Arabská cesnaková majonéza zo Sýrie - pasta z cesnaku a oleja s citrónovou šťavou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Vybrala som další recept od mamičky môjho arabského priateľa. Táto cesnaková
majonéza vlastne nie je majonézou v pravom slova zmysle,má síce vzľad majonézy, ale je to pasta z cesnaku a olivového oleja, ochutená citronovou šťavou, je vynikajúca a robí sa
aj v Libanone a iných arabských i iných krajinách. Podáva sa v malých miskách v
reštauráciách i domácnostiach ako príloha ku grilovaným mäsám, k rybám, ku grilovanej
zelenine, k shauwerme i kebabom. Nastáva čas grilovačiek, pridávam recept.
10 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravila som si potrebné suroviny.
- Postupne som očistila všetok cesnak.
- Prelisovala som ho do vyššej úzkej nádoby. Kto nechce, nemusí cesnak prelisovať, ale ja som chcela mať majonézu jemnejšiu.
- Postupne tenkým pramienkom som prilievala olivový olej a mixovala, kým nevznikla konzistencia majonézy, hotovú cesnakovú majonézu som ochutila citrónovou šťavou a soľou.
- Hotovú cesnakovú majonézu som nabrala do malej misky a dala na podnos.
Príprava tejto vynikajúcej cesnakovej pasty, ktorá ma vzhľad majonézy, je veľmi jednoduchá, rýchla , je len z mála surovín a neobsahuje žiadne konzervannty, žiadnu chémiu a iné umeliny.
- Má úžasnú výraznú chuť cesnaku zjemnenú citrónovou šťavou, výborne sa hodí k pečenému alebo grilovanému jahňaciemu, hovädziemu, kozľaciemu, kuraciemu mäsu, k pečeným a grilovaným rybám, ku kebabom, k shauwerme, ku grilovanej a pečenej zelenine.
Je veľmi rozšírená a mimoriadne obľúbená v Sýrii, Libanone, vo všetkých arabských krajinách, dokonca v Grécku, Turecku, ale aj inde.
Stretnete sa s ňou v reštauráciách i v domácnostiach.
Nastáva čas grilovačiek, odporúčam vám pripraviť si u doma a vyskúšať.