Fedor Malík:
Zapražená zemiaková polievka

Fedor Malík, 2. februára 2011     2 minúty čítania

Letné prázdniny pre dnešných študentov sú časom oddychu, rekreácie, spoznávania. Za našich čias to bolo inak. Boľševikom prevychovaná generácia budovala vlasť.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Kopali sme kanály, regulovali potoky, stavali závody, pomáhali pri záplavách, robili v žatve a chodili na zemiakové brigády. Nebolo to bohviečo, ale nespomínam na to v zlom. Hádam najkrajšie chvíle mladosti som prežíval počas žatvy.

Naučil som sa kosiť i snopy viazať. Nuž a spoznal som i veľa zaujímavých ľudí. Napríklad takého pána Poliovku. Pochádzal z Dolnej zeme, mäkčil aj „ch“ a rozprával archaickou slovenčinou. Bol vtipný, zábavný... a dosť lenivý. Zásadne kosil s tupou kosou... Pozri recepty na Jedlá za tri eurá K obedu sme zasadli po desiatej. Z kabely vybral alumíniový hrniec a vyjedal z neho polievku. Bože, tá rozvoniavala... Pani Poliovková varila skvelé polievky. Hovädzie, slepačie, kuracie, rybacie, zeleninové, rascové, kôprové, mliečne, paradajkové, hríbové, zemiakové...

Zbiehali sa mi slinky a starý Poliovka to vybadal. Navrhol mi výmenu. On mne polievku, ja jemu fľašu vína. Dohodli sme sa. Také polievky som nikdy viac v živote nejedol. Najviac mi chutila tá najobyčajnejšia. Zapražená zemiaková polievka.

Občas si ju urobím i dnes. Kilo na kocky pokrájaných zemiakov, desať deka oravskej slaniny, paprika, soľ, korenie, dve cibule, dva litre vody.

Nuž a ak sa mi to zdá priveľmi chudobné, pridám ešte za hrsť sušených hríbov. Alebo radšej nie, tie tam predsa pani Poliovková nikdy nedávala!




Diskusia k článku

puntodadino
Ahoj,Fedor. :-) co vsetko sa nedozviem.Kto nepozna,draho by kupil.:-)) Hlavne tie brigady...alebo kto ma dar reci.-?Si tacuisses,philosophus mansisses,hovoril zase moj otec.Nic v zlom.
marta5
Zdravim Vas,aj nam doma varila mama zemiakovu polievku a chutila velmi dobre,nebolo tam nic zvlastne cibula poprazena,korenie som.Kto je hladny je ju s chutou.Som uz na dochodku no rada si spominam na chutne a jednoduche jedla.Iste si ju skoro spravim,dakujem za pripomenutie.
slappo
kus cerstveho chleba k tomu -tp je tutovka.....
julica
... brigadovala som od patnástich (mám 24)
hubata
Poléfka je grunt - mi vždy prízvukovala moja babka a to tiež bola vynikajúca kuchárka: najradšej som mala fazulovicu so širokými slížami, hustú aby tam lyžica stála. Varila ju z mladej bobovice (fazule) a voňala cesnakom a ..... babkou. Polievok vedela toľko druhov, ako pani Poliovková, každý deň bola iná, ale nikdy nebola zo sáčku, nebolo ju cítiť vegetou, maggi a podobnými "éčkami". Len cesnakom, majoránkou a ...... babkinými upracovanými mozoľnatými rukami.
arasidka
Hubatá, že sme my dve rodina! Nepatrila si náhodou aj ty do babkinej Klabzubovej jedenástky?
arasidka
Julica - máš plus bod !
Hrozne by ma zaujímalo, či sa ešte dnes nájdu mladí ľudi, ktorí cez prázdniny nemusia brigádovať preto, aby pomohli svojím rodičom trošku uľahčiť finančnú situáciu.To vieš, tí boľševíkmi vedení študenti mali školu zadarmo, tak budovali vojnou zničenú vlasť, dnešní brigádujú na svoje štúdium....
hubata
Nech len brigádujú, nemali chodiť študenti štrngať kľúčami na námestia a mali by školy zadarmo ako my.
jegor
veru tie brigady tam si clovek uzil ale nieco sa aj naucil a mali sme aj penazky a spomienky mame na celi zivot






 



TOPlist