Zužitkujte všetko:
Máte doma kopec prezretého ovocia? Super nápady, aby nevyšlo navnivoč

Veronika Lucáková, 24. júla 2024     6 minút čítania

Mäkké či prezreté ovocie už na pohľad ani na zjedenie veľmi neláka, i tak z neho však ešte môžete pripraviť lahodné pokrmy.



Foto: Shutterstock

Broskyne a nektárinky

Zrelé broskyne, marhule a nektárinky sú vynikajúce na prípravu osviežujúcich sorbetov alebo ako prísada do jogurtov a tvarohových krémov.

Prezreté plody môžete použiť na prípravu chutných džemov alebo ich pridať do koktailov, ktorým dodajú sladkosť a chuť. Napríklad broskyňové pyré zaliate sektom vytvorí spolu úžasný letný drink pre dospelých.

Hrušky

Zrelé hrušky sú skvelé na prípravu šalátov. Ich sladkosť kontrastuje s výraznými chuťami syra a orechov, čím dodajú vášmu šalátu jedinečný nádych.

Prezreté hrušky môžete použiť na prípravu pyré alebo ich pridať do koláčov alebo pečených dezertov typu crumble. Hodia sa aj na prípravu sladkokyslého čatní.

Banány

Zrelé banány sú ideálne na pečenie. Ich sladká chuť a mäkká konzistencia z nich robia perfektnú surovinu do banánového chlebíka alebo mafinov. Stačí roztlačiť 2-3 zrelé banány a pridať ich do cesta na koláče ale aj palacinky, lievance a vafle.



Foto: Shutterstock

Prezreté banány sú skvelé na prípravu smoothies. Zmrazte ich a použite ako základ do vášho obľúbeného smoothie, čím získate krémovú textúru bez potreby pridávať mliečne výrobky.


Jablká

Zrelé ale ešte dosť pevné jablká budú super, keď ich použijete na prípravu domácich kompótov a tie mäkšie aj do džemov. Stačí ich očistiť, nakrájať na kúsky a variť s trochou cukru a škorice, až kým nezmäknú.

Prezreté jablká sú ideálne na pečenie. Pridajte ich do jablkovej štrúdle alebo koláčov, kde ich mäkká konzistencia prispieva k šťavnatosti pokrmu. Aj domáce jablkové pyré sa dá dobre využiť či už ako ľahká desiata alebo prísada do pečenia.


Bobuľové ovocie

Zrelé jahody, maliny, čučoriedky, černice, ríbezle sú skvelé na prípravu domácich džemov alebo sirupov. Ich sladkokyslá chuť sa výborne hodí na prípravu ovocných omáčok, ktoré môžete použiť na zmrzlinu alebo palacinky.

Prezreté bobule sú ideálne do smoothies alebo ako prísada do mafinov a iných pečených dobrôt, v ktorých ich mäkká textúra neprekáža.

Citrusové plody

Pomaranče, citróny, limetky či grepy môžete využiť na prípravu osviežujúcich nápojov, ako sú limonády alebo čerstvé džúsy.

Prezreté citrusy sú ideálne na získanie šťavy, ktorú môžete použiť na marinovanie mäsa alebo do rôznych omáčok a dresingov. Prebytok citrusovej šťavy si môžete aj zamraziť vo formičkách na ľad a použiť namiesto čistého ľadu do osviežujúcich nápojov.

Nezabudnite, že ovocie môžete:

  • použiť vo forme pyré či už na nanuky alebo na koláčiky, knedle, müsli a podobne



  • Foto: Shutterstock

  • odšťaviť – perfektné na pitie ako šťava či džús, vhodné aj ako súčasť dresingov na sladké aj slané šaláty alebo do marinád

  • nakrájať a upiecť – napríklad s posýpkou ako crumble alebo nasypané na lístkové, krehké či kysnuté cesto

  • Upečte si jednoduchý crumble podľa nášho videa:



    spracovať na zaváraniny– všetko naše sezónne ovocie je ideálne na spracovanie do skvelých domácih džemov, lekvárov aj sirupov, kompótov a čatní
    použiť do šalátov – niektoré môžu byť čisto ovocné, ale napríklad jablká, hrušky, broskyne aj čučoriedky, černice, jahody a maliny sú skvelé aj v kombinácii naslano, s inými druhmi šalátu, s mäsom aj syrmi.




    ANKETA: Stáva sa vám, že musíte ovocie aj vyhodiť?

    62,6%



    37,4%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist