Medovníky do do papierovej krabice
Foto: Shutterstock
Niektoré medovníčky a zázvorníky potrebujú na zmäknutie pár týždňov. Na ich skladovanie je najlepšia keramická nádoba. Ideálne s vrchnákom. Ak takú doma nemáte, hodia sa aj rôzne keramické či kameninové hrnce a pekáče. Nádobu vyložte alobalom a po vrstvách naplňte vianočným pečivom. Alobalom prikryte aj poslednú, hornú vrstvu a priklopte vrchnákom. Medzi alobal a vrchnák môžete pridať aj polovicu jabĺčka, ktoré priestor zvlhčí. Nezabudnite však jabĺčko pravidelne vymieňať. Ak nemáte doma keramickú nádobu, medovníky uložte do papierovej krabice, ktorá prepustí trochu vlhkosti. Podobným spôsobom skladujte aj vianočnú štólu.
Vanilkové rožteky do plastovej nádoby
Vanilkové rožteky a neplnené koláčiky z lineckého cesta poukladajte do plastovej nádoby alebo papierovej krabice vyloženej papierovými obrúskami. Obrúskom prikryte aj hornú vrstvu pod vrchnákom. Nádobu odložte na tmavé a chladné miesto, pretože toto pečivo obsahuje tuk, ktorému teplo nesvedčí. Po zlepení, naplnení alebo ozdobení čokoládovou polevou jednotlivé vrstvy oddeľte papierom na pečenie, aby sa o seba neprilepili. A šup s nimi opäť na chladné a tmavé miesto.Sušienky do teplej izby
Foto: Shutterstock
Sušienky a koláčiky, ktoré majú ostať chrumkavé, vložte do plechovej alebo plastovej dózy s papierovým obrúskom, ktorý prípadnú vlhkosť zachytí. Skladujte ich pri izbovej teplote.
Pusinky do papierového vrecka
Foto: Shutterstock
Kokosky alebo snehové pusinky, ktoré pečiete z vaječných bielkov, nepatria do plastovej, ani plechovej krabice. Určite ich nedávajte do chladničky či na balkón. Mohli by zvlhnúť a ich krehkosť a lahodná chuť by boli zničené. Musia sa uchovávať v suchu a na to sú najvhodnejšie papierové vrecká. Aby sa krehké pečivo nepolámalo, vrecká opatrne vložte do papierovej krabice.
Pozor na mráz
Nepečené do chladničky
Foto: Shutterstock
Osie hniezda, kokosové guľôčky a koláčiky plnené krémom patria do chladničky. Na balkóne by ich mohli prípadné mrazy znehodnotiť. Vložte ich do plastových alebo sklenených nádob s dobre tesniacimi uzávermi, aby nenatiahli chuť susediacej klobásky či plesňového syra. Ak máte priestor na viac vrstiev, oddeľte ich od seba alobalom. Nepečené sladké salámy a rolády zabaľte do potravinárskej fólie alebo do alobalu.
Diskusia k článku