Foto: Shutterstock
Kuskus je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne, či už ako súčasť jedál alebo príloha. Keďže je veľmi rýchlo hotový, razí si víťaznú cestu aj na naše taniere.
Klasický kuskus je drobná cestovina. A ako taká nie je vhodná pre každého. Obilninový kuskus obsahuje lepok, takže by sa mu mali vyhýbať celiatici, a najvhodnejší nie je ani pre tých, ktorí uprednostňujú nízkosacharidové stravovanie alebo sa snažia schudnúť.
Šikovní kuchtíci a vyznavači zdravého životného štýlu preto hľadali spôsob, čím klasický kuskus nahradiť.
Čo čakať a čo nie
No a našli. Na tanieri, samozrejme, nebudete mať cestovinový kuskus – ale karfiol alebo brokolicu. Samozrejme, nečakajte, že chuť bude rovnaká ako pri cestovine, ale v prípade použitia karfiolu vám klasický kuskus bude vzhľadovo veľmi pripomínať. No a ako vieme, jeme aj očami... Neľakajte sa však, zeleninový kuskus je výborný a možno vám nakoniec zachutí viac, než ten obilninový.Ako na to
Podstatou je, že drobnú cestovinu nahrádza rozdrvený karfiol alebo brokolica. Ak si zeleninový kuskus urobíte z pol hlávky karfiolu alebo brokolice, čo je celkom dosť, potrebujete k tomu ešte 70 g mandlí, hrsť koriandrovej vňate, 2 PL olivového oleja, 1/2 ČL čili vločiek, 1 limetku, prípadne citrón, 50 g zelených olív a soľ.Foto: Shutterstock
Mandle, koriandrovú vňať a olivy nasekáme, vytlačíme limetku či citrón. Karfiol (alebo brokolicu) umyjeme, rozdelíme na ružičky a vložíme do kuchynského sekáčika, nadrobno ho rozdrvíme.
Do hrnca dáme variť vodu, osolíme a keď zovrie, vsypeme do nej karfiol. Varíme jednu minútu, potom ihneď karfiol scedíme a prepláchneme studenou vodou.
Preložíme ho do misy a premiešame s ostatnými prísadami a koreninami podľa chuti, rovnako ako pri klasickom kuskuse.
Diskusia k článku