Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Na obed budeme mať tak kompletné menu na „robotný deň“... V ruke držím tucet eur. Pri obede budeme štyria. Začíname... Pozri recepty na Lacné jedlá U svojho mäsiara som kúpil pol kila mladučkého hovädzieho krku. Voňajúce mäsko som vložil do vriacej vody, pridal soľ, celé čierne korenie, pár bobkových listov. Znížil som plameň a krk varil do mäkka. Z vývaru som pripravil zeleninovú polievku.
Všetko mám v záhrade. Hrášok, mladú mrkvičku, zelenú fazuľku, biely kaleráb, dva malé zemiačky. Polievku v tanieri som posypal mladým zelerovým listom... A k hovädziemu krku bola opäť zelenina. Tá istá ako v polievke, len jej bolo viac a bola podusená na masle.
K varenému krku a dusenej zelenine sa podávali rožtekové zemiaky. Kúpil som ich v Hainburgu a bola to vôbec najdrahšia položka. Bolo to však skvelé. Môj priateľ Dušan z Prešova vraví „veľmi skvelé“... Na pohár dobrého vína nám centy už nezostali. Museli sme sa uspokojiť s pohárom vodovodnej vody.
Tá naša modranská však nie je na zahodenie. Nevonia ani nesmrdí! Také „acylpyrínové“ médium. Treba ju len vychladiť, pridať do nej zopár kociek ľadu a pár kvapiek citrónovej šťavy. Alebo ešte lepšie limetkovej. Minulý týždeň v našom markete ponúkali kus za päť centov. No nekúpite to?
ano prezit, vyzit, zit, sa da aj za menej, ale aby som to propagoval?...... a pise sa 21- ve storocie, a chvalime sa, ze patrime k ,,naj" na tejto planete
no ozaj nechapem, ???????????? ak som niekoho urazil, prosim o laskave prepacenie
Navyse skonstatovanie, ze dotycny pan ma vlastne vsetko v zahrade a na pripitok staci voda z vodovodu...nuz :)
1kg Hkrku= 5,5€ na slovensku a to je super lacna - 0,5 = 2,7€
krumple z rakuska -,, nadrahsia polozka" = 0,3€ to jest zbytok do 3€, ktore su tu propagovane a to nepisem o ostanych polozkach,
suma sumarum - clanok na dobre vymytie hlavy
preco su tu podsuvane taketo clanky, co vy na to pani salamander?
zeby nevhodny prispevok bol prave tento?
alebo, zeby ceny boli este s pred 25 rokov, a eura terajsie? to by slo - vtedy pol kg hkrku stalo asi 20 Kcs a kilo krumpli mozno 5 Kcs - to by zostalo 65Kcs a mohol by si dovolit ich doniest aj z rakuska ,,tie kumple" nemusel ich kupovat doma, ale teraz .........
Aj ja so svojou polovickou viem vyzit - z pol kila muky si urobime slize tie tochu pomastime a pocukrime a budeme ich jest pokial budu a nevyjde nas to vsetko ani 1 € , ale..... sme v 21 - vom storoci!!!!!!!!!!
a o to mi ide, nie o krumple z rakuska
Inak to vyborne hovadzie vraj maju v Modre-Lidl m atam dobreho masiara v podnajme.Co mu zavidite?To ,ze ako univ.prof.sa nehanbi za fyzicku pracu?Alebo j echyba,z este zabudli na tie svoje valali,odkial vsetci pochadzate a hnabite sa za ne?Pravdu povediac,bol som tam nedavno prvy raz v zivote.A pochopil som celebrity ala xxxx,co pochadzaju odtial,ze su horizontalne myslitelky,co urobia vsetko,len aby sa tam nevratili.A teraz hor sa hornac na mna!!
Nuž ale, môžeme s hrdosťou skonštatovať, že aj taký granatírmarš sa u nás stal "svetovým jedlom", a prečo? Veď predsa krumple sú z Grécka,cibuľa môže byť až hen z Austrálie, cestovina z Talianska, paprika červená z Maďarska, soľ z Poľska, olej z o Śpanielska ...
Nuž a čo sa týka obeda za 3 eurá ? Pokým nie je podmienka, aby bol z mäsa, tak sa dá navariť toho svetového granatíru aj pre troch. A keď máš čas - dá sa ušetriť aj na cestovine - stačí múky,voda,soľ a hlavne čas - ako dôchodkyňa ho mám viacej ako ostatní pracujúci, ale priznám sa, nie vždy sa mi chce uvariť domácu cestovinu - hlavne v tomto horku.
A kto je omáčkový - kôprová, krumplová, lusková, šošovicová, tekvicový prívarok, tiež to zvláda - ak mu k tomu stačí vajce na tvrdo... No a keď na omáčkach ušporí - :))) dá si hachlerky dokopy a môže si na nedeľu kúpiť pol kila hovädzieho krku , hádam l6,5 deka mäsa vystačí pre jedného, nie? Keď sa nebudeme prežierať, nemusíme hľadať diéty na schudnutie. No a to vínko, čo pán Malík spomína, to neberte tak vážne, sami viete, že nie je podmienkou a pán Malík - česť a sláva jeho menu - snaží sa touto cestou zviditeľniť naše dobré vínka, ktorým on určite rozumie lepšie, ako my všetci dokopy. /A neverte mu, hi hi, že mu na dobré vínko po tom krku nezostalo, pán Malík, nešálte nás, len sa priznajte, že kľúč od pivnici nosíte vy za pásom !)
Mimochodom chcela by som vidieť pána Malíka ako často sa zohýna vo svojej zahrádke, keď tu má stále príspevky čo cestuje po celom svete a ochutnáva svetové špecialitky pche! A sem príde s receptom pre chudobu, ktorí to možno ani nemôžu čítať, lebo nemajú jednoducho - na internet!
Najväčšia hanba je že ľudia ktorí celý život pracovali, budovali to z čoho doteraz žijeme (školy, škôlky, zdravotné strediská, cesty medzi dedinami) sú popri 300 € dôchodku odkázaní na potravinovú pomoc a fasujú múku a cestoviny (prečo nie mäso a zeleninu)!!! Osobne si myslím, že je to akcia niekoho vplyvného čo vlastní mlyny a cestoviny a snaží sa takto zbaviť starých zásob, nech to chudoba poje. Ešte ktovie či múka a cestoviny nie sú zdravotne závadné, ktovie kde boli skladované, ako boli dovezené a vyrobené.......
Myslím si že slovenské gazdinky majú šetrenie v krvi, lebo to videli u svojich babiek a mamičiek a nielenže sa narobia v tej záhrade, ale aj vedia dokonale zúžitkovať všetky jej plody. Toľko receptov ako je z obyčajnej tekvice (moderne: cukiny, baklažán, hokaidó), zo zemiakov, fazule, koláčov z ovocia a aj z lesných plodov asi nemá žiadna iná kuchyňa.
A bude ešte horšie, lebo úrodnú pôdu máme pod diaľnicami a supermarketmi, nemáme jediný prosperujúci podnik čo by vyrábal potraviny, vo všetkom sme odkázaní na dovoz nekvalitného mäsa, zeleniny a ovocia. Roboty nie je a my miesto toho aby sme si potraviny sami vyrobili ich dovážame z krajín ktoré majú pôdu samý kameň. Len si všimnite ako sa vzorne stará o pôdu Rakúsko: nehanbia sa že sa im všade pasú kravy, ovce, kozy, majú vzorne obrobené polia - a teda aj málo nezamestnaných.
Keď vznikol tento príspevok - uvariť obed za 3 eurá, tak ma napadol jeden recept :)))) Keď je teplo a výdatne naprší, stačí výjsť za mesto hneď zrána, má to dve výhody, spravíš si krátky výlet, vzpružíš a možno aj trochu unavíš svoje telo a na lúke za mestom nazbieraš poľné špičky. Stčí k tomu pár zemiakov a cibuľa, ingrediencie a uvaríš skvelý špičkový guláš. Koľko by tak asi stál? Ak ideš peši alebo bicyklom, tak to je nula euro, ak máte za mestom ešte lúku, ktorú ešte neschramzli developóry a stavebné firmy, tak nazbieraš špičky plný košík - cena nula euro.Dve cibule, pár krumplí, paprika,korenie,cesnak, olej, majoránka - nejakých pár centíkov. Ak máš zeleninu zo svojej záhradky - tak nula euro. Ej, ale sa potešíš - veď vlastne ti zostane možno viac ako dve euro - no a potom si môžeš kúpiť na zapitie nejakú minerálku , aleb - ak máš svoje sirupy domáce - ešte ti zostane nejaké to "židovské šporenie" do kasičky ...:))) No a ak si zo Záhoria, a je sezóna hríbov, nazbieraš, usušíš aj do foroty, alebo cestou sa postavíš k ceste a môžeš hríby predať :))))pribudne ti k 3 eurám ešte voľačo :))))))))))))))No a že si nekúpiš fľašku vína? Nie je podmienkou cucať po každom obede víniščo - majitelia vodičského preukazu tým duplom.A tiež nie je isté, či to víno od Petra, či Jana, či Miša je naozaj pravé víno - už nás sklamali aj poprední pezinskí machri vína - nedalo sa piť - skončilo vo výlevke. Toť nedávno - hlavu s krkom mojím, nie hovdzím - za to dám, že to víno nečulo hrmet - voláme ho "februárové" - vodnár jak maluvaný , a veru - nehanbil sa pán urodzený aj toto predať za cenu vína !Nuž tak je to veru - syndróm podnikateľa - čím sa mi viac darí - tým viac popustím na kvalite. A nevravím, že všetkým nechutilo, nájdu sa i takí "fajšmakri", ktorí povedia:"Ale čo ja vím, šak já sem na zlé ešče nenatrafil..." :))))