Arabská cesnaková majonéza zo Sýrie - pasta z cesnaku a oleja s citrónovou šťavou fotorecept
Foto: pusta
Vybrala som další recept od mamičky môjho arabského priateľa. Táto cesnaková majonéza vlastne nie je majonézou v pravom slova zmysle,má síce vzľad majonézy, ale Zobraziť celý popisVybrala som další recept od mamičky môjho arabského priateľa. Táto cesnaková majonéza vlastne nie je majonézou v pravom slova zmysle,má síce vzľad majonézy, ale je to pasta z cesnaku a olivového oleja, ochutená citronovou šťavou, je vynikajúca a robí sa aj v Libanone a iných arabských i iných krajinách. Podáva sa v malých miskách v reštauráciách i domácnostiach ako príloha ku grilovaným mäsám, k rybám, ku grilovanej zelenine, k shauwerme i kebabom. Nastáva čas grilovačiek, pridávam recept.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravila som si potrebné suroviny.
-
2
Postupne som očistila všetok cesnak.
-
3
Prelisovala som ho do vyššej úzkej nádoby. Kto nechce, nemusí cesnak prelisovať, ale ja som chcela mať majonézu jemnejšiu.
-
4
Postupne tenkým pramienkom som prilievala olivový olej a mixovala, kým nevznikla konzistencia majonézy, hotovú cesnakovú majonézu som ochutila citrónovou šťavou a soľou.
-
5
Hotovú cesnakovú majonézu som nabrala do malej misky a dala na podnos. Príprava tejto vynikajúcej cesnakovej pasty, ktorá ma vzhľad majonézy, je veľmi jednoduchá, rýchla , je len z mála surovín a neobsahuje žiadne konzervannty, žiadnu chémiu a iné umeliny.
-
6
Má úžasnú výraznú chuť cesnaku zjemnenú citrónovou šťavou, výborne sa hodí k pečenému alebo grilovanému jahňaciemu, hovädziemu, kozľaciemu, kuraciemu mäsu, k pečeným a grilovaným rybám, ku kebabom, k shauwerme, ku grilovanej a pečenej zelenine. Je veľmi rozšírená a mimoriadne obľúbená v Sýrii, Libanone, vo všetkých arabských krajinách, dokonca v Grécku, Turecku, ale aj inde. Stretnete sa s ňou v reštauráciách i v domácnostiach. Nastáva čas grilovačiek, odporúčam vám pripraviť si u doma a vyskúšať.
budem rada, ak vyskúšaš, ešte radšej, ak aj dáš vedieť, ako chutilo.
ak ti smiem poradiť, používaj len ako prílohu v malom množstve k jedlám - tak ako som v recepte uviedla :-)
dakujem ti veľmi pekne.
pekný večer ti prajem :-)
áno je to veľmi zaujímavé a vynikajúce. je super ku grilovačke.
u nás prakticky málo známe.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš. s tým šalátom to je super nápad.
mám na programe aj pekný šalátik z Cypru :-)
inak spotreba oleja sa môže troška líšiť, záleží od množstva cesnaku a koľko oleja dokáže prijať cesnak.
neboj, podarí sa ti určite. ešte malá rada: nemusíš cesnak lisovať, môžeš ho rozmixovať najprv na jemno.
mne sa s tým chcelo hrajkať, tak som ho na jemnučko lisovala, aby majonéza bola ešte jemnejšia.
dakujem ti
jednoduchý rýchly a veľmi chutný, má širokú škálu použitia a preto je mimoriadne obľúbený najmä v arabských krajinách, ale aj v iných štátoch dosť známy a rozšírený.
poteší ma, ak vyskúšaš, potom daj vedieť, ako sa vydaril a chutil.
dakujem.
dokonca už aj v chladnom Švédsku :-) to som nevedela.
a vieš ty čo? ani sa nedivím, lebo je taký vynikajúci :P a má veľké spektrum použitia.
dakujem za tvoj krásny komentík.
práve dnes varím niečo veľmi fajnové a bude k tomu :-)
veru, ako vravíš - nemá chybu :-)
poteší ma, ak vyskúšaš.
veľmi pekne ti dakujem a prajem ti pekný a úspešný deň
v bode 1. v postupe máš odfotené 2 hlavičky cesnaku /boli veľké/.
v bode 2. máš napísané: Postupne som očistila všetok cesnak.
v bode 3. - vidííš prelissovaný cesnak. zdá sa ti to množstvo len 3 strúčiky?
v bode 4. máš vymixovanú majonézu. však to by nešlo z troch strúčikov s toľkým množstvom vôbec vymixovať.
prepáč mi, že som ešte zvlášť neodfotila všetky olúpané strúčiky cesnaku. Tie strúčiky cesnaku som čistila postupne, len som ich neodfotila všetky spolu.
nenapadlo ma, že by to nemuselo byť jasné.
dúfam, že teraz je to už ok, okrem toho ty si dobrá a skúsená kuchárka :-)
budem sa tešiť ak vyskúšaš, ešte viac, ak dáš vedieť, ako sa ti arrabská cesnaková majonéza vydarila a či chutila.
dakujem ti :-)
...s toľkým množstvom oleja...
Toto vyskúšam, len sa obávam či to bude mať tú pravú chuť z toho prašivého lacného čínskeho cesnaku čo nám sem vláčia manageri z hypermarketov.To okolo cesnaku len utekalo. Cesnak mám rád ale už tretí rok po sebe nám nevyšiel v záhrade. A tento rok to bude detto.
ak ti smiem poradiť, ja kupujem v tescu ten cesnak v malej sieťke s visačkou., kde sú ballené len 3 kusy. strúčiky sú veľké, zdravé a majú ostrú prenikavú chuť. ak smiem poradiť, tak skús kúpiť ten, je vynikajúci. myslím, že je dokonca náš slovenský.
budem veľmi rada, ak to vyskúšaš práve ty :-)
ešte ti poradím, ako je to dobré spraviť. je toho dosť veľa v konečnom výsledku, preto je dávam citrónovú šťavu len do toho množstva, ktoré práve použije, ostatné skladujem uzavreté v malej nádobke bez citrónovej šťavy.
prajem ti pekný deň.
dakujem za uloženie do kk.
dakujem za uloženie do kk.
pekný večer ti prajem.
Aioli je pravá majonéza so žĺtkami.
toto je Aioli - tam idú aj žĺtky, je tam aj citrónová šťava. pozri tu:
www.davidlebovitz.com/2009/07/aioli-garlic-mayonnaise-recipe/...
a tu na videu:
verím, že úžasne chutí :-)
prajem ti pekný a príjemný deň, nech sa sa ti darí
dakujem.
je vynikajúca, prišiel čas grilovačiek a dá sa použiť aj ináč. preto som ju vložila.
je veľmi jednoduchá, lacná a chutná s dostupnými surovinami.
netreba mať strach z vajec :D,ani v horúčavách:-)
skús si ju urobiť, a môžeš aj ochutnať...potom mi povedz,, ako ti chutila :-), ked cesnak ľúbite, nie je žiaden problém.
dakujem.
verím, že v Španielsku sa tomu môže tak hovoriť, avšak ja viem tak, že pravá majonéza musí zásadne obsahovať žĺtky, kým nepravá majonéza môže byť bez žĺtkov,
obe môžu mať mnoho variant, z ktorých sa odvíjajú dalšie špeciálne majonézy a rôzne omáčky.
isteže, koľko ľudí, toľko chutí.
je super, že sa môžeme receptami, skúsenosťami a poznatkami vzájomne obohatiť,máš pravdu s rešpektom a s úctou k tomu druhému a k receptu aj slušne diskutovať a komentovať ho.
som rada, že som sa od teba dozvedela o Aioli oveľa viac, o základných i regionálnych variantoch. ak je jedlo obľúbené, vždy je viac variant.
dakujem za tvoj pekný komentár.
dakujem.
potom ti neviem poradiť.
dakujem.
len to, čo som tam dala a dá sa vyrobiť spoľahlivo doma, skús :-)))
je to skvelá dobrota.
dakujem.