Almáš pité - krížom-krážom fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 24. februára 2011

Recept mi kedysi dávno dala švagriná Gitka, robím ho cez rok veľmi často a je to obľúbený recept mojich detí. Moje deti ho volali Zobraziť celý popisRecept mi kedysi dávno dala švagriná Gitka, robím ho cez rok veľmi často a je to obľúbený recept mojich detí. Moje deti ho volali " Výživový " alebo " Lyžičkový zákusok ", lebo raz som dala viac jabĺk, ako bolo treba, zostal trochu mokrý ( od jabĺk) a oni ho museli vyjedať z plechu lyžičkou.

10 minút
príprava
15-20 minút
na 125-150 °C

Suroviny

500 g
200 g
250 g
1 ks
1 ks
1- (1 1/2) kg
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si.

    Almáš pité - krížom-krážom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku, Palmarín, cukor, vajce a prášok do pečiva spolu zmiešame. Odložíme na 30 min. do chladničky. ( Z vlastnej skúsenosti radím, najlepšie je použiť Palmarín, tu som použila Zlatú Hanu z Lídl-a, a dosť sa roztekala.)

    Almáš pité - krížom-krážom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme jablká ( ak majú hrubú šupu, tak ošúpeme), zbavíme jadierok a pokrájame na mesiačiky. Podlejeme asi 1/2 dcl vody, pridáme vanil. cukor a varíme do polo mäkka. Uvarené jablká roztlačíme na kašu ( nie celkom, ako pyré), necháme vychladnúť.

    Almáš pité - krížom-krážom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech netreba ani potierať, ani vysypaťmúkou, 2/3 cesta roztlačíme na plech, poukladáme roztlačené jablká.

    Almáš pité - krížom-krážom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z 1/3 cesta urobíme šulky a poukladáme krížom-krážom na plnku. Dáme piecť do teplej trúby.

    Almáš pité - krížom-krážom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme pri 125°-150°C, približne 15-20 min. Hotový zákusok necháme vychladnúť, ( čerstvý je veľmi krehký ) pred podávaním posypeme práškovým cukrom. ( Toto je dávka na menší plech 32x22 cm, na normálny klasický, robím z 1 1/2 dávky.)

    Almáš pité - krížom-krážom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

arasidka
Mariaklara- tak keď totok urobím môjmu dzedkovi, tak mu pozdvihnem náladu o pár stupňov k lepšiemu. Neustále ma otravuje - napeč pité, napeč pité, ... až som z toho otrávená. A tak som mu párkrát upiekla, na chuť to bolo dobré, ale čo ja viem ? Akosi to nebolo ono. Tak keď budeme nabudúce onedlho "likvidovať jabúčka", tak si tento recept overím.
jarunka
Kolacik vyzera velmi dobre, zda sa byt ako hovoris, velmi krehky. Pekne sa ti vydaril. Ukladam si ho.
alexdidi
Robím ho veľmi podobne ako Ty, len z hladkej múky a do jabĺk pridávam trochu škorice. Tiež mám radšej podusené jablká ako surové, cesto potom tak nenamokne. Ja som však nerobila mriežku navrch(robím ju pri lineckom koláči), čo sa mi na Tvojom pité veľmi páči, urobím takto....máš ho krásny....
alena45
pité je najlepší koláč, pretože nemám rada klasické plnkové zákusky, tento mi vyhovuje najviac. Robím ho z polohrubej múky, vrch zakryjem celým plátom a keď ho vyberiem, tak ho ešte horúci potriem zohriatou šťavou z jabĺk s práškovým cukrom. Potom ho už necukrujem, vyzerá to síce krajšie, ale všade to padá...
Recept som tu už videla, ale možno nesprávne ako pyté.
pacik
Zajtra upečiem, ale použijem jablká nastrúhané a zavarené vo fľaši ešte v jeseni. A určite pridám škoricu. Vďaka za recept :-)
dorisa
Takýto mrežovník robievam, možno nie práve tak isto,ale vyzera tak isto. Viem, o čom je to, je velmi chutný a na pohľad pekný.
marienka44
@Mariaklara ,ja mam iny recept a zasadna chyba v Tvojom je, ze nedavas do cesta kyslu zlozku, napr. lyzicu bielho jogurtu, kyslej smotany alebo len ocot +voda. Moze byt aj plnka tvarohova s hozienkami. Moj recept nebudem menit, ocenujem fotoreportaz.:-)
elekra
Tento koláč mal rád múj otec a rada ho robievam. U nás sa ešte teplý celý zblajzne a ani neviem, že som nejaký koláč robila!
marcy
vyzerá výborne,robievam :-)...trošku iný recept mám,jablká strúham, surové dávam.... na spodný plát cesta dám postrúhané piškoty,jablčka ochutené škoricou ,vanilkou,pridám sušené brusnice i zopár podrvených vlašských orechov,dám druhú vrstvu cesta vcelku,popichám vidličkou...nie som technický typ,obdivujem fotorecepty :)))
vierik
Mariaklara koláčik vyzerá veľmi pekne,robievam taký len z lineckého cesta,ale vyskúšam aj Tvoj. ,,Si milá,len Ti nemám kde napísať".
Díky,Ty vieš.
valeri
aj ja ukladám, jablkové koláče, to je moje ... :-))
coldbery
Takéto hnetené a ešte k tomu jablčkové mám veľmi rada...ukladám...:-)))
bejaja
@marienka44 prečo zásadná chyba, že @mariaklara nepoužila v recepte kyslú zložku, veď tu ide o to, že každá z nás má vychytané určité grífy či sa to už týka varenia alebo pečenia a je na nás ako sa s tým podelíme a poradíme s ostatnými, určite pri zrealizovaní jedného receptu - rovnaké ingrediencie,rovnaký postup, ale každá ho určite rovnakej chuti neurobí, malé rozdiely tam budú, chute nemáme rovnaké, určite sú v nich nepatrnné rozdiely, nafoť a uverejni, ten Tvoj, čo meniť nechceš, určite to privítame.
evanaaa
Toto bol a môj obľúbený koláč,Keď som prišla k mame a bol napečený, zjedla som asi 2 kusy, viac nie, aby sa ušlo aj ďalším, ináč by som asi zjedla aj viac. Tiež dávala na jablká opražené sekané orechy, čo robilo koláč ešte lepším, mal zvláštne výbornú chuť, neviem to opísať, ale nič kyslavé doň ( okrem jabĺk) nedávala, nechýbalo to tam.
kuchticka
Tento kolac robim cele dlhe roky a mame ho radi vsetci doma i susedia. Vrchne cesto dam vcelku, nerobim mriezku, na to mam iny recept (mriezkovy kolac). Jablkovy kolac akykolvek dostane lepsiu chut ked sa prida skorica a ja davam i posekane vlasske orechy. Vrchny plat popicham vidlickou, aby sa nerobily bubliny.
dajanca
aj u nás letí jablkové pité...to Tvoje vyzerá ukážkovo, dala si si záležať... a je to naozaj tak, každá máme svoje osvedčené recepty... pečiem výlučne z hladkej múky a na Heru nedám dopustiť, tiež dávam lyžicu octu do cesta a menej cukru a vrchný plát popichám vidličkou... ale o pečení môžem len snívať... včera sa mi pokazila trúba... :-((
mariaklara
Konečne som sa dostala k PC. Potešilo ma, že sa vám rct pozdáva, bejaja, ďakujem, máš pravdu. Ja do tohto rct-u nedávam škoricu, chcem v ňom zachovať tú sladkokyslú chuť jabĺk, mám aj rct-y kde dávam škoricu, no sem zásadne nie.
vareska1
vyskúšame, napečieme - a do šúľania mriežky zapojím aj moju 5 ročnú dcéru - bude šťastím bez seba :-D
zdenka1009
@mariaklara , včera som si vybrala tvoj jablkový koláč, je jednoduchý, chutný, šťavnatý nedeľný dezert... mám aj svoj rcp na pité, ale chcela som vyskúšať aj tvoj...malá poznámka ja som ho piekla na 170°c a 40min. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia