Všestranný plod:
Tajomný chlebovník, ovocie, ktoré dokáže nahradiť mäso. Prezradíme vám, ako

Veronika Lucáková, 9. septembra 2024     6 minút čítania

Pripomína trhané mäso, ale použiť sa dá aj nasladko. Zoznámte sa so zdravým a multifunkčným ovocím, vo svete známym ako jackfruit.



Foto: Shutterstock

Chlebovník alebo jackfruit, je najväčšie jedlé ovocie rastúce na stromoch. Toto tropické ovocie pôvodom z južnej Ázie môže vážiť až neuveriteľných 40 kilogramov. Má hrubú, zelenú až žltkastú šupku s tŕňovitým povrchom a vo vnútri sa nachádzajú veľké, vláknité kúsky dužiny, ktoré obsahujú semienka.

Chuť chlebovníka je mierne sladká, ale jeho konzistencia a neutrálna chuť po uvarení z neho robí vynikajúcu náhradu mäsa v rôznych jedlách, svojou textúrou pripomína trhané mäso. Je bohatý na vlákninu a má nízky obsah kalórií, aj preto sa v posledných rokoch stal populárnym nielen medzi vegánmi, ale aj tými, ktorí sa chcú zdravo stravovať.



Foto: Shutterstock

Zdravotné benefity chlebovníka

  • Chlebovník obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie a pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém. Pravidelná konzumácia potravín bohatých na vlákninu prispieva k prevencii zápchy a podporuje zdravý metabolizmus.

  • Nízky obsah kalórií z neho robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí si strážia svoju hmotnosť alebo sa snažia schudnúť. Napriek tomu je výživný a poskytuje dostatok energie.

  • Je bohatý na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje zdravie pokožky. Okrem toho obsahuje vitamín B6, horčík a draslík, ktoré prispievajú k správnej funkcii srdca a nervového systému.



  • Ako chlebovník použiť v kuchyni

    Na varenie sa chlebovník používa rôznymi spôsobmi v závislosti od jeho stupňa zrelosti.

    Nezrelý: V tejto fáze je jeho chuť neutrálna, vďaka čomu sa výborne hodí ako náhrada mäsa v slaných jedlách. Môžete ho použiť ako vegan náhradu trhaného bravčového alebo kuracieho mäsa do burgerov, či naplniť ním tacos. Stačí ho však aj len opražiť s koreninami, omáčkami a podávať ako hlavné jedlo.



    Foto: Shutterstock

    Zrelý: Keď je ovocie zrelé, jeho chuť sa mení na sladkú, podobnú ananásu alebo banánu. Zrelý chlebovník sa hodí do dezertov, smoothies, alebo ho môžete pridať do ovocných šalátov. Vďaka jeho prirodzene sladkej chuti je výborný do koláčov, džemov alebo ako prísada do ovocných zmrzlín.

    Semienka: Aj semienka tohto ovocia sú jedlé. Môžete ich uvariť, upiecť alebo opekať, chuťou pripomínajú orechy alebo gaštany. Sú výborným zdrojom bielkovín a minerálov.

    Kde ho zoženiete a koľko stojí?

    U nás si chlebovník môžete kúpiť v konzerve napríklad v známej sieti drogérií, ale v sušenej či dokonca čerstvej forme ho zoženiete aj na rôznych webových stránkach, ktoré ponúkajú produkty zdravej výživy. Tam vás napríklad 200 g vanička lúpaného chlebovníka vyjde asi na 7 €. Sladké sušené plátky chlebovníka kúpite v množstve 200 g tiež asi za 7 €. Chlebovníkové kocky v slanom náleve (400 g) stoja približne 3,25 €.

    Ak kupujete čerstvý jackfruit, skladujte ho na chladnom mieste, ale ak je už zrelý, najlepšie je ho uchovať v chladničke, kde vydrží asi týždeň. Konzervovaný nezrelý chlebovník môže byť skladovaný dlhodobo, čo z neho robí praktickú položku v každej špajzi. Sušený chlebovník skladujte v uzavretej nádobe na suchom a chladnom mieste.

    Jednoduché tacos s trhaným chlebovníkom

    Suroviny:
    1 konzerva (400 g) nezrelého jackfruitu (vo vlastnej šťave alebo slanom náleve), 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL mletej papriky, 1 ČL mletej rasce, 1 ČL oregana, 1/2 ČL údenej papriky, 2 PL olivového oleja, šťava z 1 limetky, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, menšie kukuričné tortilly, podľa chuti čerstvá červená kapusta, mrkva, avokádo a koriandrová vňať



    Foto: Shutterstock

    Postup:
    1. Chlebovník z konzervy sceďte, opláchnite na sitku vodu a jemne natrhajte na menšie kúsky, aby vyzeral ako trhané mäso.
    2. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte na tenké plátky nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Restujte do zlatista.
    3. Pridajte mletú údenú a sladkú papriku, rascu, oregano, soľ a korenie. Miešajte a restujte ešte minútu, aby sa koreniny rozvoňali.
    4. Na panvicu pridajte chlebovník a všetko spolu dobre premiešajte. Pokvapkajte limetkovou šťavou a restujte ďalších 10 minút, aby sa všetko prepojilo.
    5. Podávajte v kukuričných tortillách so zeleninou a s čerstvou koriandrovou vňaťou, prípadne s guacamole alebo so salsou podľa chuti.





    ANKETA: Používate niekedy rastlinné náhrady mäsa?

    25,0%



    75,0%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist