Fedor Malík:
Zubáč z Chrudimky

Fedor Malík, 20. augusta 2013     2 minúty čítania

Prehorúce leto na prelome júla a augusta vrcholilo. Ešteže cestou do Pardubíc sme prechádzali smrekovými lesmi Vysočiny.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Svieži vzduch po čase vystriedala páľava Polabskej nížiny. Ortuť teplomera vystupovala k štyridsiatke. Ubytovali sme sa v slušnom hoteli a zišla sa nás tu pekná kopa.

Spolu päť degustačných komisií na hodnotenie vín 22. ročníka medzinárodného konkurzu VINOFORUM 2013. Dva dni sme hodnotili a „utápali“ sa v 500 vzorkách mokov z 12 krajín sveta. Zvíťazili tí najlepší a naši vinári medzi nimi nechýbali...

Záverečná večera sa mala konať po-čas plavby na pardubickom parníku na Labe. Usadli sme na hornú palubu Arnošta z Pardubíc a v tom sa zatiahli nebesá. Šľahali blesky a zhora sa valila voda. S parníkom to riadne hojdalo. Riečny kapitán Jiří odmietol zdvihnúť kotvu.

Večera však bola pripravená. Prišli si na svoje dietári i gurmáni. Malo to však jednu chybičku krásy. Gril bol primalý a uslintaných ľudí bolo priveľa. V tlačenici sa však vyznám. O pol hodiny som mal na tanieri pár kúskov dobrôt. Grilovaný zubáč bol o triedu lepší ako rozmrazený nórsky losos. Bol čerstvý a bol z Chrudimky.

Ani hydinové prsia marinované v zázvore neboli na zahodenie. Nuž a tí s dobrými žalúdkami si pochutnávali na divine. Podávala sa s čučoriedkami a nalievalo sa k nej pardubické tmavé pivo. Devätnásťstupňový Porter. Mal osem percent alkoholu a musím priznať, že i vinárom chutil...



Diskusia k článku

venusa
To verim, cerstva ryba je krehkejsia, stavnatejsia aj vonu ma inu.
hubata
aj kapor. No a tá orosená desina sa už sama šmýka dole krkom.......






 



TOPlist