
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Oba tieto delikátne subjekty sú osobitne rozdielne a vo vašich ústach si nikdy spoločne neporozumejú. Nič nám však nebráni aby sme o jednom i druhom písali a rozjímali…
Víno a zmrzlina. To prvé, tak ako aj mnohí z vás, milujem, nuž a aj to ľadové čaro obdivujem. Víno v čaši a zmrzlinu v kornútiku. Jeden príklad mám naporúdzi. Príklad zo šarišskej metropoly, pekného Prešova. Putoval som tam po ikstý raz aj počiatkom leta, pred pár dňami. Už po tridsiaty (!) raz sa tam konala medzinárodná prehliadka vína MUVINA 2025.
V nádherných priestoroch evanjelického lýcea súťažilo takmer štyristo vín z ôsmich krajín nášho kontinentu. Zahraniční degustátori boli zdatní, nuž a naši patrili k tomu najlepšiemu čo máme. Udeľovali sa zlaté i strieborné medaily a tie najlepšie moky obdržali aj tituly šampiónov. Bolo ich sedem, doma zostali dva.
Mesto Prešov žilo vábnym letom. Dokvitali lipy, slnko hrialo a po tradičnom „blšáku“ sa motali stovky ľudí. Každý druhý držal v ruke zmrzlinu. Balkánsku, či taliansku. Náramne chutili. Čokoládová, karamelová a jahodová hrali prím. Prechádzajúci sa starci i čiernooké cigánčatá žiarili šťastím. Zmrzlinová fantázia, len kúsok od ukrajinských hraníc…
Od zmrzliny k vínnym mokom. V Čiernom orlovi večer bolo slávnostné vyhodnotenie konkurzu. Bez bohatého pohostenia ani krok. K dobrotám v pariacich sa šafingoch pozýval zakladateľ súťaže Ing. Dušan Hažír. Kapustové holubky, bryndzové aj slivkové pirohy, teľacie rezne, plnené panenky, pečená kačica, pečená zelenina, na jazyku sa rozpadávajúci losos, šaláty od výmyslu sveta. Dobrota nad dobrotu.
Ľudia v oblekoch a s úsmevom na tvári sa motajú okolo vínneho stola. Skvelý suchý „Matyšák“, sladučký „Jelemenský&Drápal“, bublinkový šampión, talianske spumante… Nádherný večer, skvelé moky...
Diskusia k článku