Ajo blanco s mandľami a hroznom

Jaroslav Žídek
executive šéf Erdödyho paláca v Bratislave, 30. júla 2011
Ajo blanco s mandľami a hroznom
Foto: Z KNIHY ŠÉFKUCHÁR V PALÁCI, vydavateľstvo IKAR

Suroviny

španielska studená biela cesnaková polievka:
6 plátkov bez kôrky
200 ml
3-4 PL
1 šálka (sparené a olúpané)
5 strúčikov
5 PL
1 l
2 strúčiky
hrsť bez jadierov
zopár na ozdobu




Postup

  1. 1

    Toastový chlieb namočíme do vody zmiešanej s čerešňovým octom. Kým sa chlieb dobre nasaje, do mixéra dáme mandle a cesnak a rozmixujeme ich na hladkú pastu. Pridáme vyžmýkaný chlieb a zmixujeme ho s pastou. Potom pomaly prilievame olej a nakoniec vodu. Všetko spolu znova dobre zmixujeme a ochutíme soľou a čerstvo pomletým korením.

  2. 2

    Hotovú polievku dáme vychladiť na 2 hodiny do chladničky. Dva celé ošúpané strúčiky cesnaku vložíme do oleja rozohriateho asi na 165 °C a pražíme asi 8 minút. Dáme vychladnúť a potom strúčiky rozpolíme. Vychladenú polievku podávame s hroznom a opraženým cesnakom, pokvapkanú olivovým olejom a posypanú opraženými mandľovými plátkami.

Diskusia k receptu

bozulka
Zaujímavá polievka.Čerešňový ocot nepoznám,má rozhodujúcu chuť v tomto recepte?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia