Foto: Haribo
Nemôžete sa dočkať, až budete na Vianoce zobkať koláče pri rozprávkach? Pečenie zákuskov je vianočná klasika, ktorá sa opakuje každý rok. Možno práve preto bude fajn trochu obmeniť svoje obvyklé recepty. Ak milujete linecké, skúste ich trochu oživiť. Pomôže vám k tomu fantázia vašich detí a cukríky HARIBO Berries.
Santova sobia farma z lineckého cesta
Ingrediencie na cca 30 lineckých koliesok:
• 210 g hladkej múky
• 140 g masla
• 70 g práškového cukru
• 2 žĺtky
• 1 vanilkový cukor
• 1 lyžička citrónovej šťavy
• práškový cukor na vyvaľkanie cesta
Postup:
1. Kým sa pustíte do prípravy cesta, vyberte všetky ingrediencie z chladničky, mali by mať izbovú teplotu. Potom preosejte múku a práškový cukor pomocou jemného sitka. Do zmesi pridajte vanilkový cukor, maslo, citrónovú šťavu, dva žĺtky a začnite spracovávať.
2. Až sa vytvorí mrvenička, cesto vyklopte na dosku a ďalej hneťte, dokým nebude úplne hladké. Dajte ale pozor, aby sa vám nezačalo lepiť k doske. Keď budete mať cesto hotové, zabaľte ho do fólie a dajte do chladničky minimálne na hodinu odležať.
3. Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte ho na 3–4 menšie kusy a vyvaľkajte ho. Musí byť dostatočne studené, aby vám to šlo hladko. Cesto rozvaľkajte na nie príliš tenký kus. Počas vaľkania ho podsypávajte preosiatym práškovým cukrom. V ceste nepribudne žiadna múka a vďaka tomu budú koláčiky po upečení krásne vláčne, nebudú tvrdé a nebudú sa na nich robiť hrudky. Vykrojané kolieska pečte na 180 °C asi 10 minút.
Ingrediencie na karamel:
• 200 g krupicového cukru
• trochu vody
• 120 ml smotany na šľahanie
• 90 g masla
Ingrediencie na ozdobu:
• HARIBO Berries
• biely marcipán
• čierna jedlá fixka
Postup:
1. Na panvicu alebo do hrnca nasypte cukor a vareškou ho rovnomerne rozprestrite a trochu pokropte vodou. Pozor – nesmie plávať, ale mal by byť celý mokrý. Na miernom ohni nechajte cukor rozpustiť. Do procesu nijak nezasahujte ani nemiešajte.
2. Postupne sa cukor s vodou spojí do hustého číreho sirupu, ktorý bude bublať. Počkajte, až bubliny zmiznú a rozvarený cukor začne žltnúť. V tom momente karamel odstavte z ohňa a vmiešajte maslo. Ide to zo začiatku horšie, ale postupne sa hustý sirup s maslom spojí.
3. Potom do maslového karamelu prilejte smotanu a dajte znova zahriať. Miešajte, dokým nevznikne hladká jemná omáčka. Potom odstavte a podľa chuti môžete pridať aj vločkovú soľ.
4. Hotovým karamelom v hornej časti koliesok vytvorte parohy. Môžete im prilepiť aj cukríky HARIBO Berries tak, aby vyzerali ako nosy sobov.
5. Z bieleho marcipánu potom vytvorte oči, nalepte na linecké kolieska a čiernou jedlou fixkou urobte na marcipáne bodku ako zreničku. Vyhrajte sa s podobou sobov, všetci nemusia vyzerať rovnako. Uvidíte, že si pri tom užijete veľa zábavy.
Foto: Haribo
TIP: Nemusíte vytvárať len sobíkov. Pomocou karamelu môžete na linecké kolieska nalepiť akékoľvek cukríky HARIBO, na ktoré budete mať chuť, a ktoré sa vám budú ako výzdoba hodiť.