Vydarené rekonštrukcie:
Reštaurácie so starou históriou a s novým životom

Jarmila Horváthová, 3. apríla 2024     3 minúty čítania

Na chátrajúce historické budovy je vždy smutný pohľad. O to viac poteší, keď dostanú po rekonštrukcii nový život a stanú sa miestom napríklad stretávania sa ľudí pri chutnom jedle.



Kuszmannov bazár, Tatranská Lomnica
Foto: Archív reštaurácie


Kuszmannov bazár, Tatranská Lomnica

K horám patria športovci a športové potreby a tak to bolo aj pred vyše sto rokmi. Vtedy v Tatranskej Lomnici otvorili prvý obchod so športovými potrebami, ale aj s potravinami – Kuszmannov bazár, pomenovaný po vtedajšom majiteľovi Júliusovi Kuszmannovi.

Potom sa využíval na rôzne účely a minulý rok po rozsiahlej rekonštrukcii v ňom našla miesto prvá remeselná pekáreň vo Vysokých Tatrách spojená s kaviarňou a cukrárňou a tiež pivovarská reštaurácia PaB.



Foto: Archív reštaurácie

Takže ako sa pred sto rokmi v Kuszmannovom bazári stretávali ľudia na kus reči pri nákupoch, teraz sa tu stretávajú pri káve, jedle a remeselnom pive. Na prízemí v pekárni dostať kváskový chlieb z rôznych druhov múk, ale aj cviklový chlieb a veľký sortiment pečiva a zákuskov a na poschodí v reštaurácii si možno pochutnať na jedlách, ktoré sú šmrncnuté kuchyňou Rakúsko–Uhorska. V ponuke je tlačenka, langoš, pivný guláš z bravčových líčok, ale aj tekvicové halušky. A možno tu stretnúť aj cisára „Ferencjožku“, jeho figurína totiž sedí za jedným zo stolov.

Reštaurácia Arte, Svätý Jur




Foto: Archív reštaurácie

Reštaurácia sa nachádza v zrekonštruovanom historickom kaštieli Pálffy vo Svätom Jure, ktorý patrí medzi najstaršie pamiatky pod Malými Karpatmi a zároveň je aj významnou súčasťou jeho viac ako 700–ročnej vinohradníckej tradície. Zaujímavé je, že pomenovaný je po majiteľke kaštieľa Kataríne Pálffyovej, ktorá tu žila so svojím manželom Štefanom Ilešházym. Zaujímavosťou je, že práve Katarína sa zaslúžila aj o rozvoj vinohradníctva v tejto oblasti.



Foto: Archív reštaurácie

V priestoroch kaštieľa pred niekoľkými mesiacmi otvorili reštauráciu Arte, ktorá rozšírila ponuku fine dinnigových reštaurácií v Bratislave a jej najbližšom okolí. Menu je postavené na tradičných surovinách v modernom podaní. Dôraz sa kladie na chute, ktoré hostia dôverne poznajú, ale jedlá na tanieroch vyzerajú inak, ako ich poznajú. A tak ponúkajú netradične servírovanú bryndzu či jablkovú štrúdľu, ale aj úhora či holuby. Reštaurácia funguje len na rezervácie a v ponuke sú dve degustačné menu, 8–chodové a 11–chodové, je možné objednať si aj vegetariánsku verziu.



Diskusia k článku







 



TOPlist