Zuzana Sisáková:
4 tipy od šéfkuchárky na jedlá na letné dni

Zuzana Sisáková, šéfkuchárka reštaurácie Víno Tapas v Poprade–Spišskej Sobote, spoluautorka projektu Lady Chef, 15. júla 2021     3 minúty čítania

V kuchyni sa snažím využívať vždy to, čo je momentálne k dispozícii aj z našich stredoeurópskych zemepisných šírok. Takže teraz aj paradajky, baklažány, kaleráb či jahody.



Foto: Richard Gerényi

Jahody sa tento rok oneskorili, takže u nás na severe je ešte jahodová sezóna v plnom prúde. Aj preto som do dnešných receptov zaradila jahodovú penu. Je to pre mňa chuť detstva, s bielkami nám robila ovocné peny mamka. Keďže so surovými vajcami je v profesionálnej kuchyni problém, môžu sa používať len pasterizované, nahradila som sneh z bielkov šľahačkou.

Ak chcete urobiť rýchly obed alebo večeru, ktorá v teple nezaťaží trávenie, navrhujem napríklad kalerábový prívarok. Možno ho jesť aj samotný alebo s hocijakou prílohou zo zemiakov. Kto ho chce sýtejší, môže si dať k nemu vajíčko. Robím k nemu stratené vajce. Ale pokojne to môže byť len vajce na tvrdo alebo na hniličku.

Zapekaný baklažán tiež patrí do kategórie ľahko stráviteľných a sviežich jedál. Príprava trvá síce trochu dlhšie ako pri prívarku, ale je to lahôdka.

Rovnako ako králik – na dedinách, kde sa vo veľkom chovali, bol niekedy považovaný za podradnejšie jedlo. Pohľad na jeho cenu v supermarketoch vás ale vyvedie z tohto omylu. Králičie mäso je veľmi zdravé a aj chutné. Stačí mať dobré recepty, podľa ktorých ho pripravíte. Dúfam, že vám bude chutiť!

Recepty do teplých letných dní podľa Zuzany Sisákovej:










Diskusia k článku

garanco
Páči sa mi, že pani šéfkuchárka, pani Sisáková využíva suroviny, ktoré
sú ľahko dostupné, príprava je popísaná bez zbytočných cudzích názvov...
Určite si mnohí z nás pochutia na jej receptoch :-))






 



TOPlist