Apetitka zo zelenej papriky fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 20. augusta 2014
Apetitka zo zelenej papriky (fotorecept)
Foto: danja301

Recept pochadza z Macedonska je to take meze zajedanie s aperitivom ,obycajne rakijou pred hlavnym chodom ,pripravuje sa v lete,ale je to zimne jedlo ,trochu pikantne ,ale vynikajuce asi ako vsetky zeleninove balkanske zavaraniny.Robi sa zo specialnej zelenej papriky,ktora je na povrchu potiahnuta akoby drsnou kozou ,takymi letokruhami Myslim si vsak ,ze aj obycajna,tmavozelena paprika,podlhovasta,ak sa pripravi takymto sposobom ,bude vynikajuca.

120 minút
príprava

Suroviny

10 kg
3 kg
1/2 l
1 šálka
1 šálka
 za hrsť
1 zväzok
2 väčšie hlávky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyjeme a olupeme si paradajky,ak to nejde,obarime ich teplou vodou a nechame trochu postat.potom supku hravo stiahneme

    Apetitka zo zelenej papriky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyjeme si papriky .Tento druh potiahnuty akoby kozou sa na Slovensku vyskytuje asi zriedkavejsie,ale myslim ,ze bez propblemov moze byt nahradeny zelenou paprikou

    Apetitka zo zelenej papriky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Papriku si pokrajame na kolieska

    Apetitka zo zelenej papriky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca dame olej a ked zacne vriet pridame pokrajanu papriku

    Apetitka zo zelenej papriky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak uz ma paprika konzistenciu ako vidime na obrazku ,vsetku papriku vyberieme z hrnca von

    Apetitka zo zelenej papriky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do oleja v hrnci pridame olupane a na kusky pokrajane paradajky

    Apetitka zo zelenej papriky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prazime ich ,kym sa prebytocna tekutina neodpari,miesame..,ak bude hustota zmesi taka,ze dokazeme urobit varechou cesticku,pridame do zmesi naspat papriky

    Apetitka zo zelenej papriky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prazime este asi 20 minut,stale miesame a pridavame ostatne ingrediencie,petrzlen ,cesnak, cukor,sol ,ocot

    Apetitka zo zelenej papriky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Plnime do vysterilizovanych , este teplych flias,pevne zatvorime a dame do sucheho dinstu.Dobru chut;)

    Apetitka zo zelenej papriky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kukulienka71
Robievam veľmi podobnú zaváraninu už roky, všetky suroviny rovnaké okrem petržl. vňate, len treba mlieť, nie nechať v kúskoch. Máme to veľmi radi, v zime na chlebík s maslom, či k syrom je to vynikajúce! Skúsim aj s vňaťou, tá dodá zase inú chuť, iste dobrú;-)
danja301
vnatka je super dodava neuveritelnu chut tomuto jedlu a hlavne ak je zo zahrady pekne vonava....skuste kusky ,nie je to take kasovite,ale kazdy kusom papricky si vlastne vychutnate,lebo je v celku....
izabella929
vynikajúca pochúťka...) krásne spracovaný recept..úžasné, veľmi sa mi to páči.-)
afataga
toto veru vobec nevyzera zle :-), neviem, aka je to paprika, ale podoba sa na baranie rohy
danja301
paprika je to tvrda zelena,ale ako vysvetlujem aj v recepte,je akoby potiahnuta takou drsnou kozou ,alebo pasikni ,letokruhmi,na slovensku som sa s nou este nestretla,ale mozno ju niekto v zahrade ma...
danja301
aby som upresnila detaily okolo papriky ,my sme ju v pohode dopestovali na slovensku ,len u nikoho ineho som sa s nou nestretla,ak sa necha zacervenat na slnku ,navlieka sa na spagat a susi sa na slniecku ,potom sa dodava rozmrvena do pokrmov ako je sarma- holubky ,alebo aj fazulova husta polievka,rizoto...atd
manya
@danja301 práve som dokončila, urobila som len z pätinovej dávky a použila som papriku baraní roh, trošku je to pikantné ale fajnotka, vyšlo mi 6 pohárikov objem 250 ml a zostalo aj na koštovku, ešte takúto mini dávku spravím, super recept, vďaka;
danja301
manya,som rada,ze ti to chuti ,ma to byt mierne pikantne a ked to trosicku odstoji ,tych 6 poharikov sfuknete raz dva:)
gubics
Výborný nápad, aj tak som uvažovala, čo s paprikou zo záhrady, a paradakami
kukulienka71
Dnes generálka tvojej apetitky dopadla na výbornú, aj by som ťa za tento recept vyobjímala!:-) takže len čo sa dostanem k lacnej paprike a rajčinám, robím podľa teba na zimu. Predsa len tá chuť pripečenosti je vyšší level ako to, čo som odkladala predtým)


danja301
@Kukulienka71 velmi pekne dakujem za spatnu vazbu a som nesmierne potesena,ze ta oslovil dalsi z mojich receptov a ze si si dala tu namahu a nielen ,ze si ho vyskusala,ale vysledok aj odfotila a napisala svoju skusenost.Pozdravujem a prajem dobru chut.....
havino
@danja301 , aj ja mám hotovo, pre mňa, mňa osobne chuť famozna, ja takéto proste milujem, koštovala som zatiaľ sama, nevadí,ak by iným nechutilo, aj si zjem sama, robila som z 5 tinovej dávky, čo aj lutujem, ale ani to nemám problém, ak zajtra na grilovačke zachutí, suroviny ešte stále dostať, vdaka za recept, výborné niečo


havino
zabudla som dopísať, že pol na pol papriky som robila baranie rohy a zelenú papriku,mierne, jemné pikant, ale to je ono
alena45
no ja tú vráskavú papriku mám, minulý rok som ju dostala, semiačka som si ponechala a perfektne sa jej darí. Lenže moja je štipľavá a Ty tam nespomínaš, že by mala byť. Tak teraz neviem. Po včerajšej nočnej búrke popraskali rajčiny, tak hľadám vhodné recepty. Ešte som sa nerozhodla spomedzi toľkých perfektných spracovaní letnej zeleninky, ale z menšieho množstva mám chuť vyskúšať skoro všetky, čo som si už naštudovala.
danja301
@Alena45 ,ak je aj štipĺavá a keď ju máš v záhradke,tak asi niekto u vás ĺubi štipĺavé.:) samozrejme,že ju móžeš urobiť aj zo štipĺavej ,prípadne,ak je veĺmi pálivá asi by bolo vhodne skombinovat so sladkou,hoci aj obyčajnou vo vhodnom pomere napr.2:1,myslím,že na chuti jej to neuberie.Verim,že sa podarí a budete všetci spokojní.
alena45
tak som sa na to dala, neľutujem, naopak vrelo odporúčam všetkým. Ocot som ani nepridávala, rajčiny boli kyslé dosť. Robila som len z 2 kíl rajčín a všetko ostatné som si približne prispôsobila. Len tú vňaťku som nemala. ale určite ešte urobím a nezabudnem vziať zo záhrady aj vňať. Ďakujem za recept.


alena45
a ešte obrázok mojich paprík, ktoré za tri dni stihli čiastočne sčervenať.


danja301
@Alena45 (10.8.2017 16:58)

nádherné papriky , presne také ako moje;), skúste si ich vysušiť na slniečku a nahrubo pomlieť , vynikajúca ingrediencia do gulášu ,ale až keď takto správne sčervenajú.....:)
alena45
posadila som len 2 korene, mám totiž veľa druhov aj iných, sem som pridala som baranie rohy. Dnes som odniesla pohárik kolegovi a ten už mi písal, že si to dal na špagety, posypal parmezánom a chutilo aj takto. Len trochu viac štípalo. Rozmaznanec jeden.
danja301
@Alena45 (10.8.2017 18:37)

to je veľmi vďačný druh ,hlavne na zazimovanie,my ich aj sušíme a v zime ich používam do jedál namiesto klasickej červenej papriky