Vydarená premiéra:
Chystáte sa na svoju prvú tortu? S našimi radami vám vyjde na jednotku!

Kulinární studio MAFRA, 30. júla 2023     9 minút čítania

Stačí dodržať zopár cukrárskych pravidiel a váš prvý pokus o vlastnú tortu zaručene dopadne na výbornú. Máme pre vás recepty na niekoľko druhov korpusov a super jednoduchých krémov, aby ste si mohli vyskladať dokonalú tortu presne podľa svojej chuti.



Foto: Kulinární studio MAFRA

Tortový korpus: 4 stupne k úspechu

1. Kvalita múky, ktorú použijete na upečenie korpusu sa prejaví na jeho chuti aj štruktúre. Nie všetky majú rovnaké vlastnosti a sú vhodné pre každý typ cesta.

Múku je potrebné pred použitím aj dvakrát preosiať, aby sa prevzdušnila a zbavila prípadných cudzích častí. Vlhká totiž tvorí hrudky, ktoré sa zle vmiešavajú do ľahkej vyšľahanej vaječnej peny.



Foto: Shutterstock

2. Pri šľahaní bielkového snehu buďte v strehu. Musí tvoriť pevné špičky, ale nesmie sa prešľahaním rozpadávať do hrudiek. Sneh do cesta potom zapracúvame opatrne, premiešavame len stierkou, nie metličkou.


3. Zo všetkého najdôležitejšia je dobre rozohriata rúra. Zapnite ju ešte pred tým, ako začnete pripravovať cesto. Ak môžete, použijete program horúci vzduch. Počas pečenia korpusu rúru neotvárajte. Či je korpus upečený, zistíte tak, že ho dlaňou pritlačíte. Musí byť pružný.



Foto: Shutterstock

4. Úplne vychladnutý, oddýchnutý korpus dvakrát prekrojte, aby vznikli tri diely. Potrebujete na to dlhý plochý nôž alebo cukrársku strunu. Pri krájaní nôž do korpusu vrežte a potom ho držte v rovnakej výške. Druhou rukou korpusom otáčajte, až kým ho prekrojíte. Tak dosiahnete to, že rez bude rovný. Ak nie je vrch korpusu vypuklý, horná upečená vrstva sa neodkrajuje, len sa pri skladaní torty ukladá smerom na krém.


Vylepšené korpusy

Korpus nemusí byť upečený len z klasickej múky - môžete do neho pridať kúsky čokolády, upiecť sa dá aj z mandľovej múky a obľúbená je jeho kakaová verzia. Keď pridáte ďalšiu suchú surovinu, ktorou chcete korpus vylepšiť, musíte ubrať z múky, aby cesto zostalo dostatočne vlhké a korpus bol ľahučký.

Mandľový korpus

Potrebujeme:
  • 60 g mandlí so šupkou
  • 130 g preosiatej hladkej múky
  • 5 vajec
  • 1 vanilkový cukor
  • 120 g kryštálového cukru
  • 60 ml oleja

  • 1. Mandle aj so šupkou nastrúhame alebo najemno rozmixujeme. Zmiešame ich s preosiatou hladkou múkou.
    2. Žĺtky z piatich vajec vyšľaháme s vanilkovým cukrom do peny a bielky s kryštálovým cukrom na sneh.
    3. Žĺtkovú penu a bielkový sneh zľahka spojíme. Opatrne pomocou stierky primiešame múku s mandľami a olej.

    Kakaový korpus

    Potrebujeme:
  • 5 vajec
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g kryštálového cukru
  • 40 ml brandy
  • 130 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 30 g rozpusteného masla
  • 60 g horkej čokolády



  • Foto: Shutterstock

    1. Žĺtky z piatich vajec vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom, bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom na sneh.
    2. Žĺtkovú penu a bielkový sneh zľahka spojíme. Vmiešame brandy. Do zmesi preosejeme múku a kakao a pomocou stierky vmiešame.
    3. Potom do cesta vmiešame rozpustené vlažné maslo a nakoniec strúhanú horkú čokoládu.

    S kúskami čokolády

    Potrebujeme:
  • 60 g tmavej čokolády s obsahom kakaa 65 %
  • 160 g hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 120 g kryštálový cukor
  • 30 g rozpusteného masla
  • 40 ml smotany na šľahanie s obsahom tuku 33 %

  • 1. Čokoládu nakrájame na malé kúsky a premiešame s dvakrát preosiatou hladkou múkou.
    2. Žĺtky z piatich vajec vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom, bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom na sneh.
    3. Žĺtkovú penu a bielkový sneh zľahka spojíme. Pomocou stierky vmiešame múku s čokoládou, rozpustené vlažné maslo a smotanu na šľahanie.

    Tortový krém: 3 rady, aby vyšiel

    1. Perfektne sa šľahá a drží smotana s obsahom tuku 35 %. Získate ju zmiešaním 33 % a 40 % smotany. Pomôcť si môžete aj stužovačom. Dobre drží aj rastlinná šľahačka.



    Foto: Shutterstock


    2. Tvaroh, mascarpone a čerstvý syr vždy najskôr premiešame s cukrom. Potom do krému len opatrne stierkou zapracujte dotuha vyšľahanú šľahačku. Všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu.

    3. Krém môžete bez miešania vychladiť tak, že ho v sklenenej alebo v porcelánovej mise (v kovovej krém zredne) zakryjete potravinárskou fóliou a odložíte do chladničky. Fólia zabráni vytvoreniu kožky.

    4. Krém nanášajte na korpus pomocou cukrárskeho vrecka, potom ho len zľahka rozotrite cukrárskym nožom alebo špachtľou. Do jednotlivých vrstiev je možné zatlačiť aj drobné ovocie.



    Foto: Shutterstock

    Korpusy môžete tiež najskôr potrieť džemom alebo pokvapkať šťavou či alkoholom. Po obvode torty krém rozotierajte plastovou špachtľou. Stačí ju držať a otáčať tortou na podložke. Krémom môžete jednotlivé vrstvy úplne zakryť alebo ich nechať presvitať.


    Jednoduché krémy bez varenia

    Krém viete pripraviť aj bez varenia. Môžete vyšľahať hebkú šľahačku, spojiť ju s mascarpone či s tvarohom a jednoduchý krém je hotový.

    Maslový krém

    Potrebujeme:
  • 250 g čerstvého syra
  • 150 g práškového cukru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 150 g masla

  • 1. Zmiešame syr s práškovým cukrom a citrónovou šťavou.
    2. Mierne zahrejeme maslo a za stáleho šľahania pomaly pridávame do krému.

    Krém s mascarpone

    Potrebujeme:
  • 400 ml smotany na šľahanie (35 %)
  • 400 g mascarpone
  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL citrónovej šťavy



  • Foto: Shutterstock

    1. Zo smotany vyšľaháme pevnú šľahačku.
    2. Zmiešame mascarpone s práškovým cukrom a citrónovou šťavou a potom spojíme so šľahačkou.

    Tvarohový krém

    Potrebujeme:
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g práškového cukru
  • 250 ml smotany na šľahanie (35 %)

  • 1. Zmiešame mäkký tvaroh, práškový cukor a vanilkový cukor.
    2. Smotanu vyšľaháme dotuha a zmiešame ju s tvarohom.




    ANKETA: Už ste niekedy piekli tortu?

    90,9%



    9,1%







    Diskusia k článku

    redakcia
    @beatacsontosova (30.7.2023 20:35)

    Dobrý večer, múka sa tam dostala nedopatrením. Opravili sme. Ďakujeme za upozornenie. Pekný večer.






     



    TOPlist