Fedor Malík:
Žihľavové placky

Fedor Malík, 20. apríla 2021     3 minúty čítania

Bol Veľkonočný pondelok, nebo bolo čisté a zo severu vial chladný malokarpatský vánok. Covid stále držal krajinu v napätí. Sedieť pri televízore a sledovať bezduché programy, to ma už jednoducho nebavilo. Moja duša aj telo konečne začali spolupracovať. Zavelili... a ide sa na výlet do prírody!



Obul som si pevné topánky, sadol do auta a o štvrť hodiny som už parkoval na rázcestí pod Zámčiskom. Prešiel som na druhú stranu cesty, prekročil zurčiaci potok a očami pohladil kvitnúce blatúchy. A potom, už len s pomocou palice, som stúpal nahor. Na vrchol Medvedej skaly to bola slabá hodinka „silného“ šliapania. Riadne stúpanie na kamenistom a šmykľavom povrchu. Až do nadmorskej výšky takmer šesťsto metrov!

Hore som si vyfúkol, obrátil sa a schádzal nadol. S mojimi chorými kolenami sa mi išlo ešte ťažšie. Dolu pri potoku už bolo fajn. Rozhliadol som sa s cieľom natrhať si za kytičku medvedieho cesnaku. Pod Medveďou skalou by predsa mal rásť! Omyl, nerastie tam. Uspokojil som sa teda s jeho náhradou. Natrhal som si vňať mladej žihľavy. Tá mi isto pomôže, pomyslel som si. Je zdravá, lieči cukrovku, zlepšuje peristaltiku čriev a má mierne diuretické účinky. Nuž a navyše Urtica dioica L. sa využíva aj v gastronómii. Vedeli to už starí Gréci. V antickej kuchyni žihľava často nahrádzala špenát.

Domov som prišiel vyhladovaný. Už cestou som si „ukul“ jeden žihľavový recept. Do nastrúhaných zemiakov som pridal rozmixované žihľavové lístky, jedno vajce, 2–3 lyžice hladkej múky a olivového oleja, trochu soli, čierneho korenia a majoránu. Všetko som dobre premiešal, zmes som postupne vo forme placiek opiekol po oboch stranách na rozpálenom repkovom oleji. Ich chrumkavý povrch som potrel bielym jogurtom a ozdobil nakrájanými „čerešňovými“ paradajkami. Bolo to chutné, bolo to fajn. Pripravím si to ešte niekedy v blízkej budúcnosti. Pokým bude žihľava ešte mladá.

A k plackám budem opäť popíjať akurátne vychladenú svetlú slovenskú desiatku. Mám ju temperovanú na siedmom schode cestou do pivnice. Tak podobne to robíte aj vy. Akurát, že k tomu pivu ste si dosiaľ ešte nepripravili žihľavové placky. Skúste to...



Diskusia k článku







 



TOPlist