Foto: Shutterstock
Tvaroh je v slovenskej kuchyni veľmi obľúbený. Používame ho do koláčov, dezertov, nátierok, dávame si ho na rezance či ovocné knedličky alebo ho jednoducho konzumujeme ako zdravú pochúťku. Niekedy však môže byť potrebné tvaroh nahradiť, či už kvôli diétnym obmedzeniam, alergiám alebo ak ho jednoducho nemáme doma po ruke.
Vhodné náhrady za tvaroh
Ricotta: Talianska syr ricotta má jemnú konzistenciu a podobnú chuť ako tvaroh. Je vhodná do dezertov, nátierok a slaných jedál.Krémový syr (cream cheese): V niektorých receptoch, ako sú koláče a dezerty, môže byť krémový syr dobrým náhradníkom, avšak jeho konzistencia je o niečo krémovejšia.
Grécky jogurt: Hustý biely grécky jogurt môže nahradiť tvaroh v nátierkach aj ako prísada do pečenia. Ak chcete dosiahnuť tuhšiu konzistenciu, môžete tekutinu z neho scediť cez jemnú gázu.
Syr cottage: Môže byť použitý ako náhrada tvarohu, najmä ak ho rozmixujete do hladka.
Neochutená tofu nátierka: Na našom trhu už dnes nájdeme viacero značiek, ktoré ponúkajú rôzne rastlinné náhrady mliečnych produktov. Neochutená tofu nátierka pripomína krémový syr, ale tiež sa dá v prípade núdze použiť ako náhrada tvarohu.
Ako pripraviť domáci tvaroh
Tvaroh si môžete celkom jednoducho urobiť aj doma, postačia vám na to len 2 suroviny.Foto: Shutterstock
Potrebujete:
1 liter plnotučného mlieka
1 citrón (na šťavu) alebo 2 lyžice octu
1. Mlieko nalejte do hrnca a zohrejte ho na strednej teplote, kým nezačne jemne bublinkovať (teplota by mala dosiahnuť približne 85 °C).
2. Odstavte hrniec z ohňa a pridajte citrónovú šťavu alebo ocot. Jemne premiešajte, mlieko sa začne zrážať.
3. Nechajte zmes odpočívať 10-15 minút, kým sa mlieko úplne nezrazí a nevznikne tvaroh.
4. Vzniknutú zmes prelejte cez jemné sito alebo gázu, aby sa oddelila srvátka.
5. Tvaroh nechajte odkvapkať a potom ho jemne stlačte, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu.
6. Tvaroh je pripravený na použitie. Môžete ho uchovávať v chladničke až týždeň.
Vegánska (rastlinná) verzia tvarohu
Je to univerzálna rastlinná zmes, ktorou podľa dochutenia môžete nahradiť tvaroh alebo aj syr. Vegánsky tvaroh sa hodí do nátierok, dezertov alebo ako náhrada klasického tvarohu v rôznych receptoch.Foto: Shutterstock
Potrebujete:
1 šálku kešu orechov (namočených cez noc)
1/4 šálky citrónovej šťavy
1/2 šálky vody
1/4 čajovej lyžičky soli
1. Vopred cez noc namočené kešu orechy sceďte a opláchnite.
2. V mixéri zmixujte kešu orechy, citrónovú šťavu, vodu a soľ do hladkej konzistencie.
3. Ak je zmes príliš hustá, pridajte trošku viac vody, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Takto je vegánsky tvaroh je pripravený na použitie.
Diskusia k článku