Trendy:
Veľtrh Danubius Gastro privíta kulinárskych majstrov i talentovaných študentov (VIDEO)

Sandra Támerová, 7. januára 2011     5 minút čítania

Už o pár dní sa v priestoroch Incheby uskutoční 18.ročník tradičného veľtrhu gastronómie Danubius Gastro.

Opäť sa na ňom odprezentujú produkty a služby gastronómie, potravinárstva a hoteliérstva. O nosnom podujatí tohto zamerania, ktoré návštevníkom otvorí brány už 21.januára, sme sa rozprávali s hovorkyňou spoločnosti Incheba Martinou Sekulovou.


Foto: Incheba

Predvedú sa aj mladé talenty.


Čo všetko ponúkne tohtoročná výstava Danubius Gastro návštevníkom?

Prípravy na gastronomickú udalosť sú už v plnom prúde. Veľtrhu sa zúčastní približne 250 vystavovateľov, ktorí určite prinesú kulinárske špeciality z celého sveta. Návštevníci sa môžu tešiť na množstvo ochutnávok, jedál, nápojov a rôznych lahôdok, ktoré už na prvý pohľad lákajú vyskúšať ich.

Okrem toho samozrejme nebudú chýbať tradičné sprievodné podujatia, akými sú rôzne súťaže, v ktorých kuchárski profesionáli predvedú svoje zručnosti. Takisto pripravujeme rôzne barmanské a someliérske súťaže a preteky cukrárov, či pekárov, takže programu bude naozaj neúrekom.

Minulý rok sa na výstave Danubius Gastro konala prestížna kulinárska súťaž Becuse d´Or, plánujete niečo podobné aj tento rok?

Tento rok sme pripravili súťaž pre mladých a perspektívnych kulinárskych majstrov Gastro Junior. Súťažiť sa bude v dvoch kategóriách, sily si budú merať kuchári aj cukrári. Budú pripravovať jedlá na dané témy - pre cukrárov to bude čokoláda a niekto tú čokoládu bude musieť aj skonzumovať, takže si budú môcť na ich výtvoroch pochutnať aj návštevníci.


Foto: Incheba

Ochutnávať sa bude dobré vínko.


Kuchári budú zas variť z dostupných cenovo prístupných surovín, môžu si vybrať z rôzneho typu mäsa, bude to buď kura, bravčové stehno, alebo ryba.

Cieľom súťaže je ukázať, že aj z lacných surovín možno navariť dobré jedlá. Súťaž má zároveň aj výchovný charakter, snaží sa sledovať trendy zo zahraničia, kde sa vraví o tom, aké je dôležité, aby sa mladí ľudia stravovali zdravo. A aby sa napríklad aj v prevádzkach verejného stravovania podávali pokrmy, ktoré sú zdravé.


Okrem výrobcov a dodávateľov surovín sa určite aj tento rok predstavia známi šéfkuchári...

V rámci porotcovania v súťaži Gastro Junior prídu napríklad šéfkuchári Jaroslav Žídek, Pavel Pospíšil, Martin Kovarský, či Peter Kulhány, a aj známy milovník kulinárskeho umenia Justin Topoľský. Budú tam najmä v úlohe prísnych odborníkov, ale určite budú ochotní ponúknuť aj čo-to zo svojho kuchárskeho umenia.

Prídu sa aj tento rok predviesť stredné odborné školy venujúce sa gastronómii?

Určite sa zúčastnia, jednak formou súťaže o najkrajší Bratislavský rožok, a najlepší výrobok z kysnutého cesta, kde si sily zmerajú žiaci nielen z celého Slovenska, ale aj z Českej republiky, Maďarska, Rakúska a Rumunska. Stredné odborné školy sa budú prezentovať vo viacerých sprievodných programoch, jedným z vrcholných podujatí je prehliadka kuchárskeho a cukrárskeho umenia „Poézia v gastronómii“, kde ide o výstavu oku lahodiacich výtvorov z rôznych surovín. Túto súťažnú prehliadku môžu návštevníci zhliadnuť v hale D2. Sekcia pre stredoškolákov je pripravená aj v barmanských súťažiach St.Nicolaus Cup a St.Nicolaus Free style.


Foto: Incheba

Tento rok bude určite na čo pozerať.


Vlani patrila medzi najobdivovanejšie výstava nádherne vyrezaných kusov ovocia a zeleniny. Uvidíme niečo podobné aj tento rok?

Určite, tento rok sa tiež uskutoční Carving cup, čo je vlastne súťaž vo vyrezávaní nádherných exponátov z ovocia a zeleniny, ktoré začínajú byť veľmi aktuálne z nadchádzajúcou plesovou sezónou. Luděk Procházka z Českej republiky je odborným garantom a dokonca pripravil takú malú školu carvingu, kde si aj návštevníci budú môcť vyskúšať toto umenie.

A zahraniční vystavovatelia?

Zo zahraničia sa tento rok najväčšími expozíciami popýšia rakúski vystavovatelia, ktorí sú dokonca zastrešení rakúskym veľvyslanectvom. Milovníci talianskych špecialít sa zase môžu tešiť na ochutnávky, napríklad Taliansko-slovenská obchodná komora organizuje silnú účasť vystavovateľov z rôznych regiónov Talianska.





Diskusia k článku

kucharronald
Učiteľka nám to spomínala, že by sme tam mohli ísť, tí, ktorí sme boli na carving kurze :)))) Tak keby som tam išiel, možno, že by som sa mohol s niekym z varechy stretnúť :)))))
julica
ronald, ja ze budes sutazit :) kedy presne to je?
zdezda
Roni, aj ja som si myslela, že si prihlásený do súťaže a že ti budeme všetci držať palce :-)
tinca
@sandri ako autorka v magazíne nemáš chybu, si na správnom mieste, každý článok má čosi do seba:-)))
mirro
ZASTAVTE SA V NAŠOM STÁNKU V HALE A1 NA KVALITNÚ KÁVU. A OCHUTNAJTE ŠPECIALITY PRIPRAVENÉ NA ROBOTOCH COOKING CHEF.
VARIŤ VÁM BUDE ŠÉFKUCHÁR ANTON DUBICKÝ
A SLADKÉ MAŠKRTY PRIPRAVIA PRALINKÁRI
ANTON A MICHAL BANIAR
ches
@mirro , bola som tam a neokostovala som sladke maskrty.Ochutnavka kavy bola dobre zastupena.Keby som bola citala tvoju rubriku urcite by som sa tam zastavila, ale uz som bola vtom case v Bratislave a compiuter ostal doma.Ale aj tak tam bolo co obdivovat.






 



TOPlist