Zachovajte chuť aj vôňu:
Ako skladovať vianočné pečivo, aby vydržalo do sviatkov?

Jana Klimanová, 11. decembra 2022     5 minút čítania

Vianočné koláčiky sa doma pomaly začínajú hromadiť. Kam so všetkými tými dobrotami? Máme pre vás pár tipov, ako uchovať ich neodolateľnú chuť a vôňu.

Medovníky do do papierovej krabice



Foto: Shutterstock

Niektoré medovníčky a zázvorníky potrebujú na zmäknutie pár týždňov. Na ich skladovanie je najlepšia keramická nádoba. Ideálne s vrchnákom. Ak takú doma nemáte, hodia sa aj rôzne keramické či kameninové hrnce a pekáče. Nádobu vyložte alobalom a po vrstvách naplňte vianočným pečivom. Alobalom prikryte aj poslednú, hornú vrstvu a priklopte vrchnákom. Medzi alobal a vrchnák môžete pridať aj polovicu jabĺčka, ktoré priestor zvlhčí. Nezabudnite však jabĺčko pravidelne vymieňať. Ak nemáte doma keramickú nádobu, medovníky uložte do papierovej krabice, ktorá prepustí trochu vlhkosti. Podobným spôsobom skladujte aj vianočnú štólu.

Vanilkové rožteky do plastovej nádoby

Vanilkové rožteky a neplnené koláčiky z lineckého cesta poukladajte do plastovej nádoby alebo papierovej krabice vyloženej papierovými obrúskami. Obrúskom prikryte aj hornú vrstvu pod vrchnákom. Nádobu odložte na tmavé a chladné miesto, pretože toto pečivo obsahuje tuk, ktorému teplo nesvedčí. Po zlepení, naplnení alebo ozdobení čokoládovou polevou jednotlivé vrstvy oddeľte papierom na pečenie, aby sa o seba neprilepili. A šup s nimi opäť na chladné a tmavé miesto.

Sušienky do teplej izby



Foto: Shutterstock

Sušienky a koláčiky, ktoré majú ostať chrumkavé, vložte do plechovej alebo plastovej dózy s papierovým obrúskom, ktorý prípadnú vlhkosť zachytí. Skladujte ich pri izbovej teplote.

Pusinky do papierového vrecka



Foto: Shutterstock

Kokosky alebo snehové pusinky, ktoré pečiete z vaječných bielkov, nepatria do plastovej, ani plechovej krabice. Určite ich nedávajte do chladničky či na balkón. Mohli by zvlhnúť a ich krehkosť a lahodná chuť by boli zničené. Musia sa uchovávať v suchu a na to sú najvhodnejšie papierové vrecká. Aby sa krehké pečivo nepolámalo, vrecká opatrne vložte do papierovej krabice.

Pozor na mráz

  • Na skladovanie väčšiny vianočného pečiva sa hodí chladnejšia komora, veranda a chladnička.
  • Ak koláče skladujete na balkóne, sledujte teplotu. Pozor najmä na teplotu nad 5 °C a mráz - v takom prípade ich radšej presuňte do chladničky.
  • Plastové a sklenené dózy by mali mať tesný uzáver.
  • Papierové krabice by mali byť nové, ideálne cukrárske.
  • Pečivo dávajte do nádob až po úplnom vychladnutí, aj poleva musí byť zaschnutá.
  • Každý druh vianočného pečiva s výraznou arómou skladujte zvlášť, podobné druhy oddeľte papierom na pečenie.
  • Aj medzi jednotlivé vrstvy koláčikov dajte papier na pečenie alebo alobal, vrstvy nepritláčajte.
  • Pečivo izolujte od ostatných potravín, najmä od údenín, aromatických syrov a cibule.
  • Bezlepkový druh vianočného pečiva patrí do samostatnej nádoby.



  • Nepečené do chladničky



    Foto: Shutterstock

    Osie hniezda, kokosové guľôčky a koláčiky plnené krémom patria do chladničky. Na balkóne by ich mohli prípadné mrazy znehodnotiť. Vložte ich do plastových alebo sklenených nádob s dobre tesniacimi uzávermi, aby nenatiahli chuť susediacej klobásky či plesňového syra. Ak máte priestor na viac vrstiev, oddeľte ich od seba alobalom. Nepečené sladké salámy a rolády zabaľte do potravinárskej fólie alebo do alobalu.

    Do mrazničky len bez krému

    Ak vám predsa len ostalo vianočné pečivo, to bez krémov a plnky môžete zmraziť v uzatvárateľných plastových dózach. Pri horúcom čaji alebo na poslednú chvíľu ohlásenej návšteve akoby ste ho našli. Len nezabudnite koláče vopred rozmraziť pri izbovej teplote.





    ANKETA: Máte každoročne problém s uskladnením množstva vianočných koláčikov?

    27,1%



    72,9%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist