Zaujímavý nápad:
Neviete prísť na chuť cukete, tobôž baklažánu? Vieme, ako oklamať vyberavé jazýčky

Jarmila Horváthová, 2. mája 2023     2 minúty čítania

Cuketa i baklažán po upečení veľmi zmäknú, preto ich niektorí odmietajú. Dožeňte tento nedostatok úžasnou marinádou, vďaka ktorej si ich už navždy zamilujete.



Foto: Shutterstock

Oba plody sú veľmi zdravé, ostatne, asi ako každá zelenina. Najjednoduchším spôsobom, ako pripraviť cuketu aj baklažán, je nakrájať, osoliť a opiecť ich na olivovom oleji. Buď na panvici, ak ich máme menšie množstvo, alebo na plechu v rúre.

Má to však háčik. Kým skalným konzumentom tejto zeleniny úplne postačí takáto úprava, mnohým ľuďom nevyhovuje „handrovitá“ konzistencia, ktorú po opečení získa.

Ak baklažánu či cukete neviete vy, alebo členovia vašej rodiny, prísť na chuť, doporučujeme vám dať im ešte jednu šancu. Tajomstvo je v následnom marinovaní upečenej zeleniny, ktoré váš pohľad na ňu zmení o 180 stupňov. Prezradíme vám recept na marinádu, ktorá „prebije“ všetky výhrady voči jej chuti i konzistencii.

Marináda je pritom úplne jednoduchá. Na 600 g baklažánov či cukety potrebujete 180 ml olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL bieleho vínneho octu, 4 sušené paradajky naložené v oleji, 2 PL paradajkového pretlaku, 1 ČL sušeného tymianu, štipku kajenského korenia alebo čili, soľ, mleté čierne korenie a med podľa chuti.

Sušené paradajky nakrájajte a aj s ostatnými prísadami všetko spolu rozmixujte. Do zmesi naložte pečené baklažány alebo cukety a nechajte ich marinovať minimálne hodinu, lepšie však dlhšie, aby chute marinády poriadne vsiakli do zeleniny a posunuli ju tak o level vyššie. Túto dobrotu môžete zjesť len tak samotnú, alebo s chlebom či bagetou, ale môže byť aj skvelou prílohou k mäsu.





ANKETA: Ani vy nemáte radi baklažán?

43,2%



56,8%







Diskusia k článku

bugout
Ja mám jednoduchšiu radu a sám sa ňou riadim. Čo mi nechutí skrátka a jednoducho nejem...
mijaita
@bugout (3.5.2023 07:37)

ANO, proc nut it telu neco, co nechce!? Takhle mne kazdou chvili nekdo nuti rybu. Udelej tak nebo onak, ani nepoznas. Unika mi logika.
bugout
@mijaita (3.5.2023 08:53) áno máš svätú pravdu. Tiež zbožňujem tie reči, urob to takto a ani nebudeš vedieť čo to vlastne ješ. Ďakujem, neprosím ja chcem vedieť čo jem... A chcem jesť to čo mi chutí, nie maskovať chuť toho čo mi nechutí.






 



TOPlist