Foto: Shutterstock
Kuskus
Kuskus je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne, dnes je však populárny na celom svete. Ide o sparenú a do guľôčok tvarovanú krupicu zo pšenice, z jačmeňa alebo z prosa.Kuskus sa nevarí, ale zalieva sa vriacou vodou, vývarom, prípadne vriacim jedlom. Kuskus tekutinu vsiakne, zmäkne a je pripravený na konzumáciu. V zakrytej miske to trvá zhruba 5 minút, takže kuskus je priam ideálny, keď potrebujete niečo teplé a rýchle.
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Môžete si ho urobiť ako prílohu k mäsu, pripraviť z neho vegetariánske fašírky, teplý či studený šalát s obľúbenými ingredienciami a dokonca je výborný aj nasladko. Je chuťovo neutrálny, dobre preberá iné chute, takže si ho môžete doslova ušiť na mieru svojmu jazýčku.
Bulgur
Bulgur je názov pre predvarenú nalámanú pšenicu. Vyrába sa tak, že sa pšenica umyje, vysuší, rozdrví na menšie kúsky a preosieva.Foto: Shutterstock
Bulgur je už predvarený (na rozdiel od jednoducho rozdrvenej pšenice, známej ako šrot), čo uľahčuje jeho ďalšie použitie v kuchyni. Varí sa podobne ako ryža a rovnako ho môžete pred varením najskôr opiecť na olivovom oleji, pridať môžete aj koreniny pre zvýraznenie chuti. Potom sa zaleje vodou a varí približne 15 minút do zmäknutia. Keď je bulgur mäkký, ale v hrnci je stále voda, sceďte ho.
Problémom môže byť odhadnúť pred varením správne množstvo bulguru. Aby ste ho neurobili príliš veľa, radšej ho pred varením odvážte. Na jednu osobu rátajte s približne 80 gramami neuvareného bulguru.
Foto: Shutterstock
Bulgur má neutrálnu chuť, takže ho možno dochutiť podľa fantázie. Ak ho chcete autentický, ako sa podáva v Oriente, odkiaľ pochádza, dochuťte ho tureckým alebo orientálnym korením – pridajte kardamóm, rímsku rascu a škoricu.
Ďalší obľúbený spôsob prípravy bulguru je s paradajkovým pretlakom, paprikovou pastou a čili. Výborne chutí aj s bylinkami, ako je petržlenová vňať alebo mäta, ale skvelý je aj nasladko.
Quinoa
Quinoa sa pestuje v Južnej Amerike, v kuchyni sa používajú jej semienka na prípravu jedál, ale melie sa z nich aj múka.Foto: Shutterstock
Na rozdiel od kuskusu a bulguru, quinoa a ani múka z nej neobsahuje lepok, takže je vhodná pre pacientov s celiakiou. Tiež má relatívne nízky glykemický index, vďaka čomu je vhodnou potravinou pre diabetikov.
Quinoa má prirodzene horkaskú chuť, preto sa odporúča ju pred varením dôsledne premyť v sitku, najlepšie horúcou vodou. Potom ju opiecť na oleji a variť v zeleninovom vývare, bude tak aromatickejšia. Pomer quinoy a tekutiny by mal byť približne 1:2.
Foto: Shutterstock
Keďže zrná nasajú veľa vody, je dobré uvarenú quinou pred podávaním alebo ďalším spracovaním znova dať do sitka a poriadne ním potriasť, aby sa pokrm nestal vodnatým.
Tiež, než ju budete ďalej spracovávať, alebo aj ak ju chcete už podávať, odporúča sa nechať ju predtým 10 minút odpočívať. Zabráni sa tak tomu, aby sa zrnká zlepili a vytvorili hrudky. Ak máte doma ryžovar, môžete ho použiť tiež na varenie quinoy.
Diskusia k článku