Americký jablkový koláč (Apple Pie)
Autor receptu: neverwinter
Typicky Americký koláč, veľmi som si ho obľúbil počas môjho pobytu v USA, kde som
pracoval v kuchyni a kde sme ho pripravovali. Preto ak ma premôže nostalgia a v kuchyni
je pár starých jabĺk, ktoré už aj tak nikto nechce, nie je nič lepšie ako tento koláč.
8 porcií |
30 minút príprava |
50 minút na 200 °C |
Postup
- Do múky pridáme soľ a maslo a za pomalého prilievania vody rozrobíme vidličkou. Vyformujeme bochník a rozdelíme na dve časti tak aby bola jedna o čosi väčšia. Odložíme do chladničky.
- Vyhrejeme rúru na 200°C. Očistíme a nakrájame jablká. Pridáme cukor, škoricu a múku.
- Vychladené cesto rozváľkame na okrúhlu placku asi 2-3mm hrubú. Vyplníme formu, ktorú sme predtým vymastili maslom, tak aby kraje cesta prečnievali cez okraje formy. Pridáme plnku. Prikryjeme druhou časťou a zahneme okraje.
- Nezabudnime na vrchu spraviť diery aby mohla para unikať.
Pečieme asi 40-50 minút, cesto by sa malo začať oddelovať od formy. Pred dokončením možeme potrieť vrch žĺtkom pre dosiahnutie zlatistej farby. Vychladnutý koláč je veľmi lahodný a osviežujúci. Dobrú chuť!