Fedor Malík:
Vajnorská veľkonočná sekanka

Fedor Malík, 12. apríla 2022     3 minúty čítania

Malebné Vajnory, lahodná obec pod Malými Karpatmi, dnes časť veľkej Bratislavy, sa nedajú obísť. Z pokojnej lokality a viníc, rozprestierajúcich sa pod svahmi lesov medzi Račou a Svätým Jurom, vyžaruje vinohradnícka aura už od 13. storočia.



Ešte ako mladík počas štúdií som tam chodil rád. V tom čase mi učaroval tamojší pivničný majster Ing. Ján Lauda, CSc. Bol rodený Modran, víno miloval a v pivnici bol alchymista a čarodej. Jeho tramín pili tí najvážnejší a najvyšší. A jeho dcéra Jarka, tiež inžinierka a „céescé“, sa potatila. Vo vajnorskom družstve pracovala desiatky rokov.

Roky leteli a Vajnory sa menili. K dobrému aj menej dobrému. Po nežnej sa všetko prevrátilo. K dobrému aj menej dobrému. Kapitalizmus bol neúprosný. Novým predsedom a neskôr mojím priateľom sa stal Ing. Marian Brúder. Vajnorčan dušou i telom. Investoval do viníc aj do technológie. Barikové červené sa značkou generálov (Picione a Pele) zaradili medzi najlepšie slovenské červené vínne moky. A boli tu aj ďalšie Brúderove kvapalné esá – pesecká leánka, muškát otonel či presladký barikový rizling vlašský, tak pripomínajúci samotok Mateja Bela...

Bratislava sa rozrastala a z developerov sa stali zločinci. Vajnorský chotár sa vyklčoval a cez Malé Karpaty sa už hĺbi tunel na Záhorie. Zostávajú nám len oči pre plač a lačné ústa pre potešenie. Blíži sa Veľká noc a ja vám teda čosi ponúknem. Čosi, čo miloval aj môj priateľ Marian.

Ten recept na vajnorskú sekanku sa zrodil v hlave jeho babky Kataríny Vitálošovej. Pomeľte kilo hovädzieho mäsa, pol kila bravčového bôčika a po 10 deka údenej slaniny a údeného mäsa nakrájajte na kocky. Do toho pridajte 12 vaječných žĺtkov, kocky jedného sendviča, dve kaizerky, opraženú cibuľu, cesnak, čierne korenie, soľ a deci mlieka. Všetko to zhomogenizujte a pridajte sneh z 12 bielkov. Surovú sekanku dajte v hlinenom kutchane piecť. Najprv 15 minút pri 220 °C a potom 1,5 hodiny pri 180–190 °C. Dozlatista upečenú chrumkavú sekanku potom na 24 hodín odložte na chladné miesto a podávajte ju až na druhý deň. Krájajte ju na centimetrové plátky a servírujte na tanieri s domácim majonézovým šalátom. A víno? Marian si zásadne dal naliať dvoj–, trojročnú frankovku z honu Hopre.





Diskusia k článku







 



TOPlist