Fedor Malík:
Wielkanoc Polska

Fedor Malík, 10. apríla 2012     2 minúty čítania

Takýto názov má báseň Wincenta Pola z jeho zbierky Piesne o našom domove.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Vyznáva sa v nej z lásky k rodnej hrude a nezanedbáva ani poľskú gastronómiu. Poradie slov obrátime a vychádza nám Polska Wielkanoc. Je to korektné a má to i zmysel.

Tentoraz ide o názov knižky Hanny Szymanderskej, ktorú vydala pred pár rokmi vo Varšave. Mäkký prebal, mizerný papier, nápaditý obsah. Kapitoly o poľských veľkonočných obyčajach sa citlivo prelínajú s receptami. Pozri recepty na tému Varíme a pečieme na Veľkú noc Poliaci vo veľkonočnom čase milujú predovšetkým mäso a sladkosti. Môžete si vybrať a pripraviť viac ako dvesto hlavných jedál. Nájdete tu i šesťdesiat návodov na prípravu polievok, omáčok a šalátov.

Polievky obľubujem a z tých veľkonočných poľských som si nevedel vybrať – czerwony barszcz wielkanocny, kwas buraczany, žur, czernina, zupa kminkowa, koperkowa, cytronowa, zupa – krem z orzechóv ...

V jednej z nich mi zavoňala cibuľa. Bolo rozhodnuté. Bude to staropoľská cibuľová polievka! Na jej prípravu potrebujete 100 g (starého) chleba bez kôrky, štvrť kila cibule, kúsok masla, deci kyslej smotany, tri žĺtky a štipku soli.

Chlieb pokrájaný na kocky pokvapkajte maslom a nechajte ho vyschnúť v rozpálenej rúre. Pokrájanú cibuľu opražte na oleji a pridajte k nej chrumkavý chlieb. Všetko to zalejte horúcou vodou (1,5 l), 30 – 40 minút povarte a preceďte cez sito.

Za stáleho miešania do polievky pridajte zatrepanú smotanu so žĺtkami. Horúcu dobrotu na tanieri potom posypte chlebíkom, ktorý vám zostal ešte v rúre...




Diskusia k článku







 



TOPlist