Ananásovo-zelerová polievka

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 24. augusta 2016

Tato polievka je zdravá a dá sa jesť teplá, aj studená.

6-8
porcií
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g
250 g
0,75 l
70 g
1 ks
1 strúčik
1/2 KL
1 PL
40 g
2 ks
1 ks
0,2 cl (rum)
2 PL (nemusí byť)

Postup

  1. 1

    Ananás prelejeme cez sitko. Nálev si dáme do jednej misy s džúsom. Kúsky ananásu do druhej misy. Zeler očistíme a krájame na kocky na veľkosť ananásových. Citróny riadne umyjeme. Prerežeme na polky a šťavu z nich vytlačíme. Odložíme bokom šťavu a aj kôru. Cesnak a čili posekáme. Pór krájame na drobno.

  2. 2

    Do hrnca jedného dáme zeler a kôru z citrónov. Zalejeme s litrom vody. Pridáme soľ, cukor,čili a za polievkovú lyžicu šťavy z citróna. Varíme od bodu varu 8 minút. To stačí zeler bude mäkký. Potom to prelejeme cez sito. Nálev odložíme a kôru z citrónov dáme preč. Kocky zeleru si pridáme do misy s kockami ananásu.

  3. 3

    Do druhého hrnca 3,5 litrového dáme maslo s olejom zohriať. Na horúce pridáme krájaný pór podusíme 5 minút. Musí nám pór zmäknúť. Potom pridáme cesnak pomiešame. Ďalej na to dáme kocky zeleru a ananásu, podusíme asi 2 minúty. Zalejeme s džúsom, zmiešaným so šťavou z ananásu a vývarom zo zeleru. Ešte aj zvyšnu šťavou s citrónov a rum. Kto chce dá aj ryžu, ja to mám rád hustejšie tak dávam. Rozvaríme a varíme asi 4 minúty. Odstavíme zo sporáku a mixujeme tyčovým mixérom. Teraz dáme znovu na sporák na dve minúty, nech sa to všetko spojí. Máme hotovo.

  4. 4

    Tuto polievku mám rád počas horúcich dni. Dá sa jesť tepla aj studená je osviežujúca a diétna. Želám dobrú chuť.

    Ananásovo-zelerová polievka - obrázok 4

Diskusia k receptu

pilcik
Tak toto by rád ochutnal ešte som takú nejedol. Ukladám a vyskúšam.
radox1
toto je tvoj experiment,alebo si cerpal z nejakeho zdroja?
izabella929
Bežne sa robia ovocné polievky a ja ich mám rada teplé i studené s kôpkou domácej šľahačky...iste mala príjemnú chuť .
bystro
Také rumové mám aj ja v obľube, len je ho tak akosi málo. Znie to veľmi zaujímavo. Dal by som si.
siisa
Výborné suroviny a k tomu rum, isto chutila :)
jack
No tak to sú zaujímavé chute.
kecemis
Mam rad tieto "zvlastne" chute a teraz v horucavach to musi byt vyborne osviezenie.
sracz
Veľmi chutná polievka, @patroveckypitrs kamarát, ktorou boduješ naplno! Ja by som sa ju vôbec nerozpakova ozdobiť jemnou "slamou" zo zelenej časti póru, či už surovej, alebo krátko podusenej na masle! Nehnevaj sa, že Ti "fušujem" do diela, ale to bol iba môj momentálny nápad, pri písaní komentu.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha