Fedor Malík:
Varený krk

Fedor Malík, 16. augusta 2011     2 minúty čítania

Prikázali ste mi dnes pripraviť obed za tri eurá.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Vôbec to nie je stresujúce. Treba len rátať v starých dobrých slovenských korunách a hneď to máte na osobu deväťdesiat korún! Nuž a to je už suma, z ktorej sa dá navariť pomerne bohato.

Na obed budeme mať tak kompletné menu na „robotný deň“... V ruke držím tucet eur. Pri obede budeme štyria. Začíname... Pozri recepty na Lacné jedlá U svojho mäsiara som kúpil pol kila mladučkého hovädzieho krku. Voňajúce mäsko som vložil do vriacej vody, pridal soľ, celé čierne korenie, pár bobkových listov. Znížil som plameň a krk varil do mäkka. Z vývaru som pripravil zeleninovú polievku.

Všetko mám v záhrade. Hrášok, mladú mrkvičku, zelenú fazuľku, biely kaleráb, dva malé zemiačky. Polievku v tanieri som posypal mladým zelerovým listom... A k hovädziemu krku bola opäť zelenina. Tá istá ako v polievke, len jej bolo viac a bola podusená na masle.

K varenému krku a dusenej zelenine sa podávali rožtekové zemiaky. Kúpil som ich v Hainburgu a bola to vôbec najdrahšia položka. Bolo to však skvelé. Môj priateľ Dušan z Prešova vraví „veľmi skvelé“... Na pohár dobrého vína nám centy už nezostali. Museli sme sa uspokojiť s pohárom vodovodnej vody.

Tá naša modranská však nie je na zahodenie. Nevonia ani nesmrdí! Také „acylpyrínové“ médium. Treba ju len vychladiť, pridať do nej zopár kociek ľadu a pár kvapiek citrónovej šťavy. Alebo ešte lepšie limetkovej. Minulý týždeň v našom markete ponúkali kus za päť centov. No nekúpite to?




Diskusia k článku

kuchticka
Take roztekove zemiacky by mi chutnali i samotne, pokvapkane olivovym olejom, posypane cersvymi vnatkami petrzlenu, celeru, kopru, alebo pazitkou.
oldomachac
krasny den, precital som si cely prispevok, ale pravdu povediac, neviem co tym chcel ,, basnik" povedat? po dlhsom rozmyslani mi vyslo len prirovnanie k giga poslankyni EU parlamentu KDH Zahorskej, ktora tiez uz takyto experiment verejne robila a ........ na smiech, ( ked budem mat stoticovy plat v korunach, tak jeden den ci mesiac zamachrujem a budem sa tvarit ako svaty so svatoziarou a budem vsade v mediach, ktore mi toto uverejnia, vyhlasovat, ze ,, ja " vyzijem- kralovsky) ale pravda bude asi niekde inde, ako povedal kedysi stary Pichanda
ano prezit, vyzit, zit, sa da aj za menej, ale aby som to propagoval?...... a pise sa 21- ve storocie, a chvalime sa, ze patrime k ,,naj" na tejto planete
no ozaj nechapem, ???????????? ak som niekoho urazil, prosim o laskave prepacenie
biopanic
Mnohe rodiny [teda skor ich krky] musia navarit za 3 e. komplet obed, pre 3 osoby a vyssie, navarit za 12 eur nie je, myslim si, ziadne umenie.
Navyse skonstatovanie, ze dotycny pan ma vlastne vsetko v zahrade a na pripitok staci voda z vodovodu...nuz :)
oldomachac
prosim o poradte mi kde, dostat taku lacnu hovadzinu, ktora je podla tohto clanku lacnejsia, ako krumple z rakuska
1kg Hkrku= 5,5€ na slovensku a to je super lacna - 0,5 = 2,7€
krumple z rakuska -,, nadrahsia polozka" = 0,3€ to jest zbytok do 3€, ktore su tu propagovane a to nepisem o ostanych polozkach,
suma sumarum - clanok na dobre vymytie hlavy
preco su tu podsuvane taketo clanky, co vy na to pani salamander?
zeby nevhodny prispevok bol prave tento?
alebo, zeby ceny boli este s pred 25 rokov, a eura terajsie? to by slo - vtedy pol kg hkrku stalo asi 20 Kcs a kilo krumpli mozno 5 Kcs - to by zostalo 65Kcs a mohol by si dovolit ich doniest aj z rakuska ,,tie kumple" nemusel ich kupovat doma, ale teraz .........
xenoclea
Kupoval za 12 eur, pretoze jedli styria. Len neviem, ci sa do sumy ratala aj priblizna cena pouzitej zeleniny.
evas13
Nebudem rozoberať či je niečo lacnejšie, alebo drahšie, pretože dnes som si vybrala/vlastne včera/ z mrazničky hovädzie predné asi 600g , ktoré bolo v akcii a uznala som, že sa oplatí ho kúpiť. Dala som ho do kuchty so soľou a koreninami, neuvarila som ho veľmi do mäkka, aby potom nabral trošku toho cibuľového základu. K malým kúskom mäska som popridávala papriku čerstvú, šampiony v náleve, horčicu, varené vajíčka a uhorky na hrubo postrúhané a vlastne som urobila falošné španielské vtačky. K tomu ryžu Basmatik, tiež z akcii, vlastne všetko bolo kupované ako akciový tovar, okrem Garam masala, indického korenia, ktoré som si kúpila ešte minulý rok na Trnavskom jarmoku. Jedenia to bolo habadej a ešte mi ostane na zajtra a dve porcie dám do mrazáku na "přište". Z môjho pohľadu to bolo tiež lacné jedlo. Podotýkam, že vývar z hovädzieho som dala do pohára a zasterilizovala, manžel bude mať dobrú polievočku, lebo na dnešok sme ešte mali.
oldomachac
mila pani ,, xenoclea" a ,,evas13" prepacte, ale mne nejde ani o 3 € ani o12€, ale skuste pocitat este toto 12x 30= 360€ , 3x30= 90€, a to len na obed, co zbytok? a co ostatne platby - povinne? (byt, energie) co potom? To je napriklad (to nemam z mojej hlavy) 360€ priemerny dochodok jednej osoby, alebo priemerny cisty prijem jednej osoby a co ked je sam a nema sa s kym podelit o svoje bytie?
Aj ja so svojou polovickou viem vyzit - z pol kila muky si urobime slize tie tochu pomastime a pocukrime a budeme ich jest pokial budu a nevyjde nas to vsetko ani 1 € , ale..... sme v 21 - vom storoci!!!!!!!!!!
a o to mi ide, nie o krumple z rakuska
modrykamen
Ja si myslím, že ide o "hluboké nedorozumění". Recepty sú pre štyri osoby za 3 eurá. Pánovi Malíkovi to niekto zle vysvetlil. Ale pre ľudí s nižším príjmom, bývajúcich v bytovke, bez záhradky, sú aj tie na jeden obed pre rodinu veľa. A nakupovať v cudzine? Pán Malík to má do Rakúska na skok a ja zasa do Maďarska. A naozaj je tam zelenina na trhoch oveľa lacnejšia a lepšia (z domácej produkcie).No, ale kto nemá ani na cestu za humná, tak...? Z minulého obdobia bol vtip : (alebo skutočnosť?) - z priemerného platu, dva rožky a voda z potoka, na raňajky, na obed a na večeru a pre celú rodinu
puntodadino
A co brani vam,clenom rodu Homo panelacus,vlastnit zahradku?Iba vasa neskutocna lenivost a pohodlnost.Radsej chodite do fitka a podobnych gebuzin,co vam naordinoval Velky Brat.Ani o tom neviete.Pohnite kostrou,mozgom a jeto!
Inak to vyborne hovadzie vraj maju v Modre-Lidl m atam dobreho masiara v podnajme.Co mu zavidite?To ,ze ako univ.prof.sa nehanbi za fyzicku pracu?Alebo j echyba,z este zabudli na tie svoje valali,odkial vsetci pochadzate a hnabite sa za ne?Pravdu povediac,bol som tam nedavno prvy raz v zivote.A pochopil som celebrity ala xxxx,co pochadzaju odtial,ze su horizontalne myslitelky,co urobia vsetko,len aby sa tam nevratili.A teraz hor sa hornac na mna!!
evas13
Nuž aby sme boli v obraze, 3 € je minimálna hodnota jedného gastro lístka na osobu a z toho vychádzal pán Malík. Keď sa to berie takto je to 12,00 € pre 4 osoby. Všetko by som brala čo navaril, okrem toho hovädzieho vývaru, ale najradšej asi tú ich jedinečnú vodu.
coldbery
Keď za 3e sa dá navariť bohato v dnešnej dobe tak ste kúzelnici.....za 3e kúpim iba tu hovädzinu 1/2 kg a ešte aj tá musí byť v akcii ... môžte si to prepočítavať na koruny koľko chcete.....vždy je to o jednom....blud....a aby som si hovädzi vývar dávala do fliaš a sterilizovala...prepáčte ale to by ma ani nenapadlo....veď žijeme v 21 storočí....:(((((
angelheart
@puntodadino - čo mi bráni vlastniť záhradku? Nuž, peniaze. Bohužiaľ, nepoznám nikoho, kto by mi záhradku daroval. Ak niekoho poznáš, kontakt mám v profile :) a do fitka nechodím, nemám na to peniaze, cvičím doma, tak asi toľko.
arasidka
záhradky, záhradky, záhradky milené .... Dnes je záhradka vzácnejšia ako pravý šafrán. Len si pozrite tie ceny, čo pýtajú za pár metrov štvorcových. Keď to prerátame na obed za 3,-eurá, tak zistíme, že z obchodu nás to vyjde lacnejšie a máme to hneď po ruke, prepočítajme si, čo nás stojí práca na záhradke, nie ryľovanie, či polievanie, ale planty,kompost,postreky,no dobre - aj náradie, aj čas - a toho veru nemá každý nazvyš - viem o čom hovorím, mám dlhé roky záhradku, ktorá sa zapísala na mojej chrbtici, lebo v nádeji, že tam bude podľa abecedy všetko - som jej obetovala dlhé hodiny času a putovala som k nej buď pešo, alebo na bicykli takých skoro 2 km. Záhradkárske osady sa rušia - mestá potrebujú na pôde zarobiť, v novom územnom pláne nášho mesta už nerátajú ani s tou, ktorú obrábam 25 rokov, a predtým na jej mieste bola obyčajná bačorina, kde žaby kŕkali a miestne babky chodili zbírat "pánt", čo rástol okolo a ním viazali vo vinohradoch révy. Nuž ale, treba stavať nové domy s kamennými múrmi, za ktorými nenájdete už ani riadku mrkvy, ale bazén a pokosenú trávičku.
Nuž ale, môžeme s hrdosťou skonštatovať, že aj taký granatírmarš sa u nás stal "svetovým jedlom", a prečo? Veď predsa krumple sú z Grécka,cibuľa môže byť až hen z Austrálie, cestovina z Talianska, paprika červená z Maďarska, soľ z Poľska, olej z o Śpanielska ...
Nuž a čo sa týka obeda za 3 eurá ? Pokým nie je podmienka, aby bol z mäsa, tak sa dá navariť toho svetového granatíru aj pre troch. A keď máš čas - dá sa ušetriť aj na cestovine - stačí múky,voda,soľ a hlavne čas - ako dôchodkyňa ho mám viacej ako ostatní pracujúci, ale priznám sa, nie vždy sa mi chce uvariť domácu cestovinu - hlavne v tomto horku.
A kto je omáčkový - kôprová, krumplová, lusková, šošovicová, tekvicový prívarok, tiež to zvláda - ak mu k tomu stačí vajce na tvrdo... No a keď na omáčkach ušporí - :))) dá si hachlerky dokopy a môže si na nedeľu kúpiť pol kila hovädzieho krku , hádam l6,5 deka mäsa vystačí pre jedného, nie? Keď sa nebudeme prežierať, nemusíme hľadať diéty na schudnutie. No a to vínko, čo pán Malík spomína, to neberte tak vážne, sami viete, že nie je podmienkou a pán Malík - česť a sláva jeho menu - snaží sa touto cestou zviditeľniť naše dobré vínka, ktorým on určite rozumie lepšie, ako my všetci dokopy. /A neverte mu, hi hi, že mu na dobré vínko po tom krku nezostalo, pán Malík, nešálte nás, len sa priznajte, že kľúč od pivnici nosíte vy za pásom !)
kuchticka
@arasidka , ty si to, tak PERFEKTNE vystihla - myslim to rusenie zahradok a vobec podu na pestovanie potravin. Vsetko dovazane a kto vie v akom prostredi niekedy pestovane (myslim z Ciny cesnak, z Vietnamu ryby atd), ako dlho to bolo na ceste udrzovane (chemicky) aby to doslo a dalo sa predat ..... Toto vsetko je velky paradox SMUTNE!!!
hubata
Je hanba tohto štátu že aby mladí ľudia zadĺžení úvermi na bývanie dávali ešte aj deťom čo najlacnejšie jedlo a teda menej kvalitne a bohatí sa prepchávali morskými živočíchmi, lososmi, drahým dovážaným ovocím a zeleninou.
Mimochodom chcela by som vidieť pána Malíka ako často sa zohýna vo svojej zahrádke, keď tu má stále príspevky čo cestuje po celom svete a ochutnáva svetové špecialitky pche! A sem príde s receptom pre chudobu, ktorí to možno ani nemôžu čítať, lebo nemajú jednoducho - na internet!

Najväčšia hanba je že ľudia ktorí celý život pracovali, budovali to z čoho doteraz žijeme (školy, škôlky, zdravotné strediská, cesty medzi dedinami) sú popri 300 € dôchodku odkázaní na potravinovú pomoc a fasujú múku a cestoviny (prečo nie mäso a zeleninu)!!! Osobne si myslím, že je to akcia niekoho vplyvného čo vlastní mlyny a cestoviny a snaží sa takto zbaviť starých zásob, nech to chudoba poje. Ešte ktovie či múka a cestoviny nie sú zdravotne závadné, ktovie kde boli skladované, ako boli dovezené a vyrobené.......

Myslím si že slovenské gazdinky majú šetrenie v krvi, lebo to videli u svojich babiek a mamičiek a nielenže sa narobia v tej záhrade, ale aj vedia dokonale zúžitkovať všetky jej plody. Toľko receptov ako je z obyčajnej tekvice (moderne: cukiny, baklažán, hokaidó), zo zemiakov, fazule, koláčov z ovocia a aj z lesných plodov asi nemá žiadna iná kuchyňa.
A bude ešte horšie, lebo úrodnú pôdu máme pod diaľnicami a supermarketmi, nemáme jediný prosperujúci podnik čo by vyrábal potraviny, vo všetkom sme odkázaní na dovoz nekvalitného mäsa, zeleniny a ovocia. Roboty nie je a my miesto toho aby sme si potraviny sami vyrobili ich dovážame z krajín ktoré majú pôdu samý kameň. Len si všimnite ako sa vzorne stará o pôdu Rakúsko: nehanbia sa že sa im všade pasú kravy, ovce, kozy, majú vzorne obrobené polia - a teda aj málo nezamestnaných.
marcy
mladým sa robiť manuálne nechce,máme málo sebavedomia ...je teda hanbou živiť sa remeslom :-( ,rukami.Generácia pätdesiatnikov,ktorí sú na odstrel, by dokázala s časti napraviť škody,lenže nedokáže konkurovať Poliakom na severe,ani Maďarom na juhu,oni to robia roky....deťom či na to majú,alebo nie sa doporučujú v rodine osemročné ,štvorročné gymnázia,čo je iba štartovacia dráha pre vysoké školy a práce pre všetkých absolventov nie je.Češi v mnohom pochopili podstatu sebestačnosti,tam nájdete po dedinách kováča,stolára,kachliara,farmára,ktorý pracuje,nielen diriguje od stola.....u nás " pivo a petry " beh na dlhé trate
vcelka
@puntodadino je teda naozaj mimo realitu. Už za socíku bol zohnať záhradku problém, kde sa dajú zohnať dnes? A ešte s tým, že nesmie byť príliš ďaleko, aby benzín (alebo iné cestovné) neprevíšilo hodnotu úrody. Inak @modrykamen to vystihol, niekto p. profesorovi zle vysvetlil, že ide vlastne o 3 € pre celú rodinu a nie jedna porcia.
vcelka
neprevýšilo... ty potvora internetový škriatok !!!
arasidka
A tu sme pri koreni veci. Narodila som sa sedem rokov po vojne, hospodárstvo a celá krajina bola ťažko skúšaná,človek sa spoliehal na svoju pôdu, stačila ho nakŕmiť. Nikto z nej nejako veľmi nezbohatol, bola to špajza pod nebom a ako si sa o ňu staral, tak ťa odmenila. No, veľarazy počasie spôsobilo svoje a snaha bola tatam Moji starí rodičia neboli boháči v žiadnom režime, žili skromne , aby prežili.Prečo to hovorím? Lebo babička vedela nakŕmiť svoju rodinu tak, aby nehladovali. A odtiaľ pochádzajú tie rôzne recepty, ktoré ma naučila a ktoré dnes už zanikli. Vždy hovorievala, čo som už spomínala - Hora má, hora dá, len jej musíš rozumieť. A nielen hora, všetko, čo príroda nadelila na lúkach a poliach.
Keď vznikol tento príspevok - uvariť obed za 3 eurá, tak ma napadol jeden recept :)))) Keď je teplo a výdatne naprší, stačí výjsť za mesto hneď zrána, má to dve výhody, spravíš si krátky výlet, vzpružíš a možno aj trochu unavíš svoje telo a na lúke za mestom nazbieraš poľné špičky. Stčí k tomu pár zemiakov a cibuľa, ingrediencie a uvaríš skvelý špičkový guláš. Koľko by tak asi stál? Ak ideš peši alebo bicyklom, tak to je nula euro, ak máte za mestom ešte lúku, ktorú ešte neschramzli developóry a stavebné firmy, tak nazbieraš špičky plný košík - cena nula euro.Dve cibule, pár krumplí, paprika,korenie,cesnak, olej, majoránka - nejakých pár centíkov. Ak máš zeleninu zo svojej záhradky - tak nula euro. Ej, ale sa potešíš - veď vlastne ti zostane možno viac ako dve euro - no a potom si môžeš kúpiť na zapitie nejakú minerálku , aleb - ak máš svoje sirupy domáce - ešte ti zostane nejaké to "židovské šporenie" do kasičky ...:))) No a ak si zo Záhoria, a je sezóna hríbov, nazbieraš, usušíš aj do foroty, alebo cestou sa postavíš k ceste a môžeš hríby predať :))))pribudne ti k 3 eurám ešte voľačo :))))))))))))))No a že si nekúpiš fľašku vína? Nie je podmienkou cucať po každom obede víniščo - majitelia vodičského preukazu tým duplom.A tiež nie je isté, či to víno od Petra, či Jana, či Miša je naozaj pravé víno - už nás sklamali aj poprední pezinskí machri vína - nedalo sa piť - skončilo vo výlevke. Toť nedávno - hlavu s krkom mojím, nie hovdzím - za to dám, že to víno nečulo hrmet - voláme ho "februárové" - vodnár jak maluvaný , a veru - nehanbil sa pán urodzený aj toto predať za cenu vína !Nuž tak je to veru - syndróm podnikateľa - čím sa mi viac darí - tým viac popustím na kvalite. A nevravím, že všetkým nechutilo, nájdu sa i takí "fajšmakri", ktorí povedia:"Ale čo ja vím, šak já sem na zlé ešče nenatrafil..." :))))






 



TOPlist