Typicky Americký koláč, veľmi som si ho obľúbil počas môjho pobytu v USA, kde som pracoval v kuchyni a kde sme ho pripravovali. Preto ak ma premôže nostalgia a v kuchyni je pár starých jabĺk, ktoré už aj tak nikto nechce, nie je nič lepšie ako tento koláč.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
115 g |
|
štipka |
|
120 ml ľadová |
|
Plnka: | |
5-6 ks veľké |
|
100-200 g |
|
|
|
10 g |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Do múky pridáme soľ a maslo a za pomalého prilievania vody rozrobíme vidličkou. Vyformujeme bochník a rozdelíme na dve časti tak aby bola jedna o čosi väčšia. Odložíme do chladničky.
- 2
Vyhrejeme rúru na 200°C. Očistíme a nakrájame jablká. Pridáme cukor, škoricu a múku.
- 3
Vychladené cesto rozváľkame na okrúhlu placku asi 2-3mm hrubú. Vyplníme formu, ktorú sme predtým vymastili maslom, tak aby kraje cesta prečnievali cez okraje formy. Pridáme plnku. Prikryjeme druhou časťou a zahneme okraje.
- 4
Nezabudnime na vrchu spraviť diery aby mohla para unikať. Pečieme asi 40-50 minút, cesto by sa malo začať oddelovať od formy. Pred dokončením možeme potrieť vrch žĺtkom pre dosiahnutie zlatistej farby. Vychladnutý koláč je veľmi lahodný a osviežujúci. Dobrú chuť!
Ďalšie recepty:
- 2
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu