Fedor Malík:
Víno a syry...

Fedor Malík, 6. októbra 2013     2 minúty čítania

...sú súrodenci, blízka gastronomická família. Nápoj a potravina, ktoré sa náramne priťahujú. Navyše i voňajú a chutia.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


K bežnému vínu jete jednoduchý syr, k vynikajúcemu moku sa však majte na pozore. Výber vín i syrov je vo svete obrovský. Takže máte milióny možností. Milióny možností, ako pochybiť, ako čosi objaviť. Áno, svet vína a syrov, to je i svet objavov. Vašich objavov.

Najprv skúste čosi odhaliť doma. A potom vycestujte za poznaním do cudziny. Najlepšie do Francúzska... Generál de Gaulle kedysi povedal, že ťažké je vládnuť krajine, ktorá vám každý deň ponúkne iný syr. Ako to však bolo u tohto veľkého človeka s vínom, nevieme presne. Vieme však, že ku každému syru mal v ponuke stovky druhov francúzskych vín. Bielych, ružových, červených, likérových, šumivých. Vína prosté, priemerné, nadpriemerné, skvelé, ikonické. Záležalo len na hrúbke peňaženky.

To som si uvedomil nedávno. V poštovej schránke som objavil dve ponuky francúzskych produktov. Z prvej na mňa hľadel Marek Vašut s ponukou šesťdesiatky kvapalných mokov v cene hodinovej mzdy na západ od nás. Druhá ponuka prišla z Francúzska a boli v nej skvelé syry, husacie paštéty, vína DOC, šampanské, výber armagnacov. Ceny boli niekoľkonásobne vyššie.

Obe som však ignoroval. V Hainburgu som si nakúpil kopu skvelých francúzskych syrov a po večeroch si z nich ukrajujem. Čerstvú bagetu majú aj u nás v Modre a dobré víno tiež nie je problém.



Diskusia k článku







 



TOPlist