Fedor Malík:
Víno a hríby v Zakopanom

Fedor Malík, 6. septembra 2016     2 minúty čítania

Posledný augustový víkend sa stredoeurópski vinári zišli v Zakopanom.



V nevinárskom, no nádhernom podtatranskom kraji sa konal jubilejný 25. ročník medzinárodnej vínnej prehliadky Vinoforum 2016.

Bolo to celé v úžasnej pohode. Skvelé vína, učebnicová degustácia, nový hotel, voňavé oštiepky, čerstvé hríby. Áno, dubáky rozvoniavali na každom kroku a dominovali i v gastronomickej ponuke stoviek tamojších reštaurácií...

Po práci, v druhý degustačný deň, nás organizátori prehliadky pozvali do reštaurácie Watra, priamo v srdci mesta. Vatra bola natrieskaná ľuďmi, muzika hučala na ohluchnutie a pivo tieklo potokom. Vlastné „vatranské“ pivo – „ naturalne, niepasteryzowane, niefiltrovane, bez konserwantóv“. Pivo viedenské, mníchovské, pšeničné i medové. Pivo, ktoré sa nedalo piť. Pivo „myšinové“...

Ponuka jedál však bola obrovská. Jedálny lístok bol zviazaný valaškou a hrubý ako modlitebná knižka. Objednal som si Cielecinu w sosie z grybów z doliny Chocholowskej z kluseczkami. Rozumeli ste, akurát „kluseczky“ sú domáce rezance. Teľacinu som zapíjal bielym talianskym Chardonnay. Bolo svieže, voňavé, dobré a lacné. Naše víno v ponuke nemali. Bolo mi to ľúto, veď Zakopané je len toť za kopcami...



Diskusia k článku

mirop
hmm prve varovanie a dovod odist z restauracie je jedalny listok hruby ako modlitebna kniha a obrovska ponuka jedal...
venusa
No neviem, neviem, co urobi kombinácia húb s vínom. Raz som to skúsila, no potila som sa statočne, uz neveriac samotným hubám, ci boli jedle. Ako je spravne ta Reštaurácia s W ci s V -:)






 



TOPlist