Foto: TV Varecha
„Varenie a pečenie odjakživa zbožňujem. Takisto ako aj nakupovanie potravín, je to taká moja malá terapia. Kdekoľvek som na svete bola, vždy som sa veľmi zaujímala o národnú kuchyňu, ihneď som si na mape zaznačila miestne trhy a zaujímavé reštaurácie. Už dlhšie píšem foodstalgické blogy, ktoré sú plné spomienok na konkrétne jedlá, vždy pripravím aj videorecept. Teším sa zo spätnej väzby čitateľov. Láska k jedlu nás totiž vždy len a len spája a šírenie tejto radosti je v tom pozitívnom zmysle slova maximálne nákazlivé,“ s úsmevom konštatuje Tamara Šimončíková Heribanová.
Sestry si naposledy spolu navarili v lete, keď boli u Tamarky na návšteve v Portugalsku. „Môj život sa v podstate odohrával vždy v kuchyni, pretože jedlo nielenže spája, ale dobre sa pri ňom debatuje o všetkom možnom. A ak je navarené s láskou, vie ma zahriať pri srdci. Hoci mám rada exotické chute, doma varíme skôr tradičné slovenské jedlá - segedínsky guláš, rôzne omáčky, strukovinové a zeleninové polievky, pečiem farmárske mäso na šťave s koreňovou zeleninou alebo si len tak narýchlo urobíme cestoviny či nejakú jednoduchú minútku. Mojou slabosťou sú sladké jedlá, ideálne, keď sú posypané makom,“ s úsmevom hovorí Babsy.
V TV Varecha nám pripravili ich obľúbené jednoduché a zdravé jedlá, ktoré by smelo naservírovali aj kamarátkam, ak by sa zastavili na neplánovanú dámsku jazdu. „Máme rady sezónne, lokálne a farmárske potraviny. Chceli sme pripraviť niečo jednoduché, chutné a zdravé, čo by zvládol každý kuchár začiatočník. Zároveň vnímam, že čoraz viac ľudí preferuje vegetariánsku alebo vegánsku stravu, ktorá vie byť chuťovo veľmi bohatá a zároveň šetrí životné prostredie,“ prezradila Babsy.
„Denne varím a uvedomujem si hodnotu ingrediencií. Používať kvalitné suroviny je pre mňa základom, ale navariť plný hrniec do 15 eur nepovažujem za náročné, predovšetkým ak nakúpite ingrediencie z privátnych značiek v Kauflande. U nás doma platí, že jedlo nevyhadzujeme. Všetko sa snažím spotrebovať, rada varím zo zvyškov a korením vždy so štipkou improvizácie."
Foto: TV Varecha
Arménsky šalát
Suroviny:
• 500 g mrkvy K-Bio
• 1-2 strúčiky cesnaku
• olivový olej K-Bio
• 3 PL majonézy K‑Classic
• 4-5 PL kyslej smotany K‑Classic
• citrónová šťava
• mleté čierne korenie
• soľ K‑Classic
• čerstvá petržlenová vňať
Postup:
Mrkvu očistíme, postrúhame do misy a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme pretlačený cesnak, majonézu, kyslú smotanu a citrónovú šťavu, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Dobre premiešame a šalát necháme aspoň hodinu postáť. Pred podávaním šalát posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Pečená zelenina s jablkovými čipsami
Suroviny:
• 1 tekvica hokaido
• 1 cvikla
• 1 strúčik cesnaku
• 1 cibuľa
• 2 cherry paradajky
• olivový olej K-Bio
• mleté čierne korenie
• soľ K‑Classic
• bylinky (rozmarín, oregano)
• ½ jablka
• maslo K‑Classic
• kryštálový cukor
• hrsť slnečnicových semienok K‑Classic
Postup:
Tekvicu, cviklu a cibuľu nakrájame na kocky a vložíme do ohňovzdornej formy. Pridáme cherry paradajky, na plátky nakrájaný cesnak, soľ, korenie a bylinky. Zeleninu pokvapkáme olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 minút.
Polovicu jablka nakrájame na tenké mesiačiky, ktoré vložíme do panvice s rozpusteným maslom a cukrom a opečieme. Pečenú zeleninu ozdobíme jablkovými čipsami a opraženými slnečnicovými semienkami.
Jogoplacky
Suroviny:
• 2 šálky polohrubej múky K‑Classic
• 1 bal. bieleho jogurtu K‑Classic
• štipka kypriaceho prášku do pečiva
• olivový olej K-Bio
Postup:
Do misy dáme jogurt, preosiatu múku, kypriaci prášok a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prekryté 2 hodiny odpočinúť. Potom na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta tenké placky, ktoré nasucho upečieme na panvici z oboch strán. Hotové placky potrieme olivovým olejom s troškou cesnaku. Podávame k pečenej zelenine a arménskemu šalátu.