Arabská cesnaková majonéza zo Sýrie - pasta z cesnaku a oleja s citrónovou šťavou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Vybrala som další recept od mamičky môjho arabského priateľa. Táto cesnaková majonéza vlastne nie je majonézou v pravom slova zmysle,má síce vzľad majonézy, ale je to pasta z cesnaku a olivového oleja, ochutená citronovou šťavou, je vynikajúca a robí sa aj v Libanone a iných arabských i iných krajinách. Podáva sa v malých miskách v reštauráciách i domácnostiach ako príloha ku grilovaným mäsám, k rybám, ku grilovanej zelenine, k shauwerme i kebabom. Nastáva čas grilovačiek, pridávam recept.

10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny.
  2. Postupne som očistila všetok cesnak.
  3. Prelisovala som ho do vyššej úzkej nádoby. Kto nechce, nemusí cesnak prelisovať, ale ja som chcela mať majonézu jemnejšiu.
  4. Postupne tenkým pramienkom som prilievala olivový olej a mixovala, kým nevznikla konzistencia majonézy, hotovú cesnakovú majonézu som ochutila citrónovou šťavou a soľou.
  5. Hotovú cesnakovú majonézu som nabrala do malej misky a dala na podnos. Príprava tejto vynikajúcej cesnakovej pasty, ktorá ma vzhľad majonézy, je veľmi jednoduchá, rýchla , je len z mála surovín a neobsahuje žiadne konzervannty, žiadnu chémiu a iné umeliny.
  6. Má úžasnú výraznú chuť cesnaku zjemnenú citrónovou šťavou, výborne sa hodí k pečenému alebo grilovanému jahňaciemu, hovädziemu, kozľaciemu, kuraciemu mäsu, k pečeným a grilovaným rybám, ku kebabom, k shauwerme, ku grilovanej a pečenej zelenine. Je veľmi rozšírená a mimoriadne obľúbená v Sýrii, Libanone, vo všetkých arabských krajinách, dokonca v Grécku, Turecku, ale aj inde. Stretnete sa s ňou v reštauráciách i v domácnostiach. Nastáva čas grilovačiek, odporúčam vám pripraviť si u doma a vyskúšať.