Výnimočné podniky:
Do reštaurácie nielen za jedlom, ale aj za zážitkom

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 7. mája 2023     4 minúty čítania

Naše tipy na podniky, ktoré by ste mohli navštíviť, ak chcete zažiť niečo nezvyčajné.



UFO watch.taste.groove, Bratislava
Foto: Archív reštaurácie


Do reštaurácií sa dá chodiť aj za zážitkom a na jedlá, ktoré by sme si nikdy doma sami nevedeli pripraviť. V kuchyniach takýchto reštaurácií ich pripravia najlepší slovenskí šéfkuchári. Nie sú to podniky na časté návštevy, ale ak chcete zažiť niečo nezvyčajné, tu ste správne. Dnes vám dve také predstavíme.

UFO watch.taste.groove, Bratislava

Reštaurácia umiestnená vo vyhliadkovej veži nad bratislavským Mostom SNP je ovenčená samými superlatívmi. Má naj­krajší výhľad v Bratislave (a možno aj na Slovensku), varí tu šéfkuchár Jozef Masa­rovič, ovenčený titulom najlepší šéfku­chár Slovenska.

Zaradením medzi TOP 3 najlepšie podniky Slovenska sa môže pý­šiť roky aj samotná reštaurácia. Dokonca sa ako jedna z dvoch od nás dostala medzi 1 000 najlepších reštaurácií sveta. Exklu­zivite, samozrejme, zodpovedajú aj ceny.



Foto: Archív reštaurácie

Menu, ktoré v reštaurácii obmieňajú sezónne, je spojením ázijsko-mediterán­skej kuchyne, ktorú ponúkajú v jedálnom lístku, a výberu jedál z lokálnych suro­vín, ktoré majú počas obedov. Rovnakú pozornosť ako jedlám venujú aj nápojom, tunajšie koktaily sú vyhlásené.

Ak si chcete užiť krásny výhľad a exkluzívne prostredie, nemusíte však v UFO navští­viť reštauráciu, stačí kaviareň a dať si tu drink či snack. Tu však treba zaplatiť aj vstupenku na vyhliadku nad reštaurá­ciou a kaviarňou. Ak idete do reštaurácie, návšteva vyhliadky je v cene.

Top Restaurant, Žilina



Foto: Archív reštaurácie

Na slovenské pomery netradičná reštaurácia sídli už roky v Žiline na nezvyčajnom mieste – na sídlis­ku v jednej z okrajových častí mesta. A aby toho nebolo málo, aby ste sa sem dostali, musíte sa do nej vyviezť výťahom. Šéfkuchár a majiteľ Peter Ďurčo má totiž filozofiu, že peniaze radšej ako do drahého nájmu v centre mesta dá do prvotriednych surovín.

Takže aj keď je na okraji mesta, gurmáni z celého (nielen) Slovenska Top Restaurant veľmi dobre po­znajú. Okrem umiestnenia je mimoriadny aj kon­cept tohto podniku. Každé jedlo vám šéfkuchár nie­len pripraví, ale aj osobne servíruje, vysvetlí, z čoho a ako ho vytvoril. Pretože uvaril je slovo, ktoré sa k tým malým chutným umeleckým dielkam na ta­nieroch hádam ani nehodí.



Foto: Archív reštaurácie

Bryndzové halušky podáva napríklad v guli z bryndze, ktorá slúži ako miska a dá sa zjesť. Kúsky ryby na rybacom skelete, ďalšiemu jedlu tvoria „ku­lisu“ kamienky z potoka či samorasty, ktoré sám na­zbieral. Varí sa tu lokálne, sezónne a hostia tu do­stanú toľko pozornosti preto, lebo reštaurácia fun­guje, ako je to pri finedinningu zvykom, na rezervácie.



Diskusia k článku







 



TOPlist