Foto: Pravda - Ivan Majerský
Na raňajky čierny chlieb s džemom a čajom, na obed čierna studená krvavnička s červenou repou a večeru, obvykle sa vracajúc na internát, som absolvoval postojačky v imbise na Alexanderpľaci. Pod televíznou vežou. Žalúdok si žiadal už čosi teplejšie a hutnejšie. Zvykol som si na „eintopf“. Všetko muselo byť zvarené v jednom hrnci a v miske s touto germánskou špecialitou musela stáť lyžica... Eintopfy boli rôzne. Mäsové, zeleninové, krúpové, zemiakové, ryžové, fazuľové.
Ten naposledy menovaný bol najchutnejší. Nemci ho nazývali Gold und Silber. Pripravme si ho. Pre dve osoby. Potrebujeme 300 g bielej fazule, dve kuracie stehná, štyri mrkvy, 200 g zemiakov, dve jablká, 2–3 vetvičky tymianu, ďalej soľ, korenie, ocot a cukor. Ak chcete byť skôr hotoví, použite konzervovanú fazuľu. Napred povarte v slanej vode kuracie stehná. Potom pridajte mrkvu, zemiaky a tymian. Všetko to varte vo väčšom hrnci slabú polhodinu a na záver pridajte nastrúhané jablká, korenie, ocot a štipku cukru.
Pred podávaním vyberte vetvičky tymianu, vykostite stehná a mäso pokrájajte na kúsky. Keď po nemecky, tak po nemecky. K eintopfu pite čierne pivo.
Diskusia k článku