Anglické koláčiky
Autor receptu: hkbarbie
Kto uz ochutnal pravy anglicky caj o piatej so vsetkym co k tomu patri, urcite vie co tieto kolaciky su. Pre tych, co este nemali tu moznost, scones pochadzaju povodne zo Skotska. Jedia sa rozlomene na polovicku potrete Devonshirskou smotanou a jahodovym dzemom. Namiesto Devonshirskej smotany sa moze pouzit slahacka.
10 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 210 °C |
Postup
- Hrozienka namocime do cierneho caju a rumu a nechame postat cez noc. Pripadne ich mozeme uplne vynechat z receptu, zalezi od kucharky a jedakov.
- Obe muky preosejeme spolu s praskom do peciva. Proces opakujeme 2x. Odlozime nabok.
- V miske alebo kuchynskom robote poriadne vymiesame maslo s cukrom a citronovou korou. Postupne pridame vajicka v troch davkach. Potom pridavame po troske mlieko pocas miesania. Vsetko dobre vymiesame, aby neboli hrudky.
- Do cukrovo-maslovej masy postupne pridavame preosiatu muku s praskom do peciva. Vymiesime do hladkeho cesta. Cesto ma byt elasticke. Pridame scedene hrozienka. Spravime hrudku, zabalime do folie a nechame postat cez noc v chladnicke.
- Na druhy den cesto vyvalkame na 2 cm hrubku. Ruru zohrejeme na 210 stupnov Celzia.
- Vykrojime kolieska (6cm) ale mozu byt aj mensie. Rozlozime na vymasteny plech trochu od seba. Narastu. Potrieme sladkou smotanou. Pecieme 15-18 minut. Po upeceni sa mozu hned podavat teple. Rozlomime ich napoly a potrieme vyslahanou slahackovou smotanou alebo maslom a jahodovym dzemom. Podavame k ciernemu caju.