Fedor Malík:
Zlato a striebro

Fedor Malík, 1. apríla 2014     2 minúty čítania

Za hlbokého komunizmu som strávil pár mesiacov na Humboldtovej univerzite v Berlíne. Štipendium nebolo vysoké a strava bola lacná.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Na raňajky čierny chlieb s džemom a čajom, na obed čierna studená krvavnička s červenou repou a večeru, obvykle sa vracajúc na internát, som absolvoval postojačky v imbise na Alexanderpľaci. Pod televíznou vežou. Žalúdok si žiadal už čosi teplejšie a hutnejšie. Zvykol som si na „eintopf“. Všetko muselo byť zvarené v jednom hrnci a v miske s touto germánskou špecialitou musela stáť lyžica... Eintopfy boli rôzne. Mäsové, zeleninové, krúpové, zemiakové, ryžové, fazuľové.

Ten naposledy menovaný bol najchutnejší. Nemci ho nazývali Gold und Silber. Pripravme si ho. Pre dve osoby. Potrebujeme 300 g bielej fazule, dve kuracie stehná, štyri mrkvy, 200 g zemiakov, dve jablká, 2–3 vetvičky tymianu, ďalej soľ, korenie, ocot a cukor. Ak chcete byť skôr hotoví, použite konzervovanú fazuľu. Napred povarte v slanej vode kuracie stehná. Potom pridajte mrkvu, zemiaky a tymian. Všetko to varte vo väčšom hrnci slabú polhodinu a na záver pridajte nastrúhané jablká, korenie, ocot a štipku cukru.

Pred podávaním vyberte vetvičky tymianu, vykostite stehná a mäso pokrájajte na kúsky. Keď po nemecky, tak po nemecky. K eintopfu pite čierne pivo.



Diskusia k článku

concord
Eintopf bol pre nás emigrantov v ubytovacom zariadení Frau Beutling hotovou pohromou. Táto pani zbohatla aj s jej manželom bývalým účtovníkom strany NSDAP na emigrantoch. Vlastnili spolu hotel ktorý dali k dispozícii Sozialamtu na ubytovanie a stravovanie emigrantov . Frau Beutling dostávala od Sozialamtu pravidelný príspevok na stravu a ubytovanie emigrantov. Bol to taký istý človek ako aj slovenský a okrádala nás na strave. Ked sme počuli že na obed je Eintopf okamžite padla nálada pod psa. Boli sme permanentne hladní a jej Eintopf to bola brečka alebo ako hovoril môj moravský kamarát Ivo patlanina. Raz som bol svedkom toho ako pani Beutling nezvládla počet porcií ked zistila koľko má vlastne stravníkov. Nerobila si žiadny problém z toho že nás bolo viac ako predpokladala. Vyšla s vajlingom Eintopfu prepočítali počet stravníkov a pred nami doliala tú jej patlaninu studenou vodou z výčapného kohútika. ,Nuž také mám spomienky na nemecký Eintopf. Túto jej ako ona hovorila bayerische Spezialität nám podávala tak dvakrát za mesiac a všetci sme dosahovali duševné orgazmy od nadšenia z jej jedla. Ale hlavne že postupom ona a ihr Mann si nahanobili pekný majlôandt. Mein Mann tak nazývala svojho manžela starého nacistického účtovníka ktorý sa dožil vyše 100 rokov ale ktorý nikdy nežral jej Eintopfy. To som mal zistené od kuchára, asi tohom držalo nad vodou.






 



TOPlist