Zápas s horúčavou:
Ochlaďte sa zvnútra, urobte si mrazený jogurt presne podľa svojej chuti

Jana Štrbková, 23. augusta 2023     4 minúty čítania

Dobrou stratégiou pre boj s vysokým letnými teplotami je dopriať si niečo chladivé a chutné. A presne také sú zmrzlinky s rôznymi príchuťami, ktorých základom je jogurt.



Foto: Shutterstock

Chladivý jogurtový dezert bude mať jemnejšiu štruktúru, ak naň použijete tučný jogurt, v ktorom je minimum vody. Ideálne je nechať jogurt niekoľko hodín alebo cez noc odkvapkať na sitku, aby sa zbavil prebytočnej tekutiny.

Ochutený mrazený jogurt porciujeme lyžicou na zmrzlinu, servírujeme ho do misiek či papierových téglikov alebo podávame medzi dvoma sušienkami. Tie zastúpia aj chrumkavý kornútik.

Mrazený jahodový jogurt



Foto: Shutterstock

Potrebujeme:
  • 300 g jahôd
  • 80 g medu
  • 500 g gréckeho jogurtu

  • 1. Jahody nasypeme do hrnca a primiešame med. Privedieme do varu a necháme rozvariť. Potom jahody ponorným mixérom rozmixujeme, prepasírujeme a necháme vychladnúť.
    2. Po vychladnutí vmiešame jahodovú omáčku do jogurtu. Ochutený jogurt preložíme do uzatvárateľnej nádoby a dáme na 3 hodiny mraziť.
    3. Potom jogurt rozmixujeme a znovu dáme na 3 hodiny mraziť.

    Podľa tohto základného receptu si môžete vyrobiť aj mrazený jogurt s iným ovocím - s mangom, jablkom či limetkou. Stačí si len vybrať, ktoré vám chutí.

    S limetkovou príchuťou



    Foto: Shutterstock

    Potrebujeme:
  • 2 limetky
  • 300 g kryštálového cukru
  • 500 g bieleho smotanového jogurtu
  • 250 g smotany na šľahanie 33 %

  • Limetky umyjeme, kôru nastrúhame a vytlačíme z nich šťavu. V šťave rozmiešame kryštálový cukor, pridáme kôru a jogurt. Primiešame dotuha vyšľahanú smotanu. Necháme do druhého dňa mraziť. Potom rozmixujeme a opäť zmrazíme.


    S príchuťou manga



    Foto: Shutterstock

    Potrebujeme:
  • 250 g ošúpaného manga
  • 50 g medu
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 300 g tučného bieleho gréckeho jogurtu

  • Ošúpané a nakrájané mango rozmixujeme spoločne s medom a citrónovou šťavou. Potom do ovocného pyré zamiešame tučný biely grécky jogurt. Minimálne 6 hodín mrazíme, potom rozmixujeme a opäť zmrazíme.


    S jablkovou príchuťou



    Foto: Shutterstock

    Potrebujeme:
  • 1 jablko
  • 100 ml vody
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 vrecúško šípkového čaju
  • 250 g bieleho smotanového jogurtu

  • Nastrúhané jablko, vodu, kryštálový cukor a vrecúško šípkového čaju varíme asi 15 minút. Potom vrecúško vyberieme a jablko rozmixujeme. Vmiešame jogurt. Mrazíme 6 hodín, potom rozmixujeme a opäť zmrazíme.





    ANKETA: Doprajete si v týchto horúčavách zmrzlinu alebo nanuk každý deň?

    30,0%



    70,0%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist