Fedor Malík:
Záhradnícky guláš

Fedor Malík, 17. marca 2015     2 minúty čítania

Koncom sedemdesiatych rokov mi primár Slabeycius na Bezručovej vyoperoval žlčník. Po operácii mi nariadil prísnu diétu a kúpele.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Mal som šťastie. Dostal som sa do karlovarského Thermalu a na liečenie som letel priamou linkou Bratislava – Karlove Vary. Vari mi neuveríte, ale Vary ma vyliečili. Pil som liečivú vodu a začal som popri víne rozumieť i pivu. Stravoval som sa striedmo, diétne. Zeleninové šaláty, zeleninové polievky, varená mrkva s kalerábom, slané i sladké kaše, záhradnícky guláš... Na ten nikdy nezabudnem.

Bol taký neškodný a taký autentický, že sa mohol konzumovať i hrabľami! Zvykol som si naň a dodnes naň spomínam, ale dodnes ho aj pripravujem. Základom je fazuľa, mrkva, menšia hlávka cesnaku, veľká cibuľa, menší zeler a hodne zemiačikov. Pri príprave tejto diétnej špeciality môžete „schosnovať“ i včerajšiu zeleninovú polievku. Petržlenová vňať, majorán a tymián to všetko napravia. Dnes štruktúru záhradníckeho gulášu vylepšujem i sušenými paradajkami a sójou z konzervy. Zeleninu poduste na oleji a zemiaky do gulášu pridajte predvarené. Finiš prípravy je dôležitý. Použite mletú papriku, guláš pošteklite lyžičkou medu a nasekanú petržlenovú vňať použite až pri porciovaní jedla.

Čo k tomu? Nuž chrumkavý bosniak posypaný hrubou soľou a pohár orosenej dvanástky.



Diskusia k článku

annan
Aj ja varím takuto polievočku,čo dum dal,ale s medom som ešte neskušala.pekný príspevok.
venusa
Práve sa ho chystám čo najbližšie urobiť, presne do bodky navyše, aj s tým mäskom. Ja osobne by som aj bez neho. Fazuĺa bola u nás na horniakoch častým jedlom a vymýšľalo sa napr., že sa tam frclo za hrsť kyslej kapusty a bez mäsa. Rada čitam túto poéziu chuti :-) , nech je to akékoľvek pečivo, no nech je chrumkavé a dobré je aj to najjednoduchšie jedlo.






 



TOPlist