Fedor Malík:
Zámecká „prdelačka“

Fedor Malík, 6. augusta 2013     2 minúty čítania

Ostravskí vínobuditelia z klubu KAHAN (Klub amatérskych hodnotiteľov alkoholických nápojov) zorganizovali tohto roku už XI. ročník medzinárodnej prehliadky vín Cuveé 2013.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Súťažilo v nej takmer 150 vín z ôsmich krajín sveta. Metále sa odovzdávali na zámku Zábřeh v Ostrave. Dve stovky hostí degustovali a prepchávali sa sýtymi jedlami českej kuchyne.

Víno nebolo jediným nápojom. Podávalo sa i vlastné hotelové pivo zn. Pikard. Skôr som si naložil „prdelačku“. Bola sýta, chutná a skvele k nej pasoval čierny Pikard. Všetci na mňa zazerali, vraj vinár a on chľasce pivo...

Musel som cúvnuť a v ten večer som už potom „sobášil“ špeciality šéfkuchára Pavla Gavendu výlučne s vínom. K voňavej pene z bielej špargle som si priložil kuracie „prsíčko“ a nalial bieleho víťaza Cuvée Elen, zmes Pálavy a Chardonnay z Pavlova. „Zámecký řízek“ z bravčovej panenky som pojedal s „kytičkou trhaných salátů“. K panenke som skúsil poľský Slinger 2011 z Winnice Jaworek. Už si ho nikdy nenalejem...

Na záver som si naložil domáce cestoviny „provoněné bylinkovým olejem a kousky domácího sýru“. Bol z Loštíc a Loštice sú pri Olomouci. Kúsky smrdkali i voňali. Problém bol akurát s vínom. Do neskorého večera som popíjal moravského Angličana. Suchý klaret Charles Sealsfield 2008 zo znojemského Znovínu však nie je zlé šumivé...



Diskusia k článku







 



TOPlist