Vyznajte sa:
Sorbet, parfait, nice cream. Čo sú to vlastne za zmrzliny?

Redakcia Varecha.sk, 12. augusta 2023     4 minúty čítania

Už dávno neplatí, že zmrzlina môže byť len kopčeková alebo točená. Objavte rôzne mrazené pochúťky, výber je veľký a pre každého.



Foto: Shutterstock

Sorbet pre milovníkov ovocia

Sorbet je vlastne mrazený krém, ktorý je pripravený len z ovocia a cukru. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Stačí rozmixovať obľúbené ovocie v mixéri a potom ho zmiešať so sladidlom. Aby zmrzlina získala krémovú konzistenciu, musíte zmes v mrazničke znova a znova premiešať vidličkou a ešte lepšie ponorným mixérom. V opačnom prípade sa v sorbete vytvoria kryštáliky.

Domáci sorbet musí v mrazničke pobudnúť aspoň 5 hodín. Ak ho chcete mať poruke hneď a máte doma mrazené ovocie, môžete použiť aj to a sorbet ihneď podávať. Sorbet sa vychutnáva najčastejšie ako dezert, ale niekde sa podáva ako medzichod pri viacchodových obedoch alebo večeriach. Má stimulovať trávenie a neutralizovať chuť medzi jednotlivými chodmi.


Výhodou sorbetu je aj to, že si ho môžu dopriať aj maškrtníci, ktorí sa z rôznych dôvodov vyhýbajú živočíšnym tukom a vďaka svojmu zloženiu má nižšiu kalorickú hodnotu, než klasická smotanová zmrzlina.

Vegánska zmrzlina bez smotany a mlieka

Ak máte problém s trávením mliečnych výrobkov alebo výrobkov, v ktorých je smotana či mlieko, alebo jednoducho nejete živočíšne produkty, nemusíte sa pri mrazených pochúťkach obmedzovať len na sorbety, kam sa mlieko, smotana, prípadne vajcia nedávajú. Riešením je najnovší trend, zmrzlina, ktorá sa nazýva nice cream.



Foto: Shutterstock

Pripravuje sa z mrazených prezretých banánov, ku ktorým sa pridá ľubovoľné ovocie, prípadne kakao alebo orechy a všetko sa spolu rozmixuje. Okrem toho, že neobsahuje živočíšne bielkoviny, je vhodným spôsobom, ako zužitkovať zrelé či prezreté banány. Stačí ich nakrájať, dať do mrazničky a vo vhodnej chvíli premeniť na mrazenú lahôdku.

Parfait alebo semifreddo

Určite ste sa už stretli s výrazom parfait či semifreddo. Je to vlastne klasická smotanová zmrzlina, do ktorej sa okrem smotany pridávajú aj vaječné žĺtky. Vyšľahaná šľahačka zabraňuje tvorbe veľkých ľadových kryštálov pri zmrazovaní zmrzlinovej hmoty, takže na prípravu parfait nie je potrebný stroj na výrobu zmrzliny. Môžete ju dať do mrazničky a netreba ju každú chvíľu premiešavať ako sorbet.



Foto: Shutterstock

Do základnej zmesi, ktorú tvorí šľahačka, vajcia a cukor (na 250 ml sladkej smotany sa pridávajú 4 žĺtky a 100 g práškového cukru, pričom žĺtky sa vymiešajú s cukrom a pridajú do vyšľahanej smotany), môžete pridať to, čo uznáte za vhodné – na kúsky nakrájané ovocie, orechy alebo čokoládu.

Tento typ zmrzliny sa plní do rôznych foriem. Môžu byť menšie alebo väčšie, použiť môžete napríklad aj formu na srnčí chrbát. Predtým, ako do formy pripravenú zmes dáte, vyložte ju potravinárskou fóliou a nechajte 10 minút vychladiť. Potom formu naplňte zmesou a dajte do mrazničky. Po zmrazení sa zmrzlina s fóliou ľahko vyklopí a fólia sa odstráni. Stačí už len ozdobiť a nakrájať horúcim nožom.



ANKETA: Radi ochutnávate nové druhy zmrzlín?

50,0%



50,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist