UFO watch.taste.groove, Bratislava
Foto: Archív reštaurácie
Do reštaurácií sa dá chodiť aj za zážitkom a na jedlá, ktoré by sme si nikdy doma sami nevedeli pripraviť. V kuchyniach takýchto reštaurácií ich pripravia najlepší slovenskí šéfkuchári. Nie sú to podniky na časté návštevy, ale ak chcete zažiť niečo nezvyčajné, tu ste správne. Dnes vám dve také predstavíme.
UFO watch.taste.groove, Bratislava
Reštaurácia umiestnená vo vyhliadkovej veži nad bratislavským Mostom SNP je ovenčená samými superlatívmi. Má najkrajší výhľad v Bratislave (a možno aj na Slovensku), varí tu šéfkuchár Jozef Masarovič, ovenčený titulom najlepší šéfkuchár Slovenska.Zaradením medzi TOP 3 najlepšie podniky Slovenska sa môže pýšiť roky aj samotná reštaurácia. Dokonca sa ako jedna z dvoch od nás dostala medzi 1 000 najlepších reštaurácií sveta. Exkluzivite, samozrejme, zodpovedajú aj ceny.
Foto: Archív reštaurácie
Menu, ktoré v reštaurácii obmieňajú sezónne, je spojením ázijsko-mediteránskej kuchyne, ktorú ponúkajú v jedálnom lístku, a výberu jedál z lokálnych surovín, ktoré majú počas obedov. Rovnakú pozornosť ako jedlám venujú aj nápojom, tunajšie koktaily sú vyhlásené.
Ak si chcete užiť krásny výhľad a exkluzívne prostredie, nemusíte však v UFO navštíviť reštauráciu, stačí kaviareň a dať si tu drink či snack. Tu však treba zaplatiť aj vstupenku na vyhliadku nad reštauráciou a kaviarňou. Ak idete do reštaurácie, návšteva vyhliadky je v cene.
Top Restaurant, Žilina
Foto: Archív reštaurácie
Na slovenské pomery netradičná reštaurácia sídli už roky v Žiline na nezvyčajnom mieste – na sídlisku v jednej z okrajových častí mesta. A aby toho nebolo málo, aby ste sa sem dostali, musíte sa do nej vyviezť výťahom. Šéfkuchár a majiteľ Peter Ďurčo má totiž filozofiu, že peniaze radšej ako do drahého nájmu v centre mesta dá do prvotriednych surovín.
Takže aj keď je na okraji mesta, gurmáni z celého (nielen) Slovenska Top Restaurant veľmi dobre poznajú. Okrem umiestnenia je mimoriadny aj koncept tohto podniku. Každé jedlo vám šéfkuchár nielen pripraví, ale aj osobne servíruje, vysvetlí, z čoho a ako ho vytvoril. Pretože uvaril je slovo, ktoré sa k tým malým chutným umeleckým dielkam na tanieroch hádam ani nehodí.
Foto: Archív reštaurácie
Bryndzové halušky podáva napríklad v guli z bryndze, ktorá slúži ako miska a dá sa zjesť. Kúsky ryby na rybacom skelete, ďalšiemu jedlu tvoria „kulisu“ kamienky z potoka či samorasty, ktoré sám nazbieral. Varí sa tu lokálne, sezónne a hostia tu dostanú toľko pozornosti preto, lebo reštaurácia funguje, ako je to pri finedinningu zvykom, na rezervácie.
Diskusia k článku