Trendy:
Vianočné trhy sa už začali!

Sandra Támerová, 26. novembra 2010     8 minút čítania

Vianočné sviatky sa blížia, a radosť z ich príchodu je citeľná aj v mnohých vašich receptoch, kde sa čoraz častejšie objavujú vianočné dobroty. Blížiace sa Vianoce už tradične symbolizujú aj každoročné tradičné Vianočné trhy.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Vianočné trhy na Hlavnom námestí v Bratislave.


Aj preto sme sa u nás v redakcii rozhodli priblížiť vám atmosféru bratislavských Vianočných trhov, ktoré už tradične nájdete na Hlavnom a Františkánskom námestí. Tento rok ich otvorili už 19. novembra a potrvajú presne 35 dní. Napráskať si bruško dobrotami alebo kúpiť vianočné ozdoby môžete až do 23. decembra.

V prípade, že sa na trhy vyberiete z Námestia SNP, pričom prechádzať budete krásne vyzdobeným Primaciálnym námestím, ako prvý zočíte obrovský vianočný stromček, pri ktorom sa z veľkou radosťou pristavia najmä vaše ratolesti. Samozrejme, najkrajší je večer, kedy vynikne jeho svetelná výzdoba.

Jeho história je tiež zaujímavá, tento rok ho totiž doviezli z Podunajských Biskupíc, minulý rok to bolo zo Záhorskej Bystrice. Povráva sa, že bol darom obyvateľa tejto mestskej časti, pretože hrozilo, že strom by mohol spadnúť na jeho dom. Týmto mu samozrejme ako občania hlavného mesta veľmi pekne ďakujeme a sme radi, že sa týmto činom zachránil jeho dom.

Jedla koľko hrdlo a oči ráčia

Na priľahlom Františkánskom námestí sú zväčša stánky s chutným občerstvením. My sme sa nechali nalákať na grilované klobásky, obľúbenú cigánsku pečienku a grilovaný encián v domácej žemli s opraženou cibuľkou a horčicou. Pri vedľajšom stole si zas iní návštevníci trhov pochutnávali na chlebíkoch s masťou a cibuľou, či škvarkovou nátierkou.

Všetko sme spláchli nealkoholickým punčom, predavačka nám prezradila, že pozostáva z kúskov ovocia (mandarínky, ananás, broskyne a jablká), ovocnej šťavy a to všetko je zaliate sladkým horúcim ovocným čajom.



Keďže sme boli autom, uspokojili sme sa s týmto variantom punču, nedalo nám to však, a večer sme prišli bez auta ochutnať aj alkoholickú verziu. Minulý rok ste vraj takéhoto alkoholického punču mohli vypiť aj dva litre, opiť sa však z neho nedalo. Nevieme, čo je na tom pravdy, tento rok však môžeme s istotou potvrdiť, že chutí vynikajúco. Nakrájané ovocie zaliate rumom, vodou a citrónovou šťavou vám zalejú vareným vínkom a vynikajúci horúci nápoj vás ozaj príjemne zahreje.

Bruchá síce boli plné, no naše oči by jedli ďalej, tak sme si ešte nechali zabaliť chutné domáce lokše plnené nutelou, orechmi, makom a husacou pečeňou. Váhali sme ešte nad výstavnými kúskami škvarkových pagáčikov a štrúdlí od výmyslu sveta. Zachránil nás len zvyšok zdravého rozumu, ktorý bolo naozaj ťažké si zachovať pri pohľade na toľké dobroty.

Elektroniku na trhoch nenájdete

Aj v tomto roku sa podarilo udržať tradíciu a na trhu nenájdete elektroniku, oblečenie ani obuv. Prekvapili nás síce stánky s cédečkami a dévedečkami, vianočnú náladu sme si však udržali a okolo týchto predajcov sme prešli so zdvihnutou hlavou.

Zaujal nás tiež stánok, kde môžete kúpiť všetky možné druhy syra všemožných tvarov. V našej taške tak skončili ochutené kocky syra s paprikou, cesnakom a korením, veľký zapletený syrový korbáč, hrudka pasterizovaného domáceho masla a malé biele syry z kravského mlieka v tvare valašky a ovečky.

Nemohli sme vynechať ani ponuku nádherných medovníčkov. Vždy premýšľam, ako je to možné, že ich majú hneď mäkučké, a dajú sa jesť takmer okamžite po upečení. Do už preplnenej tašky putovalo balenie medovníkových srdiečok a krásni farebne vyzdobení snehuliaci a koníky pre drobizg.

Tradičné výrobky aj od remeselníkov

V prípade, že ešte zháňate med na medovníčky, aj ten tu majú a hneď niekoľko druhov – kvetový, lesný, aj agátový. K medu samozrejme patrí aj obľúbená medovina, ktorú mali tiež v hneď niekoľkých príchutiach – obyčajná svetlá alebo tmavá, višňová, či malinová. Takisto z včelích produktov tu nájdete aj nádherné sviečky na ozdobu sviatočného stola.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Med, sviečky aj medovina patria k Vianociam.


K atmosfére Vianočných trhov patria neodmysliteľne aj drevené výrobky - krásne hračky, ozdoby na vianočný stromček, či užitočné pomôcky do kuchyne. Sviatočnú výzdobu bytu si môžete vybrať v jednom zo stánkov ponúkajúcich nádherné betlehémy, vianočné gule, adventné vence, obrusy , čipkované dečky a ozdoby na stromček.

Ak vám to všetko bude málo, na nádvorí Starej radnice môžete nakúpiť výrobky priamo od remeselníkov. Svoje výtvory tu ponúkajú kováči, hrnčiari, sklári, či dokonca voňavkár. No a tesne pred Vianocami sa na Vianočných trhoch objavia aj kade s vianočnými kaprami a samozrejme aj vianočné stromčeky.

Kúpou výrobkov môžeme aj pomôcť


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Na Vianočných trhoch nájdete aj charitné spoločnosti.


Peknou tradíciou tohto podujatia sú každoročne vyčlenené tri stánky pre charitné spoločnosti, ktoré za symbolický poplatok 1 € môžu predávať svoje vlastné výrobky. Tento rok sa tam vystriedajú napríklad Rotary Club Bratislava, Soroptimist international klub Bratislava, Slovenský skauting 13. skautský zbor Bratislava-Petržalka, DSS pre deti a dospelých, GALANT, n.o., Spojená škola Tokajícka 24, Autistické centrum ANDREAS, Spoločnosť priateľov detí z detských domov – Úsmev ako dar, Fórum kresťanských inštitúcií, Združenie VOTUM, Združenie sclerosis multiplex NÁDEJ a Združenie na pomoc osobám s autizmom SPOSA. Takže pri vychutnávaní krásnej atmosféry a nákupoch môžete prispieť aj na dobrú vec.

Jediné, čomu sa pri návšteve Vianočných trhov treba vyhnúť a vôbec to nebude jednoduché, sú brigádnici rozdávajúci prezenty a letáky kandidátov do komunálnych volieb. Škoda, myslím, že takéto veci k Vianočným trhom nepatria, najmä nie obrovský plagát s fotkou kandidátky na primátorku a to na kompletne celom pozadí tribúny, kde budú vystupovať speváci, či tanečné a spevácke súbory...

Aj napriek tomu však môžeme toto tradičné podujatie zhodnotiť na výbornú, každý návštevník si tu určite nájde to svoje. A ako je to vo vašom meste, aj u vás už začali Vianočné trhy? Ak hej posielajte fotky do redakcie, a priblížte aj ostatným atmosféru Vianočných trhov vo vašom meste! Fotky priložíme do vašich komentárov pod článok.

Zdroje údajov použitých v článku:
- http://www.vianocnetrhy.sk




Diskusia k článku

kucharronald
Super! Už mi slnky tečú :))) Je to taká príjemná vianočná atmosféra aj teraz v novembri :)) Zatiaľ my nemáme vianočné trhy, ale v meste budú, potom sem priložím foto :))
alexdidi
Super...aj v našom meste-Prešov-už začali vianočné trhy na pešej zóne...tú atmosféru mám veľmi rada...
tinca
Ja som túto krásnu tamosféru zažila minulú sobotu, keď fi usporiadala pre zamestnancov zájazd do Viedne na vianočné trhy. Bolo to nádherné, čo sa mi páčilo, že tam 99% je tovaru,ktoré majú súvis s vianocami a nie samí činčani s handrami, ako u nás. Pochutnali sme si na pečených gaštanoch, punči, klobáske. Niečo sme kúpili na pamiatku. ja som si kúpuila betlahem a advetné sviece, ktoré sú idelikové od 1.-24.12. a každý deň sa jeden dielik odpáli až do štedrého dňa. Ceny sú ako vo Viedne, ale tá atmosféra je nezaplatiteľná. Mám aj fotky, ak sa mi podarí pridám.
nejedla
V atmosfére takmer všade chýba duchovno - najesť sa, nakúpiť, popiť - konzum.... A mimochodom, u nás sa nehovorí "napráskať" si bruško, " ale napchať, naložiť, namastiť...!!!
michsamant
@nejedla tebe chyba pocas sviatkov duchovno, tak si ho vytvor okolo seba, kazdy slavi sviatky ako sa mu paci a trosku optimizmu do toho zivota ;)
frezia68
@sandratamer :aj u nás sú už trhy,nie také veľkolepé,ako v BA,ale dá sa aj bruško napráskať,aj podporiť charitu,aj uvedomiť si,že tie krásne sviatky sa blížia.Nemám foťák a veru škoda,lebo svetelná výzdoba je z roka na rok krajšia,ale možná @stefanm... ?
ketty3811
Super atmosféra.U nás v meste sa nič nedeje,žiadne trhy,ani nič podobne.:-( Určite zájdem aspoň do Košíc a tam sa nadýcham,tej vianočnej atmosféry.Tú Viedeň ti @tinca v dobrom závidím.
tinca
@ketty3811 , bola som tu prvýkrát, ale asi si to zopakujem aj na rok, fakt super atmosféra
babi
Ja som bola v nedeľu v Blave na Vianočných trhoch, ale bolo tam toľko ľudí, že som si to ani nevychutnala, musím tam ísť cez týždeň. Inak atmosféra bola fajn, spústu cudzincov, ale vo Viedni je to predsa len veľkolepejšie. Máme ešte čo doháňať.Tento rok som tam síce ešte nebola-chystám sa, ale po minulé roky, to tam bolo super.
kucharronald
O 2 týždne možno ideme zo školy :)) Zatial sa len to spomínalo, že ideme do Bratislavy na vianočné trhy, ale dúfam, že sa to uskutoční a nazbiera sa toľko detí, koľko potrebujú :) Už sa tešííím :)
janger
Dakujem za priblizenie vianocnej atmosfery! Teraz je vsetko zasnezene, takze je to iste uplne romantika. @tinca , pekne fotky z Viedne! Si aj ty na niektorej? Ak dobre hadam podla tvojej profilovej fotky, tak na tej poslednej?






 



TOPlist