , ak nepopíšeš presne krok za krokom, ako si to robila, tak ja ti neviem povedať, kde si urobila chybu, pre ktorú ti nezhustla vôbec. tu neide o to, že nechceš byť zlá, ale o to, aby sme spolu našli tvoje "prečo"?
potom ti neviem poradiť.
jozka2
tuto pastu tiez poznam je vyborna a hlavne zdrava.Lucka mozno si pridala vela oleja.
safran
jedla som v Španielsku, určite nešli vajíčka, lebo to stojí na stole pri menu celé hodiny, by sa skazilo, len cesnak a olej - nerobila som, skúsim :-) aj s citrónom - o to zdravšie.
pusta
@safran , presne tak, žiadne vajíčka :-)
len to, čo som tam dala a dá sa vyrobiť spoľahlivo doma, skús :-)))
je to skvelá dobrota.
dakujem.
ivan14
Jejej, zkusím, už se vidím, jak to lížu jako zmrzlinku... :-)