Anglické koláčiky

hkbarbie - fotkahkbarbie, 12. apríla 2010
Anglické koláčiky
Foto: hkbarbie

Kto uz ochutnal pravy anglicky caj o piatej so vsetkym co k tomu patri, urcite vie co tieto kolaciky su. Pre tych, co este Zobraziť celý popisKto uz ochutnal pravy anglicky caj o piatej so vsetkym co k tomu patri, urcite vie co tieto kolaciky su. Pre tych, co este nemali tu moznost, scones pochadzaju povodne zo Skotska. Jedia sa rozlomene na polovicku potrete Devonshirskou smotanou a jahodovym dzemom. Namiesto Devonshirskej smotany sa moze pouzit slahacka.

10
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 210 °C

Suroviny

115 g
250 ml
1 PL
270 g
90 g
4 CL
100 g
85 g
2 ks
100 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Hrozienka namocime do cierneho caju a rumu a nechame postat cez noc. Pripadne ich mozeme uplne vynechat z receptu, zalezi od kucharky a jedakov.

  2. 2

    Obe muky preosejeme spolu s praskom do peciva. Proces opakujeme 2x. Odlozime nabok.

  3. 3

    V miske alebo kuchynskom robote poriadne vymiesame maslo s cukrom a citronovou korou. Postupne pridame vajicka v troch davkach. Potom pridavame po troske mlieko pocas miesania. Vsetko dobre vymiesame, aby neboli hrudky.

  4. 4

    Do cukrovo-maslovej masy postupne pridavame preosiatu muku s praskom do peciva. Vymiesime do hladkeho cesta. Cesto ma byt elasticke. Pridame scedene hrozienka. Spravime hrudku, zabalime do folie a nechame postat cez noc v chladnicke.

  5. 5

    Na druhy den cesto vyvalkame na 2 cm hrubku. Ruru zohrejeme na 210 stupnov Celzia.

  6. 6

    Vykrojime kolieska (6cm) ale mozu byt aj mensie. Rozlozime na vymasteny plech trochu od seba. Narastu. Potrieme sladkou smotanou. Pecieme 15-18 minut. Po upeceni sa mozu hned podavat teple. Rozlomime ich napoly a potrieme vyslahanou slahackovou smotanou alebo maslom a jahodovym dzemom. Podavame k ciernemu caju.

Diskusia k receptu

babidka
kedze som ich piekla aj ja , mozem potvrdit ze su naozaj dobre a k caju sa velmi hodia . Mne najviac chutia ked su uplne cerstve , s vyslahanou cerstvou domacou slahackou a domacim /akymkolvek/ dzemom :-)
frezia68
Koláčiky ( buchty na pare,dukátové a pod.)robím len raz do týždňa,a teraz urobím tieto.Rozširuje sa nám medzinárodná kuchyňa a to je dobre :-))
bozulka
Aj keď o anglickej kuchyni som nemala najlepšiu mienku,ale už sa to veľmi zlepšilo.
@babidka nieje to tvoja vnučka?Nejako miŤa pripomína.
Prepáč ,myslím tú barbie !!!
hkbarbie
@bozulka , Babidka je moja mama :-) A piekla ich u mna v Hong Kongu na vnuckine (moja dcera Kristinka) piate narodeniny teraz v januari. Kristinka mala "cajovu" party a tak Babi vypekala a malo to obrovsky uspech! Vsetkych 50 hosti sa len oblizovalo a vychutnavalo jej domaci dzem so scones. A mate pravdu, anglicka kuchyna nie je nic svetoborne, ale tieto kolaciky su dobre :-) Len ich treba skutocne zapijat cajom inac sa zdaju suche.
frezia68
Tak vítaj tuná,hkbarbie,mamka Ťa tu občas tak mimochodom spomenie a mám ju veľmi rada kvôli humoru,ktorým oplýva.Iste jablko nepadlo ďaleko od stromu,tak sa tam v tej diaľke majte dobre :-))
tinca
Bóže Barbie a kde si sa ty zatúlala do Hong Kongu ? Si krásna aj s dcérkou. Tak teda vitaj medzi nami.
sovka62
Páči sa mi, ako sa tu stretávajú rodiny. Internet (a Varecha) je úžasný vynález. A keď si predstavím, ako dlho som sa odmietala na takéto čudo čo len pozrieť, až sa čudujem. Keby ma Sociálna poisťovňa nedonútila podávať výkazy elektronicky, asi by som sa k internetu ani nepriblížila. No, nebola by to škoda?
hkbarbie
dakujem za privitanie :-) Este sa chysta prihlasit aj sestra Dorka, ktora byva v Prahe. Ako mama hovori, citujem "Asi je to u nas tak , ked sme doma a mame cas, tak sa u nas zapne program "gazdinka" a uz to fici...:-))))) Jednoducho , musime sa niecim produktivnym zamestnat :-)" Pozrela som si recepty na cinske jedla a tak budem musiet nieco originalne pridat aj ja z domacej kuchyne. Svokra je Cinanka a tiez velka gurmanka. Akurat mojim partnerom v kuchyni je moj 3-rocny syn. Preto je aj na fotke :-) Vcera so mnou piekol chlebik z receptu z Varechy a veeeelmi mu chutil!
honestka
Vitam ta Barbie! nech sa ti tu medzi nami paci- je tu aj veselo aj poucno!
prijemny Cheers-pozdrav zo studenej Canady!
bozulka
Aj ja sa teším na azijskú kuchyňu,hoci mám doma niekoľko kuchárských kníh východnej kuchyne je to niečo iné keď sa to varí na vareche a okomentuje sa každé jedlo či+ alebo -,na tom nezáleží,všetko je poučné.
@sovka ,ja som si kúpila počítač preto,lebo som si povedala,že hoci som už staršia,ale nie blbá aby som sa to nenaučila,stále ešte tápem,občas bysom aj niečo pokafrala,ale páči sa mi jedno tlačítko,ktoré ma vždy zachrání-a už som ...v koncoch je to taká šipka do ľava/ zpäť/.Takže u mňa to bola VÝZVA ! A stalo sa to veĺkým potešením hlavne pre @varechu.Ve ľká vďaka patrí Pravde a tvorcom varechy !!!
Pozerala som aj iné stránky o varení,ale to nieje ono.Sú ta veľmi malé písmenká a ja už špatne vidím,tieto litery sú úžasné aj pre starších ľudí.
hkbarbie
ha ha vy ste vsetky srandacky :-) @honestka to ty mas Kitchen Aid kuchynsky robot? Ak ano, tak sa tesim s tebou, lebo ja mam tiez a preto som tak motivovana varit a piect. Ze vraj varime pre rodinu, houby, varime pre vlastne potesenie :-) Inac, prave som uverejnila nasu dnesnu veceru z azijskej kuchyne - vietnamske kurca. Priprava velmi jednoducha, len treba mat poriadne naostreny noz. Majte sa!
frezia68
@ Sovka ,@ Bozulka :Tiež som si ten "zázrak" kupovala s bázňou,či sa naučím?Veď som nevedela ani čo je to srandovné @ ,ani čo je myška.A šikovná dievčinka z nášho bloku,ktorá ma učila (ale študuje v Prahe a bola som učňom 3 dni),keď videla moju nešikovnosť,či obavu pri manipulácii s myškou,dala moju ruku na svoju a vraj mám robiť ako ona.No,keď na to spomínam,tak mi je do smiechu.A keď vidím,ako malé deti už šikovne manipulujú.......Ale práve dnes ma bola tá dievčinka skontrolovať a je spokojná,hoci ja nie,lebo veeeeľmi veľa neviem.Ale ako Ty Bozulka,aj ja zaťahujem záchrannú brzdu :-))))))))
tajnickas
tak toto mi privialo vela krasnych spomienok :) v nedelu mame hosti, cajovemu dychanku sa urcite potesia, dakujem za recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia