Foto: maxinka
Veľmi dávno som ich nepiekla. Tak som si ich pripomenula.
Postup
-
1
Bielky som vyšľahala najskôr samé, potom s cukrom. Pridala som žĺtky a nakoniec po častiach múku. Piškótu som upiekla na 180 °C.
- 2
Upečené piškótové cesto po dĺžke rozkrojíme na 3 časti. Do 1/2 dl šťavy z ananásového kompótu zamiešame 60 g práškového cukru, žĺtky a 1 PL hladkej múky, uvaríme na kašu.
- 3
Maslo, 140 g práškového cukru a citrónovú šťavu vymiešame. Postupne pridávame vychladnutú kašu a nadrobno pokrájaný ananás.
- 4
4 kolieska ananásu si necháme na ozdobu.
- 5
Zvyškom šťavy pokvapkáme pláty.
- 6
Natrieme lekvárom.
- 7
Na lekvárom natreté pláty navrstvíme plnku. Diely poukladáme na seba. Povrch aj boky potrieme šľahačkou. Ozdobíme kolieskami ananásu a kompótovými višňami ( čerešňami ).
- 2
Veru, veru, ja ho mám napísaný v zošite aj s nákresom ako bol ozdobený a tak som ho podľa toho aj ozdobila.
Tuším som ho nepiekla 30 rokov.
On aj je z tých čias.
Hrabala som sa v zošite s receptami, ktoré som si ako mladá písala. Hľadala som niečo na upečenie na nedeľu a tak som ho objavila.
Kedysi sme ho často doma piekli a potom upadol do zabudnutia.
Podľa popisu som si okamžite predstavila ako to vyzeralo a muselo to byť veľmi pekné, tvar a farebnosť. Krásne staré časy. Musím to niekedy vyskúšať. Ďakujem za tip. Prajem všetko dobré.
Chute máme rôzne. Môj syn má koláčiky rád, ale čokoľvek s ananásom nie. Ale aj tak som ho upiekla pre oživenie spomienky.
V celku je veľmi pekný. Keď sa krája tak sa to už naruší. Ale keď už putuje z taniera rovno do úst tak je to už jedno, hlavná je chuť.
Ďakujem a ešte treba brať do úvahy, že pláty sú navlhčené, v plnke sú kúsky ananásu a je tam šľahačka.
Ďakujem, piekla som ho kedysi ako mladé dievča, odvtedy nie. Taká milá spomienka.