Trendy:
Vajce a my

Bohuš Lenický - Pravda, 22. februára 2010     2 minúty čítania

Jedna z prvých rozprávok, ku ktorým sa kedysi deti v knižnej forme dostávali, bola Ako išlo vajce na vandrovku.

To bolo v časoch, keď zo všetkých strán odborníci na výživu húdli – jedno vajce denne. A bolo to vtedy, keď si po mnohých slovenských dedinských dvoroch pyšne vykračovali živé kikiríkajúce budíky a kŕdle sliepok. A potom prišiel cholesterol.

Ešte predtým Slovensko dočasne na dvadsať rokov okupovali bratské socialistické vojská a v tom smutnom auguste vznikla karikatúra s obesenou sliepkou a nápisom Radšej sa obesím, ako by som jedno vajce mala dať Rusom. A bolo po praženici. Pozri recepty na Pochúťky z vajíčok Vajce sa však celkom zo slovenských kuchýň vyhnať nepodarilo. Ba naopak, v mnohých jedlách dodnes pevne sedí na tróne. Varia ho ostošesť. Jedna začínajúca kuchárka počas štúdií pribehla za kamarátkou s otázkou, ako dlho to vajce ešte musí variť, aby bolo mäkké. Už ho má v hrnci pol hodiny a je stále ako tvrdé y.

Vajce sa prikotúľalo naspäť, vedátori zistili, že s tým cholesterolom to nie je až také zlé, ak žĺtky a bielky konzumujeme v rozumnom množstve. Tak si teda nerobte praženicu hneď z desiatich vajec! A dbajte na výber – osvedčené, najlepšie domáce z voľného chovu, so žĺtkami až takmer oranžovými. Vždy čerstvé, aby ste si neuhnali salmonelu, koťuhu!





Diskusia k článku

sjuz
Zbožňujem rána v Zázrivej. Po prvom " do jednej nohy" vyleziem von, a prvé, čo zazriem je Choč v oblakoch, Havrania a vychádzajúce slnko. Strasie ma, no aj tak umyjem sa v studenej vode - iná nie je - a zohnutá vleziem do kurína, kde siahnem do hniezda a v ruke držím ešte teplé vajíčko... Pozberám do vrecák a všade kam sa dá, po ceste zo stola pod hruškou vezmem zopár ráno nazbieraných dubákov- ktoré tam položil manželov strýko, kým vyviedol ovečky na pašu. V kuchyni priložím ešte polienko do pece, potom upražím cibuľku na starej panvici, pridám hríbiky, osolím a vyklepnem tie krásne žltučké vajíčka....Nepoznám lepšie raňajky!
jarco
Pripomenul som si svoj záväzok, že nejneskôr do 50-tky sa presťahujem do Zázrivej :-)
bambulka51
Sú to už len nejaké dni a sťahujeme sa na Kysuce...veľa sme o tom s manželom snívali a teraz sa to stáva skutočnosťou.Najhoršie,že tu zanechávame milovaného vnúčika.
nielaik
Aj ja zbožňujem rána. Raňajky s mojim mužom sú vždy krásne.
frezia68
Ach,Sjuz,o tomto ja snívam.Ale priblížiť si to viem len pár dňami "dovolenky",hoci chcela som sa sťahovať na dedinu,ale...kde je romantika,chýba zdravotné stredisko a bez toho my nevieme existovať.Takže máš pravdu,aj o tomto sú krásy života!
sjuz
Však - ja som taká šťastná, že som sa tak "dobre" vydala:)) a nemám manžela "blaváka" - aj keď česť výnimkám:) - a myslím to skor tak, že mám kam chodiť.
Dokonca sme sa kvôli tomu, že máme radi kľud a prírodu, presťahovali na dedinu, síce pri BA, ale predsa je to už kus prírody . A veľmi sa teším na vlastné sliepky, ktoré plánujeme doviezť na jar zo Zázrivej - a potom budú (snáď) aj vlastné vajíčka...:)) - potom dám vedieť, ako sa darí:)
V tej krásnej prírode človek úplne zabudne, že existuje nejaká práca a problémy, a keď ráno z postele počujem zvonce ovečiek pod oknom - niet krajšieho budíčka:)
jarco - radi ťa tam privítame niekedy, keď pôjdeš okolo:)

Frezia - to zdravotné stredisko je pravda - aj ja mám problém tu v Rajke - žiadna MHD, nemocnica v BA, polícia a hasiči tak isto - hlavne, keď neviem maďarsky...:)
Snáď som sa veľmi nevzdialila od témy "vajíčko" :))
vegetarianka
V Zázrivej som nikdy nebola, ale v Terchovej áno, sedela som som tam v čajovni a mala výhľad na pašu s ovcami. Nádhera.
A keď som bola malá, u starkej na dedine nebolo väčšej pochúťky z vajíčok, ako vyšľahaný vaječný žĺtok s cukrom. Samozrejme z čerstvých domácich. Teraz by som to už neriskla práve pre koťuhu salmonelu.
sjuz
Keď máš čerstvé a dobre skladované, nemáš sa čoho báť...:)
tinca
Tak baby, toto je môj sen, ak budem na dôchodku ,tak bývať v Terchovej, mám kamošku v Žiline a chodíme tam často hlavne v zime,hoci nelyžujem,ale ten šport je pre mňa č.1. Tak sa teším,že predám v PD byt, kúpim si domček v Terchovej /stačí mi na staré kolená 1-izbový/, okolo kopy snehu, príde ma pozrieť Jarco a Sandra,/ale aj ostaní varecháči ste vítaní/,navarím grog a nejaké jedlo z varechy, ale to sú žiaľ len sny, ale myslím že splniteľné.
tinca
No nie je takérto snívanie krajšie ako sa vadiť???
sjuz
určite áno :), tinca - tak keď pôjdeme okolo, stavíme sa - aj do Žiliny chodievame pomerne často...:)
Len aby sme sa toho dôchodku dožili v zdraví a v plnej pamäti:))
frezia68
Rajku poznám z telky "Nové bývanie"......o domčeku snívame dlhšiu dobu a sledujeme nie len okolie -porovnávame.Ale naše dedinky sú naše......Ale kvôli zamestaniu-je to blízko BA.Nuž a zázemie na dovolenky máte a určite perspektíva do dôchodku,aj keď zatiáľ ďaleká.Mňa táto predstava vracia do detstva-kurence,zajace,aj prasiatko......aj keď práce bolo veľa,detstvo bolo krajšie,ako v bloku.No,už nebudem tu snívať,nie je to o varení,aj keď spomínané zvieratká sú dobrým základom,nie?
sjuz
Určite - a dôležitý :), frezia68 :)
Len tak mimochodom - čo sa týka tej vzdialenosti - zo žiadneho satelitu pri BA sa momentálne nedostaneš do BA tak rýchlo, ako my z Rajky. Chodievam po dialnici - presne 12 min do Petržalky. Potom mesto ma zdrží najviac. A samozrejme žiadne zápchy a podobne. To nás oslovilo okrem predtým spomenutých pozitív dediny:)
sbohemrozume
Terchová, Zázrivá, Malá Fatra... moje srdeční záležitost, krásně mi tam bylo, kdykoli jsem mohla zavítat... umím si dobře představit taková rána. Pozdravujte na farmě u pána Voleka :-)






 



TOPlist