Vianočná nádhera:
Ozdobte svoje medovníky ako profík! Máme tipy priamo do medovnikárky

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 19. decembra 2022     5 minút čítania

Upiecť medovníky zvládate, horšie je to už s ich zdobením? Ako z nich urobiť výstavné kúsky, vám poradí Miroslava Škorvánková, ktorá sa ich výrobe venuje už roky.



Takéto malé umelecké dielka vychádzajú spod rúk medovnikárky.
Foto: Pravda - Robert Hüttner


Miroslava Škorvánková je vyštudovaná inžinierka ekonómie, ktorú pred vyše 20 rokmi zaujal časopis s krásne zdobenými medovníkmi. „Cítila som, že je to povolanie, ktoré by ma chytilo za srdce," spomína. Kým sa však začala medovníkom venovať profesionálne a založila projekt Medovnikáreň, prešlo ešte veľa rokov.



Mirka má roboty dosť počas celého roka, nielen na Vianoce.
Foto: Pravda - Robert Hüttner


S úsmevom hovorí, že prvé pokusy boli všelijaké, len nie vydarené, postupne sa však v pečení a zdobení zdokonaľovala. Roky piekla len pre rodinu a známych, vlastnoručne upečené medovníčky dostali ako pamiatku aj hostia na jej svadbe. Keďže ohlasy boli veľmi dobré, postupne sa rozhodla urobiť zo záľuby svoje povolanie. Popri pečení a predaji medovníkov organizuje aj kurzy, kde ich môže naučiť skvelo pripravovať aj vás.

A aby ste sa aj vy už tieto Vianoce mohli pochváliť krásnymi medovníkmi, odhalila nám pár dôležitých rád, aby sa vám zdobenie vydarilo na výbornú.

6 tipov na zdobenie medovníkov od profesionálky


1. Urobte si z vrecka na zdobenie „pero" a chyťte ho tak, ako keď píšete. Tak kopírujete úchop, ktorý už máte natrénovaný. Dôležité je plniť vrecko na zdobenie len malým množstvom polevy, aby sa vám dobre držalo a poleva nevytekala.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

2. Keď začínate so zdobením, začnite bodkami, tie sú najjednoduchšie – malé či veľké. Kombináciou bodiek rôznych veľkosti viete vytvoriť zaujímavé tvary.

3. Správnu bodku urobíte tak, že polevu vtláčate akoby do jej stredu, nafukujete ju, prestanete tlačiť a až potom potiahnete. Na bodkách vznikajú často špičky. Môže to byť spôsobené príliš hustou polevou. Hustá poleva vám bude z vrecka vychádzať veľmi ťažko a rýchlo si unavíte ruku. Stačí ju len rozriediť pár kvapkami vody. Ak sa, naopak, bodky zlievajú, môže byť poleva riedka.

4. Úspech pri zdobení závisí nielen od polevy, ale aj od techniky zdobenia. Pri bodkách je dobré mať vrecko kolmo na medovník, nerobiť ich „zboku". Takisto polevu netlačiť, keď vrecko poťahujete hore.

5. Ďalším základným tvarom je čiara. Rovné línie docielite ťahaním polevy vzduchom. Nebojte sa zdvihnúť vrecko s polevou nad úroveň medovníka.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

6. Pri zdobení je dôležité aj určité tempo a spomalenie. Keď sa vám trasú ruky, skúste si ich oprieť o stôl, vrecko si v rukách pootáčajte, kým vám do ruky nesadne a nie je to pre vás pohodlné. Veľakrát tras rúk spôsobuje napätie. Urobte si pri zdobení pohodu, upečte radšej menej medovníkov, nech vás zbytočne nestresujú štyri neozdobené plechy.



Foto: Pravda - Robert Hüttner



Mirka nám prezradila aj recepty na snehovú polevu, medovníky i medovníkovú chalúpku:






Diskusia k článku







 



TOPlist