Foto: Shutterstock
Menšia červená repa je šalátová odroda. Je jemnejšia, ako veľké buľvy a jej chrumkavé listy môžete pridávať do šalátov, ktoré ste namiešali z rôznych zelených šalátových listov.
Šalát z pečenej repy
Neošúpané buľvy červenej repy zabalíme do alobalu a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 40 minút. Potom ich necháme vychladnúť, ošúpeme, na strúhadle nastrúhame na tenké plátky a marinujeme aspoň 12 hodín v zmesi olivového oleja, medu, jablkového octu a soli.Foto: Shutterstock
Servírujeme s rozdrobeným kozím syrom alebo syrom feta, s baby špenátom, posypané nasucho opečenými vlašskými či pekanovými orechmi alebo tekvicovými semienkami.
2x dip k pečenému mäsu alebo zeleninovým čipsom
Červenú repu najskôr domäkka uvaríme. Necháme vychladnúť a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zmiešame so sterilizovaným chrenom a kyslou smotanou. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.Foto: Shutterstock
Neošúpanú buľvu červenej repy zabalíme spolu s celou hlavičkou cesnaku do alobalu a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 40 minút. Potom ich necháme vychladnúť, ošúpeme a spolu rozmixujeme. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
Pečené cviklové placky
Červenú repu uvaríme do polomäkka, potom ju ošúpeme a nastrúhame. Zmiešame so strúhaným tvrdým syrom. Zmes ochutíme koreninami podľa preferencií.Foto: Shutterstock
Z cviklovej zmesi tvoríme placky, ktoré ukladáme na plech vystelaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre dochrumkava.
A čo všetko si ešte môžete z červenej repy urobiť? Nátierku, rizoto, ale aj sladký koláč. Inšpirujte sa týmito receptami:
Diskusia k článku