Americký jablkový koláč trošku zdravšie fotorecept
Foto: domisska
Naša jabloň sa nám tento rok postarala o veľmi bohatú úrodu, takže sa konečne vyskytol priestor vyskúšať americký apple pie. Ako základ som použila Zobraziť celý popisNaša jabloň sa nám tento rok postarala o veľmi bohatú úrodu, takže sa konečne vyskytol priestor vyskúšať americký apple pie. Ako základ som použila recept (http://varecha.pravda.sk/recepty/americky-jablkovy-kolac-apple-pie/22309- recept.html) od užívateľa @Neverwinter s miernou obmenou, takže vám ponúkam svoju verziu. Na túto nádhernú zimu je ideálny a chutí :).
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
*Začíname prípravou cesta, keďže je potrebné, aby chvíľu v chladničke odpočívalo. Múku a soľ rozpracujeme s maslom a postupne prilievame vodu. Hotové cesto rozdelíme na väčšiu a menšiu časť a necháme v chlade, kým pripravíme plnku.* (V pôvodnom recepte bolo 115 gramov masla, mne sa to zdalo priveľa, trošku som ubrala a nevadilo to. Navyše - moja forma na apple pie má spodný priemer asi 21 cm, takže cesta bolo pomerne dosť. Odhadujem, že na takú 25-centimetrovú formu. Nabudúce sa budem snažiť pomer trochu prispôsobiť a ubrať múky.)
-
2
Rúru si dáme vyhriať na 200°C. Zatiaľ očistíme jablká, nakrájame ich na osminky a pridáme orechy (mleté, sekané alebo celé - ja som ich iba trochu roztĺkla tĺčikom na mäso).
-
3
*Zalejeme medom, posypeme škoricou a lyžicou polohrubej múky. Celú zmes potom dobre premiešame a necháme odstáť.* (Pôvodný recept bol s cukrom a bez orechov. Ja mám však veľmi rada kombináciu jabĺk, orechov, škorice a medu, takže som sa to rozhodla trochu zmeniť. Ak máte problémy s určením správneho pomeru, dočítala som sa, že 125g cukru nahradí 100ml medu.)
-
4
Vymastíme si formu a vyvaľkáme väčšiu časť cesta do kruhového tvaru. Cesto musí presahovať okraje formy, aby sa nám dalo neskôr po obvode pohodlne zavinúť. Keď máme spodnú časť cesta vo forme, pridáme náplň.
-
5
Menší diel cesta vyvaľkáme tiež do kruhového tvaru, prikryjeme ním plnku a okraje pozatláčame smerom dnu, aby nám podľa možnosti plnka nevytiekla. Na vrchu urobíme nožom alebo vidličkou pár dier. Pre istotu si do rúry pod formu vložíme plech s papierom na pečenie - ak by nám aj šťava z jabĺk vytiekla, nebudeme musieť toľko drhnúť. :) Koláč nám chutil, kým bol ešte teplý, cesto bolo krehké a plnka mala vďaka škorici vianočný nádych. Fantastický je však aj na raňajky s mliekom.
2012-05-12 010.jpg
tento som robil a pridávam v reze ak sa mi to podarí, ak nie, prosím o dodatočné prepáčenie.
@Daniels , ďakujem ti za to a tu máte link jej stránky, na ktorej sú zverejnené tie 2 fotky a momentálne sa @Danielas na mňa za tento koment. hnevá, ale kliknite na jej stránku, na ktorej bude časom fotiek len a len pribúdať.
Tu je konečne ten link:
varecha1.webnode.sk
Ďakujem za trpezlivosť s takým nemehlom, ktoré tu stále vypisuje.
@Danielas vo všetkých 3