Foto: Shutterstock
Oba plody sú veľmi zdravé, ostatne, asi ako každá zelenina. Najjednoduchším spôsobom, ako pripraviť cuketu aj baklažán, je nakrájať, osoliť a opiecť ich na olivovom oleji. Buď na panvici, ak ich máme menšie množstvo, alebo na plechu v rúre.
Má to však háčik. Kým skalným konzumentom tejto zeleniny úplne postačí takáto úprava, mnohým ľuďom nevyhovuje „handrovitá“ konzistencia, ktorú po opečení získa.
Ak baklažánu či cukete neviete vy, alebo členovia vašej rodiny, prísť na chuť, doporučujeme vám dať im ešte jednu šancu. Tajomstvo je v následnom marinovaní upečenej zeleniny, ktoré váš pohľad na ňu zmení o 180 stupňov. Prezradíme vám recept na marinádu, ktorá „prebije“ všetky výhrady voči jej chuti i konzistencii.
Marináda je pritom úplne jednoduchá. Na 600 g baklažánov či cukety potrebujete 180 ml olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL bieleho vínneho octu, 4 sušené paradajky naložené v oleji, 2 PL paradajkového pretlaku, 1 ČL sušeného tymianu, štipku kajenského korenia alebo čili, soľ, mleté čierne korenie a med podľa chuti.
Sušené paradajky nakrájajte a aj s ostatnými prísadami všetko spolu rozmixujte. Do zmesi naložte pečené baklažány alebo cukety a nechajte ich marinovať minimálne hodinu, lepšie však dlhšie, aby chute marinády poriadne vsiakli do zeleniny a posunuli ju tak o level vyššie. Túto dobrotu môžete zjesť len tak samotnú, alebo s chlebom či bagetou, ale môže byť aj skvelou prílohou k mäsu.
ANO, proc nut it telu neco, co nechce!? Takhle mne kazdou chvili nekdo nuti rybu. Udelej tak nebo onak, ani nepoznas. Unika mi logika.
vm.tiktok.com/ZGJuaHBr6/...
vm.tiktok.com/ZGJuaHBr6/...