Americký jablkový koláč (Apple Pie)

neverwinter - fotkaneverwinter, 30. novembra 2011

Typicky Americký koláč, veľmi som si ho obľúbil počas môjho pobytu v USA, kde som pracoval v kuchyni a kde sme ho pripravovali. Preto Zobraziť celý popisTypicky Americký koláč, veľmi som si ho obľúbil počas môjho pobytu v USA, kde som pracoval v kuchyni a kde sme ho pripravovali. Preto ak ma premôže nostalgia a v kuchyni je pár starých jabĺk, ktoré už aj tak nikto nechce, nie je nič lepšie ako tento koláč.

8
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
115 g
 štipka
120 ml ľadová
Plnka:
5-6 ks veľké
100-200 g
10 g




Postup

  1. 1

    Do múky pridáme soľ a maslo a za pomalého prilievania vody rozrobíme vidličkou. Vyformujeme bochník a rozdelíme na dve časti tak aby bola jedna o čosi väčšia. Odložíme do chladničky.

  2. 2

    Vyhrejeme rúru na 200°C. Očistíme a nakrájame jablká. Pridáme cukor, škoricu a múku.

  3. 3

    Vychladené cesto rozváľkame na okrúhlu placku asi 2-3mm hrubú. Vyplníme formu, ktorú sme predtým vymastili maslom, tak aby kraje cesta prečnievali cez okraje formy. Pridáme plnku. Prikryjeme druhou časťou a zahneme okraje.

  4. 4

    Nezabudnime na vrchu spraviť diery aby mohla para unikať. Pečieme asi 40-50 minút, cesto by sa malo začať oddelovať od formy. Pred dokončením možeme potrieť vrch žĺtkom pre dosiahnutie zlatistej farby. Vychladnutý koláč je veľmi lahodný a osviežujúci. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

zrzava
rozdelime na dve casti, hadam... ak jedna z toho ma byt vacsia...
klaura
rozumieme aj poloviciam , no čo, jedna bude väčšia ... :)
vyskúšam túto americkú klasiku ...
marienka44
@Neverwinter , do cesta sa nedava vajicko? Aj nase jablkove pyte je vynikajuce, hlavne, ked sa jablkova napln posype este struhanymi orechami. :-) Ten zakusok Americania nepoznaju.
irenaw
aj môj oblúbený, málo cesta, veľa jabĺk, mňam
marijanka712
dobre vypadá a verim , že aj sviežo chutí ved sú tam jablká -jednoduchý ale perfektne vypada ukladám rozumiem celému postupu je to dobre napísané
neverwinter
dakujem vsetkym za pozitivne ohlasy, ospravedlnujem sa za chybicky je to moj prvy recept vobec
a ano do cesta nejdu ziadne vajcia :), ak sa nejake cesto zvysi napr. z okrajov zvykol som vytvarovat tycinky, posypat solou a rascou... vynikajuce!
anura
vynikajúci koláčik už som ho robila 2 krát v priebehu 3 dní a bude veľmi častým u nás
1x hamus
adsys
robila som ho uz niekolkokrat a zakazdym zozal velky uspech, dakujem (aj za svojich "stravnikov") :)
jozka2
tie polovice sa davaju na spodok vacsia a na vrch mensia,mas ho paradny,skutocne taky pravy,mali sme ho na Thanksgiving day s ice cream a slahackou.
jozka2
Babav, ty pecies podla receptu Apple pie z Bieleho domu,tam je cukor do cesta,ale skutocny pie je cesto bez cukru a oni ho tu aj tak bez cukru robia so stipkou soli ako pise neverwinter.Jeho ceso vypada velmi lahodne.Sladku chut tomu davaju osladene jablka a ice cream ci slahacka
neverwinter
@Gabika987 (9.11.2017 11:31)

Na forme nezalezi ver mi, ak pouzijes mensiu zvysi sa mozno viac cesta to je vse. Upecie sa to rovnako.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia