Fedor Malík:
Weberkina vianočka

Fedor Malík, 13. decembra 2011     2 minúty čítania

Môj otec Pavel prišiel do Modry prvého mája v roku 1932...


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Prvé roky býval v nemeckej rodine Weberovcov. Stal sa zamestnancom Hodžovej Roľníckej vzájomnej pokladnice a obdivoval jeho agrárnikov. V rokoch vojny to však nesmel dávať príliš najavo.

Vojna sa skončila a veľa gardistov vstúpilo do „rodnej“ strany. Jeho neprajníci zmenili len kabáty. Nenávisť však zostala. V roku 1951 sme v rámci „akcie B“ dostali vysťahovací dekrét... Pozri Recepty na tému Pečieme na Vianoce (1) Roky sa ponáhľali a v našej rodine sa o Nemcoch, o Weberovcoch, často hovorilo. Keď sa pohli ľady, pani Weberovú som v roku 1968 v Stuttgarte navštívil. „Tak ráda bych sa na Modru kukla,“ povedala mi vtedy pri rozlúčke.

Do Modry však zavítala až krátko pred „nežnou“. Doniesla nám zopár kusov starého šatstva, viazanky po starom Weberovi a dve kilá čokolády. Potom sa potmehúdsky usmiala a povedala: „Idú Vánoce, čosik sem pre vás napékla...“

A z igelitky vytiahla vianočku. Nevyzerala bohvieako – a navyše to bola slaná vianočka! Bola so slaninou, s vlašskými orechmi a nebola vhodná na raňajky. Vydržala nám až do Silvestra. Dojedli sme ju len z úcty k starej pani Weberovej.

Ani ona, ani jej syn Willy, ktorý si ako vdovec našiel neskôr v Modre priateľku, už nežijú. Spomienka na slanú vianočku je však stále živá. Asi si ju o pár dní k vianočným sviatkom upečiem.

Nechám ju vychladnúť a nalejem si k nej mladé biele zo skvelého ročníka 2011. Budú to skvelé Vianoce...




Diskusia k článku

schinweg
Tak nam ale vysvetlite,kolko mate nemeckych vinohradov na svoje meno?Vy,luterani nikdy neprestanete utocit na nasu prvy stat a na nemecku narodnost.Keby neprisli,tak dodnes behate po holiach a horach,nemate ani jedno mesto,banu,ci vinohrad.
tetuska
na všetko sa treba pozerať s odstupom času, jednoducho to v tom okamihu tak bolo a basta... myslím, že myšlienky podobného druhu @schinweg do tejto časi nepatria...
arasidka
čítať, čítať, čítať... milý pán Schinweg, a dočítať.... a keď to nejde na prvýkrát, tak na druhý,tretí krát... a potom možno pochopíte pointu.
gabita
Vaz. pan profesor, tesm sa Vasim riadkom, srdecne Vas pozdravujem z Mexika!
tetadena
Pán Malík, vaša príhoda je veľmi inšpirujúca, určite skúsim slanú vianočku. Táto myšlienka ma až do teraz nenapadla.

Milý pán Schinweg, je mi vás ľúto.






 



TOPlist