Foto: Jana Kollárová
Do našich jedálničkov už prerazili zeleninové variácie na obľúbené zemiakové čipsy v podobe na tenučko nakrájaných pečených či vyprážaných lupienkov z batatov, mrkvy, cvikly alebo cukety. Ale predstavte si, že čipsy si môžete urobiť aj z inak nepríjemnej buriny akou je žihľava.
Vyskúšajte túto netradičnú chuťovku, ktorá nielenže chutí výborne, ale je aj zdravá, čo z nej robí ideálnu alternatívu k tradičným zemiakovým čipsom.
Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) je bohatá na živiny. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov A, C a K, ako aj železa, vápnika a horčíka. Tieto živiny prispievajú k posilneniu imunitného systému, zlepšeniu trávenia a podpore zdravia kostí.
Jedným z najväčších prínosov žihľavových čipsov je ich nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny. To z nich robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí dbajú na svoju líniu alebo sa snažia znížiť príjem nezdravých tukov. Okrem toho sú vhodné aj pre vegánov a vegetariánov, pretože neobsahujú žiadne živočíšne produkty.
Soľ, olej a korenie
O zaujímavý recept na žihľavové čipsy sa na svojom instagramovom účte divokastrava podelila odborníčka na svet byliniek Diana Mozoláková.Foto: Jana Kollárová
Je to jednoduché - čerstvé, umyté a vysušené žihľavové listy zmiešajte v miske s trochou soli, olivového oleja a vaším obľúbeným korením. Môže to byť cesnakový prášok, mletá paprika či rôzne sušené bylinky.
Potom listy rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Čipsy sa pripravujú krátko, stačí šesť až osem minút. Radšej ich pravidelne kontrolujte, aby sa nespálili a nezhorkli.
Zdroj: Instagram/divokastrava
Diskusia k článku