Fedor Malík:
Záhradnícky guláš

Fedor Malík, 26. novembra 2013     2 minúty čítania

Nemal som ani štyridsať, keď mi vyoperovali žlčník. Bolo treba nasadiť diétu a absolvovať kúpele.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
Liečil som sa v Karlových Varoch. Býval som v Thermii, pravidelne sŕkal liečivé vody a po večeroch popíjal orosený budvar. Bolo mi fajn. Z vegetariánskej stravy som navyše i pochudol. Akoby aj nie. Žiaden tuk, žiadne mäsité jedlá na tanieri. A dva razy do týždňa záhradnícky guláš. Môj spolustolovník Dr. Kurz z Ostravy ma vystríhal, mám vraj jesť opatrne. Občas vraj býva i s hrabľami... K záhradníckemu gulášu som sa vrátil až o tridsať rokov.

Minulý týždeň boli otvorené malokarpatské vínne pivnice a rodinná rada rozhodla, že sa bude variť aj guláš. Kúpili sme novú kotlinu a po dva dni už ráno sa v ňom smažila cibuľa. Veľa cibule. A veľa, veľa bravčového mäsa. Za hrsť soli, za dve hrste sladkej papriky, tak „od oka“ i štipľavej, bieleho korenia, majorán a tri fľašky zeleného muškátu. Po dvoch hodinách, keď mäso zmäklo, sme dotvárali guláš po záhradnícky. Všetko z vlastnej záhrady. Na kocky nakrájaná koreňová zelenina, zemiaky, hokkaido tekvica. Guláš v kotle vrel a rozvoniavala celá ulica. Bolo ho treba ešte dochutiť. Trochu čili korenia, kečupu, horčice, pohárik ajvaru a kilo marhuľového lekváru. Tiež nášho, nie však z Modry, ale zo Skalice. Ľudí to k nám ťahalo.

Ponúkali sme svoj otonel, silván z Téglika, leánku z Firígľov a Hrom z Nitrperku. Tí, ktorí si kúpili i guláš, mali však iného favorita. Bol ním barikový tramín ročníka 2011. Brillat–Savarin by sa iste čudoval...



Diskusia k článku







 



TOPlist